Παιδική HELMEPA, “Η θάλασσα είναι ζωή”

7539a1b30386b8951ffea14c91e802dc XL

Στο σχολείο μας φέτος ασχοληθήκαμε συχνά και αναλυτικά με το περιβάλλον, τον πλανήτη μας και τα προβλήματα του. Αν και είναι πολύ δύσκολο για παιδιά αυτής της ηλικίας να συνειδητοποιήσουν έννοιες όπως η ρύπανση, η μόλυνση, η εξαφάνιση ειδών κ. τ. λ. τα παιδιά φάνηκε να υιοθετούν συχνά συνήθειες που διδαχθήκαμε σχετικά με τους διάφορους τρόπους που ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει ώστε τα πράγματα να πάνε κάπως καλύτερα για τον πλανήτη που μας κάνει τη χάρη να μας φιλοξενεί τόσες χιλιάδες χρόνια. 

Αποφασίσαμε από κοινού λοιπόν να συμμετάσχουμε στο εγκεκριμένο πρόγραμμα της παιδικής HELMEPA  η οποία φέτος είχε θέμα “Η θάλασσα είναι ζωή”

Πληροφορίες σχετικά με τη Helmepa θα βρείτε στον σύνδεσμο  https://helmepajunior.wordpress.com/

Η έγκριση του προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας ΕΞΕ – 154137 – 2021 – Έγκριση του αιτήματος του φορέα HELMEPA για την υλοποίηση

images

“Η HELMEPA από το 1993 προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» με στόχο την ενημέρωση και δραστηριοποίηση παιδιών ηλικίας 5-12 ετών της χώρας για το θαλάσσιο περιβάλλον και το περιβάλλον γενικότερα, μέσω της εθελοντικής καθοδήγησης των Εκπαιδευτικών τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο η επιμόρφωση για τις θάλασσες και τους ωκεανούς και η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ Ανθρώπου και Θάλασσας (Ocean Literacy) αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο. 

Στόχος του φετινού προγράμματος με τίτλο «Η θάλασσα είναι ζωή» είναι να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς, να την ενθαρρύνει να αναλάβει ενεργό ρόλο σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο για την επίτευξη του Στόχου 14: «Ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» για τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αναδείξει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και θάλασσας.

Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η υπεραλίευση και άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις  απαιτούν άμεση εξεύρεση λύσεων και πρέπει όλοι με τις πράξεις μας να δείξουμε τι μέλλον θέλουμε για τις επόμενες γενιές και σε τι κατάσταση πρέπει να είναι οι θάλασσες και οι ωκεανοί για να μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το μέλλον.”

Θαλάσσιος κόσμος

Αξιοποίηση-Εκμετάλλευση θαλασσών από τον άνθρωπο

Θάλασσες Ωκεανοί κινδυνεύουν

Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος