Κι αν ήσουν εσύ…..;;;;;;;

2

 

img BOOKCOVER Ki An Hsoun Esy COVER WEB 14x24 GR 26 1 211 1600 900 p C 97

Για το τέταρτο και τελευταίο εργαστήριο δεξιοτήτων με θέμα “Ενδιαφέρομαι κι ενεργώ”, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Ο τίτλος του “Κι αν ήσουν εσύ…;” , αντιπροσωπεύει και το περιεχόμενο του.

Το θέμα μελετήθηκε πολύπλευρα και ολιστικά, σε μια περίοδο που κοντινές χώρες στη δική μας βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και ακούμε συνέχεια λέξεις όπως πόλεμος, καταστροφή, πρόσφυγες.

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

2021-2022 EgrisiYPOYRGEIOU

Εισαγωγή στο θέμα κάναμε με το παραμύθι “Ειρήνη” του Αριστοφάνη

Μετά από πολλή κουβέντα ξεχωρίσαμε τα οφέλη της ειρήνης και τα δεινά του πολέμου. Έπειτα ακούσαμε το τραγούδι “Μάθημα Ειρήνης” και το οπτικοποιήσαμε δημιουργώντας ένα υπέροχο βιβλίο με τους στίχους ζωγραφισμένους από εμάς

 προσωποποιήσαμε τον Πόλεμο και την Ειρήνη αποδίδοντας τους με εικόνες τα συναισθήματα που μας βγάζουν και τις εικόνες που χαρακτηρίζουν τον κάθε ένα τους

ακολούθησε μία άκρως ενδιαφέρουσα -εκ του αποτελέσματος- δραστηριότητα. Παρουσιάστηκαν στα παιδιά δύο διάσημα έργα του Pablo Picasso, η πασίγνωστη “Guernica”, έργο που περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου ,και το εξίσου γνωστό “Child with a Dove”, το οποίο αποτυπώνει την ηρεμία και τη γλυκύτητα της ειρήνης.

58868770 picasso λήψης 1 1

Στο πρωτότυπο τους, τα έργα αποτυπώνονται με ζωηρά χρώματα “Το παιδί με το περιστέρι” που συμβολίζει την ειρήνη και ασπρόμαυρη η “Guernica” που συμβολίζει τον πόλεμο. Στα παιδιά όμως τα έργα παρουσιάστηκαν αντίστροφα, ασπρόμαυρο το έργο που αποτυπώνει την ειρήνη και έγχρωμο τον πόλεμο. Οι απόψεις των παιδιών σχετικά με το πιο έργο συμβολίζει τι, ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και οδήγησαν σε διαλόγους και συμπεράσματα που μας εξέπληξαν ευχάριστα. Με την πρώτη ματιά όλοι παρασύρθηκαν κι απάντησαν πως το έγχρωμο έργο ανήκει στην Ειρήνη, και  αντίστοιχα το ασπρόμαυρο στον πόλεμο. Έπειτα από παρότρυνση όμως παρατήρησαν τις εικόνες και βγάλανε σωστά συμπεράσματα! Στο τέλος έγιναν οι ίοδιοι μικροί Picasso και δημιούργησαν τα δικά τους έργα Ειρήνης!

 

ακολούθησε η προβολή του παραμυθιού “Ειρήνη” η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα 

 

Αφού αποσαφηνίσαμε την έννοια της “λέξης” πρόσφυγας, φτιάξαμε μια όμορφη για την πρωταγωνίστρια της ιστορίας, την μικρή Ειρήνη

και μεταμορφωθήκαμε στους ήρωες της ιστορίας δραματοποιώντας την

και φορέσαμε τα καπέλα σκέψης του De Bono, τα οποία μας έθεσαν ερωτήματα, διλλήματα και προβληματισμούς που κληθήκαμε να απαντήσουμε 

 

1649159730561

Συνέχεια στο θέμα δώσαμε με το ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών, θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε εκτενώς την Παγκόσμια Ημέρα Των Δικαιωμάτων των Παιδιών. Αυτή τη φορά εστιάσαμε σε αυτά τα δικαιώματα τα οποία στερούνται μαζικά τα παιδιά των εμπόλεμων χωρών. Τα αναφέραμε αλλά και τα αποτυπώσαμε ποικιλοτρόπως

 

  Ακολούθησαν δραστηριότητες καλλιέργειας ενσυναίσθησης και αποδοχής της διαφορετικότητας. Ήρθαμε στη θέση  των παιδιών που ταξιδεύουν με χίλιους ακατάλληλους τρόπους ώστε να ξεφύγουν από την καταστροφή και να οδηγηθούν προς τη ζωή που τους αξίζει. Προσπαθήσαμε να χωρέσουμε πολλά άτομα σε μια μικροσκοπική βαρκούλα, κουβαλώντας μαζί μας μόνο τα απαραίτητα, ό, τι πιστεύουμε πως θα μας φαινόταν χρήσιμο αν ποτέ βρισκόμασταν στη θέση αυτών των παιδιών

Για το τέλος της θεματικής, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με μια ιστορία προσφυγιάς που ζήσαν οι Έλληνες πριν από 100 ακριβώς χρόνια. Με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης, είδαμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό , παρακολουθήσαμε βίντεο, ακούσαμε τραγούδια. 

 

 

Τέλος παρακολουθήσαμε μέσω του  βιντεοπροβολέα την υπέροχη ιστορία “Το Σανταλάκι”. Ένα παραμύθι βγαλμένο από τη ζωή που αποτυπώνει με απόλυτη ακρίβεια τα συναισθήματα δύο παιδιών που καλούνται να ανταπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα…Αυτή που πρέπει να μάθεις να ζεις σαν πρόσφυγας και αυτή που πρέπει να μάθεις να ζεις με τους πρόσφυγες.