Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Ο άδειος καμβάς

Αφιερωμένο στους απόφοιτους 2016

Σ’ το λέω, αν κάποιος θέλει να είναι ενεργητικός, δεν πρέπει να φοβάται μήπως πάει στραβά, δεν πρέπει να φοβάται να κάνει λάθη πότε-πότε. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα γίνουν καλοί, απλά αποφεύγοντας τις ζημιές -αλλά αυτό είναι ένα ψέμα, κι εσύ ο ίδιος έτσι το έλεγες. Με αυτόν τον τρόπο ψεύδεται η στασιμότητα, η μετριότητα.

Απλά πασάλειψε οτιδήποτε όταν δεις έναν άδειο καμβά να σε κοιτάζει επίμονα καταπρόσωπο σαν να είσαι βλάκας. Δεν ξέρεις πόσο παραλυτικό είναι αυτό, το βλέμμα ενός άδειου καμβά, που λέει στο ζωγράφο «δεν μπορείς να κάνεις τίποτα». Ο καμβάς έχει ένα ηλίθιο βλέμμα και μαγεύει κάποιους ζωγράφους τόσο πολύ που τους μετατρέπει κι εκείνους σε ηλίθιους. Πολλοί ζωγράφοι φοβούνται μπροστά στον άδειο καμβά, αλλά ο άδειος καμβάς φοβάται τον πραγματικό παθιασμένο ζωγράφο που τολμά και που έχει σπάσει το ξόρκι του «δεν μπορείς» μια για πάντα.

Κι η ζωή η ίδια στρέφει συνεχώς μια απείρως κενή, αποκαρδιωτική άδεια πλευρά προς τον άνθρωπο, στην οποία δεν εμφανίζεται τίποτα, τίποτα περισσότερο από ό,τι σε έναν άδειο καμβά. Αλλά όσο κενή και μάταιη, και νεκρή να φαίνεται η ζωή, ο άνθρωπος της πίστης, της ενέργειας, της ζεστασιάς, που γνωρίζει κάτι, δεν θα τα παρατήσει τόσο εύκολα.

Από γράμμα στον αδερφό του, Τίο
Οκτώβριος 1884
πηγή: http://www.webexhibits.org/vangogh/letter/14/378.htm

Ο αδειος καμβάς

Ο αδειος καμβάς
Ο αδειος καμβάς
Ο αδειος καμβάς
Ο αδειος καμβάς
Ο αδειος καμβάς

πηγή κόμικ: http://zenpencils.com/comic/lilvincent/

Για τους απόφοιτους του 2015…

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Ηλεκτρονική έκδοση. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.