header image

Φαράγγι Αποσελέμη

Συγγραφέας: | Φεβρουάριος 2, 2018
| Κανένα σχόλιο |

Ο Όμιλος Μονοπάτια της Κρήτης του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου σε συνεργασία με τον αντίστοιχο όμιλο του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου οργάνωσε την Κυριακή  26 Νοεμβρίου  2017 την πρώτη  πεζοπορία της χρονιάς.

Ξεκινήσαμε  από τις Ξεροκαμάρες Πεδιάδας και ακολουθήσαμε αγροτικό δρόμο για να επισκεφτούμε την πέτρινη τοξωτή γέφυρα της Ξεροκάμαρας. Λίγες δεκάδες μέτρα δυτικά, μέσα στα βάτα, στην άκρη του χωματόδρομου, βρίσκεται μισογκρεμισμένος ο παλιός νερόμυλος, με το κουτούτο, τον καταπότη που οδηγούσε το νερό στη φτερωτή και τις μυλόπετρες παρατημένες. Ο χωματόδρομος μας πήγε στον χώρο αναψυχής στην αρχή του φαραγγιού. Πέτρινα πεζούλια, ψηλά δέντρα, ένας τόπος ξεκούρασης για τον πεζοπόρο. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν τι μας φταίει και όλα τα όμορφα και ακριβοπληρωμένα μέρη που έχουμε δημιουργήσει είναι παρατημένα. Το μονοπάτι που ξεκινά από το σημείο αυτό, περνά μέσα από πυκνές σκιές και φτάνει στα πρώτα ψηλά τοιχώματα του φαραγγιού. Το τοπίο άλλαξε,  και τα λεία, σμιλεμένα από το νερό πετρώματα της κοίτης μας έδωσαν τη δυνατότητα για μια δυναμική και διασκεδαστική διάσχιση. Το φαράγγι αυτό είναι καταφύγιο άγριας ζωής προστατευόμενο από τη συνθήκη Corine για την προστασία των πουλιών. Στα τοιχώματα φώλιαζαν όρνια (Gyps fulvus) τα οποία παρατηρήσαμε στην απογείωση και την προσγείωση στις φωλιές τους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσαμε τον ξεροπόταμο καιφτάσαμε  στις εκβολές του Αποσελέμη ίσως του σημαντικότερου υγρότοπου στα βόρεια του νομού Ηρακλείου.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 17 μαθητές και μαθήτριες από το Πειραματικό Γυμνάσιο και 3 από το Πειραματικό Λύκειο. Συνοδο’ί καθηγητές ήταν ο Παναγιώτης Αμβροσιάδης, ο Νίκος Σπανουδάκης και ο Νίκος Ψαρουδάκης.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

κάτω από: Εκδρομές 2017 2018
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ορειβατική ομάδα ΠΛΗ 23,24,25 Ιουνίου 2017

Έχει γίνει πλέον παράδοση για τον όμιλο μας να τελειώνει η σχολική χρονιά με μια πολυήμερη πεζοπορία με διανυκτέρευση στο ύπαιθρο!!! Φέτος η ομάδα μας αποτελούνταν από έξι μαθητές , όλοι τελειόφοιτοι. Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στην νότια Κρήτη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το ξεκίνημα για τα Γλυκά Νερά

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η όμάδα, στην αρχή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πάνω από τα Γλυκά Νερά.

Ξεκινήσαμε την πορεία μας από την χώρα Σφακίων ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4. Η πρώτη στάση μας έγινε στα Γλυκά Νερά όπου και απολαύσαμε την πρώτη μας βουτιά, μετά συνεχίσαμε προς το Λουτρό και καταλήξαμε για διανυκτέρευση στην παραλία Μάρμαρα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το καφενεδάκι στην Αράδαινα

Το πρωί της δεύτερης ημέρας ξεκινήσαμε την ανάβαση του φαραγγιού της  Αράδαινας και μετά από τρεις ώρες δύσκολης ανάβασης φτάσαμε στο ομώνυμο ερειπωμένο χωριό σε υψόμετρο 560 μ.Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα ξεκινήσαμε την κάθοδο μας για την παραλία του Αγίου Παύλου μέσα από ένα πανέμορφο μονοπάτι γεμάτο πεύκα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ομάδα, στο τέλος…

Το τέλος της ημέρας μας βρήκε στο χωριό Αγία Ρουμέλη, όπου και διανυκτερεύσαμε στην παραλία. Την τρίτη ημέρα πήγαμε έως την είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, είδαμε τις περίφημες Πόρτες και μετά γυρίσαμε ν ́απολαύσουμε την παραλία με την εκβολή του ποταμού της Σαμαριάς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η δροσιά του ποταμιού στην Αγία Ρουμέλη

Οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι, παρά την κούραση, και δώσαμε ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Οι μαθητές που συμμετείχαν είναι:

1. Αλεξάκης Εμμανουήλ

2. Βλάχος Φίλιππος

3. Κικεράκης Αναστάσιος

4. Κονιδάκης Ιωάννης

5. Μουρέλλος Φοίβος

6. Μανουσάκη Ευαγγελία

Οργανωτής- υπεύθυνος της εξόρμησης : Αμβροσιάδης Παναγιώτης

 

κάτω από: Εκδρομές 2016 2017
IMG_1802

Το μονοπάτι στην αρχή, μέσα στους πρίνους.

Ο Όμιλος Μονοπάτια της Κρήτης του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου σε συνεργασία με τον αντίστοιχο όμιλο του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου οργάνωσε  την Κυριακή  19  Μαρτίου 2017 την τρίτη πεζοπορία της χρονιάς.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 10 μαθητές από το Γυμνάσιο, 4 από το Λύκειο, με συνοδούς καθηγητές τους Νίκο Σπανουδάκη, Γιάννη Καραδάμογλου, Γαβριέλλα Ασπράκη, Τακουή Βακιρτζιάν, Χρήστο Γιώβο, Νίκο Ψαρουδάκη και Παναγιώτη Αμβροσιάδη από το ΠΛΗ.

IMG_1805

Ανηφορίζοντας τα Λασιθιώτικά βουνά

Ξεκινήσαμε από το πολύ όμορφο και προσεγμένο χωριό Κασταμονίτσα. Ακολουθήσαμε αγροτικό δρόμο για να επισκεφτούμε τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου, δίπλα στον οικισμό Τοίχος, που έφερνε νερό στην αρχαία πόλη Λύττος ή Λύκτος. Περάσαμε μέσα από τον οικισμό και συνεχίσαμε προς το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου ξαποστάσαμε στον ωραία διαμορφωμένο χώρο αναψυχής. Εκεί συναντήσαμε και ένα ζευγάρι νέων Γερμανών, τον Mark και την Gutrund, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από την Ζάκρο και σε ένα μήνα θα διέσχιζαν την Κρήτη περπατώντας μέχρις το  Καστέλλι Κισάμου.

IMG_1811

Στου Τσούλη το μνήμα

Στη συνέχεια μπήκαμε στο μινωικό καλντεριμωτό μονοπάτι και ανηφορίσαμε από τις βόρειες υπώρειες της Δίκτης μέχρι τη θέση Τσούλη μνήμα, όπου συναντήσαμε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Αμερικανών, που περπατούσαν στο παλιό αυτό μονοπάτι. Αφού εκνευριστήκαμε  αρκετά ψάχνοντας οδό διαφυγής προς το Οροπέδιο, καθώς το μονοπάτι είναι κατεστραμμένο στη θέση αυτή από ένα ανόητα σχεδιασμένο χωματόδρομο (ή σχεδιασμένο από ανόητους), τελικά μπήκαμε στα χάμπαθα και πεντακόσια μέτρα πιο κάτω περπατούσαμε τα τελευταία μέτρα του όμορφου μονοπατιού, πριν αυτό φραχθεί από τα σύρματα του γειτονεύοντος κτηνοτρόφου και εξαφανιστεί οριστικά κάτω από τον πολιτισμό του χωματόδρομου.

Αυτός ο χωματόδρομος μας οδήγησε στο τέλος ης πορείας μας, δίπλα από το  Χώνο,  όπου ήταν σε φάση κατασκευής τα έργα αποστράγγισης των νερών της λεκάνης του Λασιθίου.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

 

 

κάτω από: Εκδρομές 2016 2017

Στρούμπουλας 2017

Συγγραφέας: | Φεβρουάριος 13, 2017
| Κανένα σχόλιο |
?

Προς την κορφή

Αλλού εμείς κινήσαμε κι αλλού ο γιαλός μας πάει.

Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τη φετινή μας προσπάθεια να πραγματοποιήσουμε τη δεύτερη πεζοπορία μας.  Μετά από πολλές Κυριακές που ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, τολμήσαμε να σκεφτούμε ότι θα ανέβουμε τις βόρειες πλαγιές στα λασιθιώτικα βουνά από τη μεριά της Κασταμονίτσας για να βγούμε στο Οροπέδιο, όπου και θα κόβαμε την πίτα μας. Όμως όχι. Ο καιρός είχε άλλες διαθέσεις, αγρίεψε και έστειλε ένα σύννεφο ακριβώς πάνω από το μονοπάτι μας.

Έτσι στις 12 Φεβρουαρίου 2017, Κυριακή πρωί μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αποφασίσαμε να πάμε στον Στρούμπουλα, ώστε να μην χάσουμε την πεζοπορία και να είμαστε και κοντά, αν χαλάσει πολύ ο καιρός.

Στην εκδρομή συμμετείχαν δεκαεννέα μαθητές από το Γυμνάσιο, οκτώ από το Λύκειο και ένας από το 3ο Γυμνάσιο με τη συνοδεία των καθηγητών Νίκου Ψαρουδάκη, Νίκου Σπανουδάκη, Γιάννη Καραδάμογλου, Κωνσταντίνας  Σωτηροπούλου, Χρήστου Γιώβου και Παναγιώτη Αμβροσιάδη.

Ανεβαίνοντας με ψιλόβροχο

Ανεβαίνοντας με ψιλόβροχο

20170212_094549

Η κοπή της πίτας

IMG_4434

Η πίτα μοιράζεται μέσα στην εκκλησία λόγω κρύου

Ξεκινήσαμε από το καφενεδάκι στη Δόξα, με ψιλόβροχο και  την πίτα στο ταψί και  παραμάσχαλα για να ανέβουμε στην κορφή. Το κρύο και ο αέρας δεν επέτρεψαν σκέψεις για μικρά διαλλείματα. Ο αργός, σταθερός ρυθμός μας έφερε σε μία ώρα πάνω, στο εκκλησάκι. Αφού θαυμάσαμε για λίγο τη θέα, και είδαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε έξω, βρήκαμε καταφύγιο στο εσωτερικό της εκκλησίας. Η βασιλόπιτα κόπηκε και μοιράστηκε σε όλους. Τυχερή ήταν η Φωτεινή  Ζαχαριουδάκη που βρήκε το φλουρί και κέρδισε το δώρο, ένα ορειβατικό σακίδιο για να τη βοηθάει στις μελλοντικές της αναβάσεις.

 

IMG_4446

Αναμνηστική φωτογραφία στην κορφή

Γρήγορη αναχώρηση και κατάβαση νοτιοανατολικά, προς τη μεριά του οροπεδίου. Το μονοπάτι καλύτερο αλλά καλυμμένο με παχιά κόκκινη λάσπη.  Όταν φτάσαμε στο εκκλησάκι, μέσα στο οροπέδιο, τέθηκε το ερώτημα αν θα συνεχίζαμε προς το σπήλαιο της Τραπέζας και την Τύλισο ή θα επιστρέφαμε νωρίς νωρίς Ηράκλειο.   Δύο μόνο προτίμησαν την επιστροφή κι έτσι συνεχίσαμε την πορεία μας προς την απέναντι κορφή, το Ζαχαριά, περνώντας από την μάντρα των Σαλούστρων.

IMG_4458

Η ομάδα στο Ζαχαριά

IMG_4460

Στο σπήλαιο της Τραπέζας

Στο Ζαχαριά σταματήσαμε για λίγο, αναμνηστικές φωτογραφίες και φύγαμε προς τον χωματόδρομο που οδηγούσε στο χωριό. Η σπηλιά ήταν κοντά και όλοι ήθελαν να εξερευνήσουν τα σκοτάδια της. Μέσα στη σπηλιά. Μικροί φακοί έδιναν το στίγμα. Επιφωνήματα θαυμασμού, άλλοι για την πρώτη τους εμπειρία σε σπήλαιο και άλλοι  για το πλούσιο σταλαγμιτικό. Κάποιοι δοκίμασαν να εξερευνήσουν τα πλάγια περάσματα αλλά δεν είχε να πάνε και πολύ μακριά.

Η πορεία μας έφτασε κάποια στιγμή στο τέλος της αφού περπατήσαμε μέσα από τα τυλισανά περιβόλια.

IMG_4495Ο οδηγός μας περίμενε έξω από το Γυμνάσιο Τυλίσου και 2.30 ήμασταν πίσω στο Ηράκλειο.

κάτω από: Εκδρομές 2016 2017
Ετικέτες:, , , , ,

Βουλγάρικο μονοπάτι

Συγγραφέας: | Νοεμβρίου 7, 2016
| Κανένα σχόλιο |

StalidaMochosMalia_6_11_16_ 012

Σταλίδα Μοχός Μάλια

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Ξεκινώντας από τη ΣταλίδαΣτην πρώτη πεζοπορία της φετινής χρονιάς ξεκινήσαμε από τη Σταλίδα.

Ακολουθήσαμε το παλιό Βουλγάρικο μονοπάτι που οδηγεί στο Μοχό. Η κλίση αρκετή και το περπάτημα αργό μέχρι να ζεσταθούμε. Το μονοπάτι στην αρχή είναι καλυμένο με άσφαλτο, μετά με τσιμέντο, στη συνέχεια με χωμοχάλικο και όταν απομακρυνθεί από την τουριστική ζώνη και τα διαμερίσματα, συνεχίζει σαν κατεστραμένο από κατσίκια και πρόβατα καλντερίμι.

StalidaMochosMalia_6_11_16_ 003Μετά από δίωρη ανάβαση, μαζί με τις στάσεις, φτάσαμε στο οροπέδιο του Μοχού το οποίο και διασχίσαμε για να ξεκινήσουμε την κατάβασή μας προς τα Μάλια, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι. Αυτό είναι φαρδύτερο και  σε πολύ καλύτερη κατάσταση, τουλάχιστον έξω από τα όρια του χωριού.

Ακολουθώντας το,  περάσαμε από περιοχές με φρύγανα, παλίες πεζούλες με StalidaMochosMalia_6_11_16_ 017εγκαταλελειμένες ελιές και χαρουπιές και λίγους πρίνους και σκίνους. Περνώντας πάνω από  τον εθνικό δρόμο από γέφυρα, φτάσαμε στα Μάλια μετά από 2 περίπου ώρες.

Την εκδρομή οργάνωσαν οι όμιλοι «Μονοπάτια της Κρήτης» του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου Ηρακλείου και συμμετείχαν 27 μαθητές και μαθήτριες από το γυμνάσιο, 23 από το λύκειο και 3 από το 8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου στο πλαίσιο της συνεργασίας και διάχυσης των καλών πρακτικών.

Συνοδοί καθηγητές από το Γυμνάσιο ήταν οι: Ψαρουδάκης Νίκος, Ασπράκη Γαβριέλλα, Γιώβος Χρήστος, Καραδάμογλου Γιάννης, Σπανουδάκης Νίκος, Τουραμπέλης Μιχάλης. Από το Λύκειο ήταν ο Παναγιώτης Αμβροσιάδης και από το 8ο Γυμνάσιο η Άννα Καλλέργη.

Μπορείτε να δείτε το χάρτη της διαδρομής ή τα στατιστικά της όπως υψομετρική, ταχύτητα , ύψος και μήκος.

Περισσότερες φωτογραφίες της εκδρομής μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ20161106_094713 - Copy - Copy

κάτω από: Εκδρομές 2016 2017

Φαράγγι Αλμυρού

Συγγραφέας: | Φεβρουάριος 8, 2016
| Κανένα σχόλιο |

almyros1Η τρίτη πεζοπορία του ομίλου μας έγινε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, στο φαράγγι του Αλμυρού πολύ κοντά στο Ηράκλειο.  Λόγω της μικρής απόστασης των σημείων εκκίνησης και τερματισμού στην πόλη, αυτή την φορά δεν ναυλώσαμε λεωφορείο για την μεταφορά των παιδιών αλλά ανέλαβαν οι γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά στην εκκίνηση και να τα παραλάβουν από τον τερματισμό.

almyros2Το μονοπάτι μέσα στο φαράγγι ήταν εύκολο ενώ το τοπίο ήταν ιδιαίτερα όμορφο και συνδύαζε όμορφα το πράσινο με εντυπωσιακούς σχηματισμούς των βράχων.

almyros3

Στο τέλος του φαραγγιού καταλήξαμε σε ένα ξέφωτο από όπου ακολουθώντας κυρίως χωματόδρομους κατευθυνθήκαμε προς το Βουλισμένο Αλώνι το οποίο ήταν το σημείο τερματισμού   της διαδρομής μας. almyros4Εκεί κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ομίλου μας και ο τυχερός ο οποίος ανακάλυψε το φλουρί κέρδισε μια δωροεπιταγή των 30 ευρώ για αγορά ειδών ορειβασίας.

Παράλληλα τα παιδιά ενημέρωσαν τηλεφωνικά τους γονείς τους οι οποίοι σύντομα ήρθαν για να τους επιστρέψουν στο Ηράκλειο.

 

 

Η διαδρομή μας αυτή μπορεί να βρεθεί στην διεύθυνση https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1SBdJHFiQrTjIrkZn6gfnncT7CuA.

almyros5

κάτω από: Εκδρομές 2015 2016

Κράσι – Άμπελος

Συγγραφέας: | Δεκέμβριος 14, 2015
| Κανένα σχόλιο |

krasi2Η δεύτερη εκδρομή του ομίλου μας έγινε στα βουνά γύρω από το οροπέδιο Λασιθίου στις 13 Δεκεμβρίου 2015. Και πάλι η εκκίνηση προγραμματίστηκε στις 08:00 από το αρχαιολογικό μουσείο με λεωφορείο. Αυτή τη φορά ο καιρός ήταν πιο χειμωνιάτικος και αυτό δυστυχώς απέτρεψε αρκετούς μαθητές από τη συμμετοχή τους στην εκδρομή. Ο αρχικός μας σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσουμε από το χωριό Κράσι στα όρια του νομού Ηρακλείου και Λασιθίου και από εκεί να περπατήσουμε μέχρι τον Καλό Λάκκο, στη συνέχεια στο οροπέδιο Νίσιμος, από εκεί στην κορυφή Καρφί, και να καταλήξουμε στην τοποθεσία  Άμπελος.

krasi1

Μετά από μια περίπου ώρα διαδρομή με το λεωφορείο φτάσαμε στο Κράσι σε υψόμετρο 620 μέτρα από όπου ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας.  Αρχικά ακολουθήσαμε τον χωματόδρομο μέχρι τον Καλό Λάκο στα 890 περίπου μέτρα, από όπου μπήκαμε στο μονοπάτι προς τους πρόποδες της Σελένας.

krasi3Το μονοπάτι συνέχιζε μέσα από πυκνό πρινόδασος και η αυξημένη κλίση μαζί με την λάσπη από τις πρόσφατες βροχές έκαναν την ανάβαση μας πιο ενδιαφέρουσα.

Η πορεία έγινε αρκετά πιο δύσκολη όταν στην συνέχεια βγαίνοντας από το πρινόδασος μπήκαμε μέσα σε ομίχλη krasi4η οποία γινόταν όλο και πιο πυκνή καθώς ανεβαίναμε.  Τελικά λόγω της πυκνής ομίχλης, σε υψόμετρο περίπου 1080 μέτρων, αλλάξαμε τα σχέδια μας και αντί να βγούμε στο οροπέδιο της Νισίμου επιστρέψαμε στον Καλό Λάκο και από εκεί προς τη Βιτζιλόβρυση. Σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής μας ανακαλύψαμε ένα εγκαταλελειμμένο νεογέννητο κατσικάκι το οποίο ανέλαβαν να κουβαλήσουν κάποιοι από τους μαθητές μέχρι να συναντήσουμε τον βοσκό της περιοχής. Το τέλος της διαδρομής ήταν στην Άμπελο όπου κάτσαμε για λίγη ώρα σε ταβέρνα της περιοχής για να ξεκουραστούμε και να τσιμπήσουμε κάτι.

 

krasi5

Η διαδρομή μπορεί να βρεθεί στη διεύθυνση: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1RaV-ytGV-gJ2ZfxqAS9oPfFl-LQ

κάτω από: Εκδρομές 2015 2016

Γιούχτας

Συγγραφέας: | Οκτώβριος 19, 2015
| Κανένα σχόλιο |

giouxtas1Η πρώτη εκδρομή της χρονιάς έγινε στον Γιούχτα την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.  Η πρωινή συγκέντρωση έγινε στις 08:00 μπροστά στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου όπου επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο που είχαμε ναυλώσει με προορισμό τις Επάνω Αρχάνες.  Μετά από περίπου μισή ώρα φτάσαμε στις Επάνω Αρχάνες σε υψόμετρο περίπου 380 μέτρα από όπου ξεκινήσαμε την διαδρομή μας με πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Αρχικά και μέχρι τα Ανεμόσπηλια ακολουθήσαμε χωματόδρομους, ενώ από εκεί και πάνω ακολουθήσαμε το μονοπάτι προς την κορυφή κατά giouxtas2μήκος του οποίου συναντήσαμε πολλά δείγματα της Κρητικής χλωρίδας σημασμένα με πινακίδες τοποθετημένες από το μουσείο φυσικής ιστορίας giouxtas3Η ανάβαση προς την κορυφή στα 780 μέτρα ήταν εύκολη και η θέα από εκεί μας αποζημίωσε για την κούραση μας. Η διαδρομή κατά την κατάβαση ήταν λίγο πιο απότομη οπότε και πιο σύντομη.  Η συγκέντρωση μας στο λεωφορείο έγινε μέσα στο χωριό των Επάνω Αρχανών όπου ολοκληρώσαμε την διαδρομή συνολικού μήκους περίπου εννέα χιλιομέτρων.

 

 

Η διαδρομή μπορεί να βρεθεί στη διεύθυνση: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1M-1MMoMgMJIz6rgtpFNZE6l8oCA

giouxtas4

κάτω από: Εκδρομές 2015 2016

Φέτος αποφασίσαμε να μελετήσουμε στο μάθημα της Τοπικής Ιστορίας τα ημερολόγια της Αντίστασης, δηλαδή τις μνήμες ανθρώπων που έζησαν και επιβίωσαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και κατέγραψαν τη ζωή τους την εποχή εκείνη σε ημερολόγιο. Η ορειβατική ομάδα ενθουσιάστηκε με την ιδέα αυτή. Τα μονοπάτια και τα CIMG2339βουνά της Κρήτης έπαιξαν ένα πολύ σπουδαίο ρόλο στην Αντίσταση αφού τα βουνά αποτέλεσαν το καταφύγιο της Αντίστασης και πεδίο μεγάλων μαχών ενώ τα μονοπάτια τους, σε μια Κρήτη με ελάχιστο οδικό δίκτυο, ήταν οι κύριες οδοί συγκοινωνίας και επικοινωνίας των ανταρτών με τα χωριά και τον υπόλοιπο πληθυσμό.  Συμμετέχουμε λοιπόν και αφιερώνουμε τις φετινές πορείες σε αυτά τα μονοπάτια που συνδέθηκαν με τόσο έντονο τρόπο με αυτή τη σκοτεινή περίοδο της Ιστορίας της Πατρίδας μας.

Η πρώτη φετινή πορεία έγινε στη Σελένα στις 19 Οκτωβρίου 2014 σε συνδυασμό με την γιορτή της 28η Οκτωβρίου και τον εορτασμό του ΟΧΙ. Οργανώθηκε από το Σύλλογο Γονέων και συμμετείχαν 23 μαθητές από το ΠΠΓΗ, 10 από το ΠΠΛΗ με συνοδούς καθηγητές τους: Νίκο Ψαρουδάκη, Νίκο Σπανουδάκη, Βασιλική Μότσιου, Μιχάλη Τουρμπέλη, Γιάννη Καραδάμογλου, Παναγιώτη Αμβροσιάδη και τους γονείς Ειρήνη Μπολωνάκη και Λουκία Λοπινέ.

Στην πρωινή συνάντηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο όλοι ήταν συνεπείς και λίγο μετά τις 7.30 αναχωρήσαμε για το Λασίθι. Η πορεία μας ξεκίνησε από τους Ποτάμους Λασιθίου στις 9.20. Ακολουθήσαμε τον ανηφορικό χωματόδρομο μέχρι τη θέση Σελί, με την εκκλησία του Άγιου Παντελεήμονα και τους ερειπωμένους ανεμόμυλους. Μετά από μικρή ξεκούραση μπήκαμε στο μονοπάτι για την κορφή, που έγινε με την υποχρεωτική εργασία των κατοίκων της περιοχής την περίοδο της Κατοχής. Ο κρητικός ασβεστόλιθος απλώθηκε παντού χαϊδεύοντας τα πόδια των νεαρών ορειβατών που άρχισαν να βαρυγκωμούν για τις πέτρες, να αγκομαχούν για την ανηφόρα και να κρυώνουν από τον δυνατό βοριά.

CIMG2341

Ο καιρός άλλαξε και άρχισε να μας καλύπτει η ομίχλη. Όσο ανεβαίναμε αυξάνονταν το κρύο και η ένταση του ανέμου. Η ομάδα όμως ήταν αποφασισμένη. Ο Παναγιώτης πίσω σκούπα, παράσερνε και τους πιο κουρασμένους προς τα πάνω. Λίγο πιο πάνω, ακριβώς κάτω από την κορφή, το μονοπάτι περνάει από βράχια που κόπηκαν και από αναβαθμίδες που χτίστηκαν για να το υποστηρίξουν.

Το σύννεφο που μας ακολουθούσε σε όλη την ανάβαση δεν μας εγκατέλειψε ούτε στην κορυφή. Μας στέρησε τη θέα προς το οροπέδιο Λασιθίου στα νότια και την πεδιάδα των Μαλλίων και το Κρητικό Πέλαγος στα βόρεια, όμως μας  έδωσε μια έντονη αίσθηση χειμώνα και βουνού, μια εμπειρία πρωτόγ1413709644268νωρη για τους μαθητές μας.

CIMG2347Εκεί ψηλά απαγκιάσαμε στο ανασκαμμένο ανατολικό τμήμα της κορφής, εκεί όπου άνεμος έκοβε. Μέσα στο μεγάλο λάκκο υπήρχαν σωροί ερειπίων, σπασμένα τσιμεντένια δοκάρια, τούβλα, και το σύμβολο της κατοχής, τα  συρματοπλέγματα.

Από το χώρο αυτό ξεκινούν ορύγματα που οδηγούν σε λιθόχτιστες σκοπιές στα βόρεια και δυτικά της κορφής.

Οι μαθητές δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εργαστούν και να κατασκευάσουν, σε αυτό τον αφιλόξενο και άγριο τόπο, όλα αυτά τα πράγματα και από την άλλη να υποστηρίζουν με τρόφιμα και πολεμικό υλικό καθημερινά τις ανάγκες του φυλακίου.

Καθως ο αέρας δυνάμωνε και η ομίχλη πύκνωνε, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε γρήγορα και χωρίς στάσεις, τουλάχιστον μέχρι το Σελί. Το παιχνίδι με το σύννεφο συνεχίστηκε, αφήνοντας μας μικρά παράθυρα για να θαυμάσουμε τη θέα από τη μία προς το οροπέδιο του Νήσιμου και από την άλλη προς τα Λασιθιώτικα βουνά πάνω από το οροπέδιο του Καθαρού. Για το οροπέδιο του Λασιθίου ούτε λόγος να γίνεται.

Στο χωματόδρομο της επιστροφής, πολλοί δοκίμασαν πεντανόστιμα κάστανα και μήλα, τα φθινοπωρινά φρούτα που τόσο απλόχερα προσφέρουν τα Λασιθιώτικα βουνά.

Έξι ώρες μετά την αναχώρηση μας από τους Ποτάμους, επιστρέψαμε στο λεωφορείο και 1,5 ώρα μετά ήμασταν στο Ηράκλειο.

Δείτε τις φωτογραφίες της εκδρομής

Ακολουθήστε το μονοπάτι μέσα από το
EveryTrail

κάτω από: Εκδρομές 2014 2015

Την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 ξεκινήσαμε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου για να περπατήσουμε, όπως κάθε άνοιξη τα τελευταία πέντε χρόνια, στα μονοπάτια στα Ταλαία Όρη και να ανάψουμε και ένα κεράκι στο μοναστήρι στο Βώσσακο μιας και ήταν της Σταυροπροσκυνήσεως.
Είμασταν τριανταέξι μαθητές από το Γυμνάσιο, δεκατρείς από το Λύκειο με συνοδούς τους καθηγητές Αμβροσιάδη Παναγιώτη, Σπανουδάκη Νίκο, Καραδάμογλου Γιάννη, Ψαρουδάκη Νίκο, τον πρόέδρο του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Νίκο Τζαγκαράκη με τη σύζυγο του Μαρία Τζαγκαράκη, την αντιπρόεδρο του Συλλόγου γιατρό Ειρήνη Μπολωνάκη και την πρόεδρο του ΕΠΕΣ του Γυμνασίου Δόμνα Καραγωγέως.
Η πορεία μας ξεκίνησε από την Ε.Ο. ανατολικά της ΠΑναγιάς της Χαρακιανής. Για δέκα λεπτά περπατήσαμε σε χωματόδρομο που περνούσε ανάμεσα από μαντριά και στη συνέχεια μπήκαμε σε καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι με κατεύθυνση νότια.

mars2014_ 031

Στη ρεματία που μπήκαμε μας σκέπασαν οι κοκορεβυθιές και οι πρίνοι, ενή στα πόδια μας απλώνονταν χαλί από κυκλάμινα. Η ρεματιά μας οδήγησε σε κοιλάδα στεφανωμένη από τις ψηλές κορφές των Ταλαίων. Μικρά εγκαταλελειμένα και ερειπωμένα μετόχια κρύβονταν μέσα στη βλάστηση. Η πορεία μας άλλαξε και αρχίσαμε να ανηφορίζουμε νοτιοανατολικά προς μιά σέλα, πίσω από την οποία βρίσκονταν το μοναστήρι. Σύντομες ανάπαυλες μας έδωσαν τη δύναμη και τις αναπνοές να συνεχίσουμε. Μετά το σελί, το μονοπάτι κρύβεται μέσα σε υψηλούς πρίνους και κοκορεβυθιές και οδηγεί ακριβώς στον βόρειο περίβολο του μοναστηριού.

mars2014_ 039

Ο κήπος με το μικρό ξωκλήσσι, τις πεζούλες με τα χαμομήλια και τα κυπαρίσσια λίγο έξω από το κύριο οικοδόμημα ήταν ο χώρος που ξαποστάσαμε.  Ανάψαμε ένα κεράκι, ευχηθήκαμε να έρθουμε και του χρόνου, ήπιαμε λίγο νερό, φάγαμε και ξεκινήσαμε για το τελευταίο μέρος της εκδρομής μας, αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο αλλά αυτή τη φορά από την ανάποδη.

Η πορεία ανηφορική, μέσα στα πρίνα στην αρχή, πάνω από κατεστραμένα παλιά καλντεριμωτά μονοπάτια.  Σύντομα βρισκόμαστε στο λιβάδι, λουλουδιασμένο αυτή την εποχή, παλιό αμπέλι σύμφωνα με τους ντόπιους.  Από εκεί σκαρφαλώνουμε σε ίχνη από παλιές πεζούλες, ουσιαστικά εκτός μονοπατιού και μέσα από αστιβίδες, αγκαλιάζουμε πλαγιές και διασχίζουμε μικρές κοιλάδες. Φτάνουμε στο σελί που το γνωρίζουμε από τις προηγούμενες διασχίσεις.  Η γνώριμη σύνθεση βράχων, «ο λύκος» μας  περίμενε και φέτος. Αναμνηστικές φωτογραφίες της ομάδας, μικρό κατηφορικό μονοπάτι προς τα ανατολικά, λιβαδάκια με λουλούδια και χόρτα και μετά ο χωματόδρομος που οδηγεί στις Αλόιδες και στο λεωφορείο.

Δείτε τις φωτογραφίες της εκδρομής στο

Ακολουθήστε το μονοπάτι μέσα από το
EveryTrail

 

 

κάτω από: Εκδρομές 2013 2014

Παλιότερα Άρθρα »

Κατηγορίες