header image

Διάσχιση Νίδας

Συγγραφέας: | Οκτώβριος 14, 2019
| Κανένα σχόλιο |

Εκειά που κελαηδούνε τα πουλάκια τραγουδά ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, εκεί αποφασίσαμε να περπατήσουμε στις αρχές Οκτώβρη. Ψηλά στον Ψηλορείτη, στο οροπέδιο της Νίδας.  (φωτογραφίες)

Νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε από την πλατεία μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο και ανηφορίσαμε προς το βουνό. Στην παρέα μας και ξεναγός μας είναι ο Μιχάλης Δρετάκης, μέλος του Συλλόγου Γονέων και  ορνιθολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου καθώς και ο Αντώνης Δαριβιανάκης εκπροσωπώντας το ΔΣ του Συλλόγου.

Πρώτη στάση λίγο μετά τις Γωνιές, στο σημείο του υδροκρίτη, εκεί που χωρίζει γεωγραφικά το Ρέθυμνο από το Ηράκλειο. Βιαζόμαστε να συνεχίσουμε, να προλάβουμε λίγη από την πρωινή δροσιά και τα πουλιά που πετούν νωρίς.

Μόλις φάνηκε το οροπέδιο πεζοπορίσαμε ακολουθώντας χωματόδρομο. Απέναντι μας η πλαγία με τη Σπηλιάρα και πιο αριστερά η Μαύρη, κορφή επιβλητική πάνω από το βοριζανό πόρο. Κοκκινολαίμηδες και σπίνοι πετούσαν αριστερά δεξιά, ενώ αγριοπερίστερα έκαναν βόλτες λίγο πιο ψηλά. Στα πλάγια σφεντάμια άρχιζαν να κοκκινίζουν στις κορφές τους, σημειώνοντας χρωματικά την εποχή. Μέσα στο οροπέδιο χαμηλοί αγκαθωτοί θάμνοι, βερβερίδες, αστραγάλοι  αλλά και νευρίδες, ενδημικοί της Κρήτης με κύρια παρουσία εντός του οροπεδίου της Νίδας, επιβίωναν από τα αδηφάγα δόντια των προβάτων και το ξηρό καλοκαίρι που δεν λέει να τελειώσει. Είναι αυτή η κλιματική αλλαγή; Το μπέρδεμα των εποχών;

Μια σειρά από χώνους, μεγάλες γούβες συγκέντρωσης και παροχέτευσης των νερών από τις βροχές και τα χιόνια προς το εσωτερικό των ασβεστολιθικών πετρωμάτων περιμένουν κι αυτοί το φθινόπωρο. Οι μαθητές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο τελευταίος από όλους είναι αρκετά εντυπωσιακός καθώς το σχίσιμο στο βράχο υπονοεί την υπόγεια σπηλιά στην οποία οδηγείται το νερό.

Τα ερεθίσματα πολλά. Χλωρίδα, πανίδα, μορφολογία του βουνού και του οροπεδίου. Τα βουνά απέναντι, ο ουρανός ο μακρινός με τα όρνια που αρχίζουν να πετάνε και τα γεράκια πιο κοντά μας, τα πουλάκια στους γύρω θάμνους, τα φυτά, από τα πιο μικρά λουλουδάκια, τους κρόκους μέχρι τις όμορφες τρικοκιές και τα σφεντάμια. Οι μαθητές συζητούν  με την παρέα τους αλλά ταυτόχρονα παρακολουθούν και το περιβάλλον γύρω τους. Πόσο πίσω, στις αρχές τις εκπαίδευσης μας πάει αυτός ο περίπατος.

Συνεχίζουμε μέχρι το σύδεντρο, ψάχνοντας για την πηγή. Νερό δε βρήκαμε, πηγή δε βρήκαμε, τον ίσκιο όμως τον βρήκαμε και κάτσαμε και ξαποστάσαμε στη δροσιά.

Η μέρα προχωρούσε, η θερμοκρασία ανέβηκε και μαζί με τη θερμοκρασία ανέβηκαν στον ουρανό περισσότερα όρνια. Εμείς τα παρατηρούσαμε με τα κιάλια μας και αλάξαμε πορεία προς τη Σπηλιάρα, το Ιδαίο Άντρο των Αρχαίων. Το μονοπάτι της ανάβασης μας οδηγεί στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο της σπηλιάς. Πέτρινα στασίδια κάτω από τη μεγάλη κουδουμηλιά, έξω από τη σπηλιά,  ορίζουν το φυσικό χώρο της επόμενης συνάντησης και ανασύνταξης της ομάδας. Ο Μιχάλης ακούραστος συνεχίζει να παρατηρεί και αμέσως μετά να εξηγεί σε όσους έχουν όρεξη να ακούσουν. «Αυτές είναι σταχτάρες, πετροχελίδονα, να και οι καρδερίνες, αυτό είναι κιρκινέζι, μη φωνάζετε  γιατί κοιμούνται οι νυχτερίδες στη σπηλιά, από μακριά αυτό είναι λαγουδογέρακο, η γερακίνα που δεν είναι θηλυκό γεράκι αλλά είδος συγγενικό με τους αετούς, τρία όρνια νοτιοδυτικά, ναι τα αγριοπερίστερα φωλιάζουν και αυτά μέσα στη σπηλιά, η τρικοκιά είναι ο κράταιγος …».

Η θέση επιβλητική πάνω από το οροπέδιο και στεφάνι τα βουνά γύρω. Σκίνακας απέναντι, Αλικαδάμ, Γυριστή και Κουδούνι στο βάθος. Εικασίες για το πως έρχονταν οι αρχαίοι προσκυνητές από όλο τον τότε γνωστό κόσμο, να προσκυνήσουν τον νεαρό θεό. Και στη συνέχεια κατάβαση στο σπήλαιο. Παράξενο το ημίφως, παράξενη η κατάβαση σε αυτό τον διαφορετικό κόσμο. Αρκετοί αναρωτιούνται, γιατί πέφτουν τα πούπουλα από ψηλά, που ήταν ο βωμός, τι βρήκαν στις ανασκαφές, τι είναι εκεί πιο πίσω εκεί που δε φτάνει το φως.

Ευχαριστημένοι από τις ερωτήσεις πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων του Πειραματικού Γυμνασίου υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε αυτή η εκδρομή, τον Αντώνη Δαριβιανάκη και τον τον Μιχάλη Δρετάκη για τη σταθερή στήριξή του.

Την εκδρομή συνόδευσαν οι καθηγητές Νίκος Σπανουδάκης και Νίκος Ψαρουδάκης από το Γυμνάσιο και Παναγιώτης Αμβροσιάδης από το Λύκειο.

Η εκδρομή οργανώθηκε στο πλαίσιο του ομίλου ορειβασίας ¨Μονοπάτια της Κρήτης» και της συμμετοχής μας στο δίκτυο OSOS, την Κυριακή 13 – 10 – 2019.

Νίκος Ψαρουδάκης

Υπεύθυνος του Ομίλου

κάτω από: Εκδρομές 2019 2020

Τα ψηλά βουνά

Συγγραφέας: | Μάιος 17, 2019
| Κανένα σχόλιο |

Τα μονοπάτια της Κρήτης, ο Όμιλος Ορειβασίας,  συμπλήρωσαν φέτος δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας με τριάντα τρεις πεζοπορίες. Έτσι αποφασίσαμε να το γιορτάσουμε  στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας, από 12 μέχρι 14 Μαΐου, συνεργαζόμενοι με τα περιβαλλοντικά προγράμματα και με το πρόγραμμα φωτογραφίας του σχολείου. Συνοδοί της εκδρομής αυτής ήταν η  Χαρά Μαρκάκη, ο Νίκος Σπανουδάκης, ο Παναγιώτης Τουμπανιάρης και ο Νίκος Ψαρουδάκης ενώ από το Πειραματικό Λύκειο ήρθε ο Παναγιώτης Αμβροσιάδης.

Ένας μαθητής για κάθε πεζοπορία, τριαντατρείς μαθητές και τέσσερις συνοδοί περπατήσαμε από το χωριό Κλαυσί μέσα στο δάσος και πλάι στον Καρπενησιώτη ποταμό μέχρι το ιστορικό Κεφαλόβρυσο. Τη δεύτερη μέρα απομακρυνθήκαμε μέχρι το χωριό Τόρνος κάτω από την Καλιακούδα. Βραχήκαμε στους καταρράκτες του χωριού, είδαμε νυχτερίδες στο σπήλαιο, επισκεφθήκαμε  το λαογραφικό μουσείο, περάσαμε μέσα από το δάσος και τα πέτρινα γιοφύρια στις πεζούλες και τον παλιό νερόμυλο. Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε το μοναστήρι της Παναγιάς του Προυσού και στη συνέχεια δοκιμάσαμε τοπικά φαγητά στους πρόποδες της Χελιδώνας. Την τρίτη και τελευταία μέρα ανακαλύψαμε το δάσος στο μονοπάτι από Γοργιανάδες προς Κορυσχάδες. Ζήσαμε με την όραση, την ακοή, την όσφρηση και την αφή διαφορετικά στιγμιότυπα αυτού του περιβάλλοντος. Δέσαμε σαν ομάδα μέσα από παιχνίδια στα ξέφωτα, μάθαμε να βοηθούμε ο ένας τον άλλο αλλά και να παίρνουμε βοήθεια, στα δύσκολα περάσματα. Ολοκληρώσαμε την εκδρομή μας με την επίσκεψη στο μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, το παλιό Δημοτικό Σχολείο στους Κορυσχάδες.

Περισσότερες φωτογραφίες υπάρχουν εδώ

Νίκος Ψαρουδάκης

Υπεύθυνος Ομίλου

κάτω από: Εκδρομές 2018 2019

Πολλά νερά είχε φέτος ο χειμώνας. Και μόλις πλησίαζε Σαββατοκύριακο άνοιγαν οι ουρανοί. Να ξεμυτίσουμε δεν μπορούσαμε. Έτσι, με το ένα και το άλλο πέρασαν οι μήνες και φτάσαμε 17 Μάρτη για να οργανώσουμε εκδρομή. Στην αρχή λέγαμε για χιόνια στον Ψηλορείτη. Και είχε πολλά. Όμως το ξανασκεφτήκαμε. Σαρακοστή μπήκε, ήρθε η Άνοιξη. Δεν πάμε είπαμε μέχρι το Βώσακο, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, που μας αρέσει πάντα; Και το οργανώσαμε για Κυριακή 17 Μαρτίου, 7.30 το πρωί, από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Κι όμως πολλά άλλαξε ο φετινός χειμώνας. Τα νερά πήραν τα χώματα στην κοίτη και φάνηκαν τα βράχια από κάτω. Αυτή είναι η κλιματική αλλαγή;

Πήγαμε από τα βόρεια. Το λεωφορείο μας άφησε στην εθνική, στην παραλία του Προπατούμενου,  πριν την Παναγιά τη Χαρακιανή. Από τη μάντρα που ξεκινά το μονοπάτι, αρχίσαμε να ανεβαίνουμε,  μαθητές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Μπροστά ο Παναγιώτης και πίσω εγώ. Από καθηγητές, στη  μέση η Τακουή, ο Νίκος και ο άλλος Νίκος ο Σαλονικιός. Συναντήσαμε το ρυάκι που κατεβαίνει από την κοιλάδα. Μικρό μικρό το είχαμε αφήσει, όμως ο χειμώνας είπαμε άγριος, βαρύς, πολλά νερά. Αγνώριστη ήταν η κοίτη. Βάθυνε πολύ, πήρε και σε πλάτος, λεωφόρος στους χαράκους πάνω, και είχε και νερό σε κάποια σημεία. Τα κυκλάμινα βρέθηκαν ανθισμένα και κάτασπρα στις σκιές από τους πρίνους και τις κουμαριές. Ανάβαση μέσα από τα χαράκια και τα χάμπαθα, αρχίσαμε από νότια να πηγαίνουμε και λίγο ανατολικά για να συναντήσουμε ψηλά τη μάντρα. Πίσω της, πίσω από το Σελί βρήκαμε ξανά το μονοπάτι του μοναστηριού. Όταν φτάσαμε η λειτουργία είχε τελειώσει. Κόσμος πολύς, από τα γύρω χωριά και την πόλη. Μεγάλη γιορτή η πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής. Ξεκούραση στην αυλή, νερό και πορτοκαλάδες, λίγο φαγητό, μια κουβέντα με τον πατέρα Τιμόθεο. Το λεωφορείο έφτασε για τους κουρασμένους, δέκα άτομα που συνέχισαν στο καφενείο στις Αλόιδες, περιμένοντας την υπόλοιπη ομάδα. Εμείς συνεχίσαμε προς το Αμπέλι και μέσα από το γνωστό άγνωστο μονοπάτι φτάσαμε στο διάσελο που κατηφορίζει προς το χωματόδρομο πάνω από το χωρίο. Ώρες καθαρής πορείας περίπου τέσσερις κια γύρω στα 21.000 βήματα σύμφωνα με το νέο και αλάθητο ηλεκτρονικό gadget του Κωσταντή.

Καλά να περνάμε και με το καλό και στο Πάσχα.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

κάτω από: Εκδρομές 2018 2019

«Αυτοί είναι τσίφτες» μας είπε ο Μιχάλης  Δρετάκης, ορνιθολόγος στο Μουσείο Φυσικής

Ιστορίας και ξεναγός μας στον όμορφο κόσμο των πουλιών στα φράγματα του Ηρακλείου. Τσίφτης στ’ αλβανικά σημαίνει γεράκι και εμείς της Κυριακή 14/10/2018 το πρωί είδαμε γεράκια να πετούν πάνω από το φράγμα στ’ Άρμα Ανώγεια. Όταν πλησιάσαμε στη λίμνη και στήσαμε τα δύο τηλεσκόπια του μουσείου που κρατούσε ο Μιχάλης, παρατηρήσαμε ένα αργυροτσικνιά και ένα σταχτοτσικνιά που είναι είδη ερωδιού, πρασινοκέφαλες πάπιες, φαλαρίδες, βουτηχτάρια, ένα λασπότρυγγα, δύο μπεκατσίνια, ένα μαυρολαίμη σε κλαδάκι και άλλα πουλιά που δεν τα θυμόμαστε μια εβδομάδα μετά που γράφουμε αυτό το άρθρο.

Περπατήσαμε στο χωματόδρομο και φτάσαμε στο φράγμα στις Αμουργέλες. Λιγότερα πουλιά, περισσότερα προβλήματα από τα ψάρια που έχουν αφεθεί να πολλπαλασιαστούν στα νερά της λίμνης. Και πάλι όμως δύο ερωδιοί ήταν εδώ, ένας σταχτοτσικνιάς και ένας λευκοτσικνιάς, ενώ σπάνιες νεροχελώνες ξεκουράζονταν στην μικρή εξέδρα που επίτηδες είχαν βάλει οι επιστήμονες του μουσείου.
Το φράγμα στα Πάρτιρα ήταν το επόμενο σημείο συνάντησης με τα πουλιά. Οι μαυροπετρίτες με απίστευτες πιρουέτες στον αέρα, κυνηγούσαν λιβελούλες, ακρίδες και άλλα έντομα αν και αυτή την εποχή προτιμούν μικρά μεταναστευτικά πουλιά, προετοιμάζοντας τα νεότερα μέλη της ομάδας για το ταξίδι μετανάστευσης προς τη Μαγαδασκάρη. Οι ερωδιοί, όπως ο αργυροτσικνιάς και ο σταχτοτσικνιάς που δύσκολο ξεχώριζε στην καφεγκρί λάσπη της απέναντι όχθης καθώς και οι πάπιες απολάμβαναν τα εδέσματα που τους πρόσφερε το λιγοστό νερό που παρέμενε στη λίμνη χάρι στην απαγόρευση άρδευσης που ίσχυσε για όλη της καλοκαιρινή περίοδο.

Με την ολοκλήρωση της παρατήρησης προχωρήσαμε στην εξερεύνηση του εγκαταλελειμμένου πετρόκτιστου χωριού της Μικράς Επισκοπής.  Το παλιό καλντερίμι μας οδήγησε στη βρύση του χωριού, κάτω από το τεράστιο πλατάνι. Οι μαθητές κάνοντας μια μεγάλη αγκαλιά, το έκλεισαν στα χέρια τους ενώ άλλοι δροσίστηκαν με το νερό της κρήνης. Βρισκόμαστε στην έδρα της επισκοπής Αρκαδίας κατά τη 2η βυζαντινή περίοδο της Κρήτης όπου τα ερείπια σημαντικών κτιρίων αυτής της εποχής περιμένουν τον πεζοπόρο να τα ανακαλύψει. Εμείς επισκεφθήκαμε τα το ναό του Σωτήρα Χριστού, ένα ναό με γκρεμισμένη σκεπή αλλά με ψηλούς τοίχους, και με όμορφες κολόνες να στηρίζουν το γαλάζιο του ουρανού. Οι πιο προσεκτικοί από τους μαθητές αναγνωρίζουν αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και οι καθηγητές τους αισθάνονται ότι οι κόποι δεν πάνε χαμένοι.

Η ανάβαση από τη Μικρά Επισκοπή μας οδήγησε στο ερειπωμένο χωριό, με το βυζαντινό όνομα και τη βενετσιάνικη ιστορία, το Μιλιαρίσι. Εκεί ξεκουραστήκαμε στον περίβολο του ανακαινισμένου ναού του Αγίου Νικολάου και θαυμάσαμε τη θέα κάτω προς την πεδιάδα και τις νοτιότερες πηγές του Καρτερού ποταμού.

Η οχυρή Βιτσιλιά ήταν η τελευταία στάση της ομάδας, κάτω από το πεύκο στον περίβολο του ναού του Τιμίου Σταυρού.  Ένα καστροχωριό της βενετσιάνικης περιόδου, του οποίου η ιστορία είναι δεμένη με τα πρώτα χρόνια της ενετικής κυριαρχίας και της ανακήρυξης της αυτονομίας και του Βασιλείου του Αγίου Τίτου από τους επαναστάτες. Βλέποντας προς τα ανατολικά από αυτή τη φυσικά οχυρή θέση, παρατηρήσαμε την ιδιαίτερη γεωγραφία της περιοχής, τον υδροκρίτη. Μπροστά μας και βόρεια έχουμε τις πηγές και τη λεκάνη απορροής τους Καρτερού ποταμού η οποία οδηγεί τα νερά στο κρητικό πέλαγος, ενώ μπροστά μας και νότια έχουμε τις πηγές του Αναποδάρη και τη λεκάνη απορροής της οποίας τα νερά καταλήγουν στη νότια Κρήτη.

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσο του ομίλου «Μονοπάτια της Κρήτης» που συντονίζει ο Νίκος Ψαρουδάκης. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές: Νίκος Ψαρουδάκης, Νίκος Σπανουδάκης, Κωνσταντίνα Σωτηροπούλου και Παναγιώτης Αμβροσιάδης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Μιχάλη Δρετάκη για τα πουλιά που μας έδειξε, για τις συζητήσεις και το διάλογο που ανέπτυξε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, για το εποπτικό υλικό και τα όργανα που κουβάλησε και για τα αναμνηστικά μπλουζάκια και καπέλα που διένειμε.

κάτω από: Εκδρομές 2018 2019

Χρόνια είχαμε να πάμε στο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στο Βώσσακο. Κι όμως ήταν η πρώτη μας πεζοπορία την άνοιξη του 2010. Κι έτσι είπαμε και φέτος να πάμε στος Χαιρετισμούς, Σαρακοστή, Παρασκευή απόγευμα 16 Μαρτίου, να ανάψουμε ένα κεράκι.

Φύγαμε με το σχόλασμα και το λεωφορείο μας πήγε στις Αλόιδες, λίγο πριν την είσοδο του χωριού. Ο χωματόδρομος μας πέρασε από το μικρό νταμάρι που βγάζουν πέτρα για τα σπίτια και μετά φτάσαμε στο πλάτωμα που ξεκινάει το μονοπάτι. Ο Θεός να το κάνει μονοπάτι, μέσα από τα χάμπαθα περπατούσαμε, τ’ αχινοπόδια και τις αστιβίδες. Ότανανεβήκαμε στο Σελί, σταματήσαμε να πάρουμε μια ανάσα και να θαυμάσουμε το τοπίο στα ανατολικά προς τις Αλοίδες και τη Δαμάστα. Και μετά συνεχίσαμε και βγήκαμε δυτικά, προς τα Ταλαία. Ψηλές κορφές και βαθιές κοιλάδες στα πόδια τους. Αρχίσαμε να κατηφορίζουμε μέσα από τα κατσικομονοπάτια προς το μοσαστήρι. Περάσαμε από το Αμπέλι, το μικρό πλάτωμα που είχε τα αμπέλια του μοναστηρίου. Σκαρφαλώσαμε τις γκρεμισμένες αναβαθμιδες, βρήκαμε το μονοπάτι και γυρνώντας το βουνό εμφανίστηκαν τα οικήματα του μοναστηριού, μέσα από κουμαριές, πρίνους και ελιές.

Η καμπάνα χτύπησε και μας κάλεσε στη λειτουργία. Στη μικρή εκκλησία, στο φως των κεριών ακούσαμε τους ύμνους σε ένα υποβλητικό περιβάλλον.

κάτω από: Εκδρομές 2017 2018, Χωρίς κατηγορία

Φαράγγι Αλμυρού και Κέρη

Συγγραφέας: | Φεβρουάριος 11, 2018
| Κανένα σχόλιο |

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 συναντηθήκαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριες στην είσοδο του φαραγγιού του Αλμυρού στα Λινοπεράματα, πάνω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ και δίπλα από τις πηγές του Αλμυρού που αναβλύζουν το νερό του Ψηλορείτη, αφού αναμειχθεί στα βάθη της γης με το νερό της θάλασσας. Γι αυτό τον λένε και Αλμυρό.

Ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας σε χωματόδρομο και όταν μπήκαμε για τα καλά στο φαράγγι, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου βρήκαμε το μονοπάτι. Τα τιοχώματα του φαργγιού πανύψηλα, ειδικά από τη μεριά του όρους της Κέρης. Στην ξερή κοίτη του ποταμού φυτρώνουν σφάκες και λυγαριές. Πολλές χαρουπιές δηλώνουν έν παρελθόν όπου οι άνθρωποι ζούσαν από το φαράγγι. Στα πρανή ελιές, αγριελιές και πρίνοι. Γκρεμισμένα ασβεστοκάμινα χρησιμοποιούσαν αυτή την κάυσιμη ύλη για να κάνουν όλη αυτή την πε΄τρα του φαραγγιού ασβέστη και να τον στέλνουν στο Ηράκλειο.

?

Το φαράγγι συνεχίζει την πορεία του δυτικά και σε κάποιο σημείο στενεύει υπερβολικά. Το

?

πέρασμα αυτό μας οδήγησε στην εύφοεη κοιλάδα κάτω από τη Δόξα. Ελιές και εσπεριδοειδή εμφανίζονται μπροστά μας. Μικρή στάση για ξεκούραση και η ανάβαση προς το πλάτωμα της Κέρης ξεκινάει. Όμως το ηθικό είναι ψηλά και σε λίγη ώρα κάνουμε βόλτες μέσα στο χώρο αναψυχής ανάμεσα στα πεύκα, εκτός την ομάδα των μαθητών τους Λυκείου που

?

συνεχίζουν την ανάβαση μέχρι την κορφή του Στρούμπουλα.

Στο τέλος της διαδρομής επισκεπτόμαστε το Βουλισμένο Αλώνι, αυτή την τεράστια δολίνη, όπου μας περιμένουν οι γονείς για την αναχώρηση.

κάτω από: Εκδρομές 2017 2018

Φαράγγι Αποσελέμη

Συγγραφέας: | Νοέμβριος 26, 2017
| Κανένα σχόλιο |

Ο Όμιλος Μονοπάτια της Κρήτης του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου σε συνεργασία με τον αντίστοιχο όμιλο του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου οργάνωσε την Κυριακή  26 Νοεμβρίου  2017 την πρώτη  πεζοπορία της χρονιάς.

Ξεκινήσαμε  από τις Ξεροκαμάρες Πεδιάδας και ακολουθήσαμε αγροτικό δρόμο για να επισκεφτούμε την πέτρινη τοξωτή γέφυρα της Ξεροκάμαρας. Λίγες δεκάδες μέτρα δυτικά, μέσα στα βάτα, στην άκρη του χωματόδρομου, βρίσκεται μισογκρεμισμένος ο παλιός νερόμυλος, με το κουτούτο, τον καταπότη που οδηγούσε το νερό στη φτερωτή και τις μυλόπετρες παρατημένες. Ο χωματόδρομος μας πήγε στον χώρο αναψυχής στην αρχή του φαραγγιού. Πέτρινα πεζούλια, ψηλά δέντρα, ένας τόπος ξεκούρασης για τον πεζοπόρο. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν τι μας φταίει και όλα τα όμορφα και ακριβοπληρωμένα μέρη που έχουμε δημιουργήσει είναι παρατημένα. Το μονοπάτι που ξεκινά από το σημείο αυτό, περνά μέσα από πυκνές σκιές και φτάνει στα πρώτα ψηλά τοιχώματα του φαραγγιού. Το τοπίο άλλαξε,  και τα λεία, σμιλεμένα από το νερό πετρώματα της κοίτης μας έδωσαν τη δυνατότητα για μια δυναμική και διασκεδαστική διάσχιση. Το φαράγγι αυτό είναι καταφύγιο άγριας ζωής προστατευόμενο από τη συνθήκη Corine για την προστασία των πουλιών. Στα τοιχώματα φώλιαζαν όρνια (Gyps fulvus) τα οποία παρατηρήσαμε στην απογείωση και την προσγείωση στις φωλιές τους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσαμε τον ξεροπόταμο καιφτάσαμε  στις εκβολές του Αποσελέμη ίσως του σημαντικότερου υγρότοπου στα βόρεια του νομού Ηρακλείου.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 17 μαθητές και μαθήτριες από το Πειραματικό Γυμνάσιο και 3 από το Πειραματικό Λύκειο. Συνοδο’ί καθηγητές ήταν ο Παναγιώτης Αμβροσιάδης, ο Νίκος Σπανουδάκης και ο Νίκος Ψαρουδάκης.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

κάτω από: Εκδρομές 2017 2018
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ορειβατική ομάδα ΠΛΗ 23,24,25 Ιουνίου 2017

Έχει γίνει πλέον παράδοση για τον όμιλο μας να τελειώνει η σχολική χρονιά με μια πολυήμερη πεζοπορία με διανυκτέρευση στο ύπαιθρο!!! Φέτος η ομάδα μας αποτελούνταν από έξι μαθητές , όλοι τελειόφοιτοι. Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στην νότια Κρήτη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το ξεκίνημα για τα Γλυκά Νερά

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η όμάδα, στην αρχή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πάνω από τα Γλυκά Νερά.

Ξεκινήσαμε την πορεία μας από την χώρα Σφακίων ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4. Η πρώτη στάση μας έγινε στα Γλυκά Νερά όπου και απολαύσαμε την πρώτη μας βουτιά, μετά συνεχίσαμε προς το Λουτρό και καταλήξαμε για διανυκτέρευση στην παραλία Μάρμαρα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το καφενεδάκι στην Αράδαινα

Το πρωί της δεύτερης ημέρας ξεκινήσαμε την ανάβαση του φαραγγιού της  Αράδαινας και μετά από τρεις ώρες δύσκολης ανάβασης φτάσαμε στο ομώνυμο ερειπωμένο χωριό σε υψόμετρο 560 μ.Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα ξεκινήσαμε την κάθοδο μας για την παραλία του Αγίου Παύλου μέσα από ένα πανέμορφο μονοπάτι γεμάτο πεύκα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ομάδα, στο τέλος…

Το τέλος της ημέρας μας βρήκε στο χωριό Αγία Ρουμέλη, όπου και διανυκτερεύσαμε στην παραλία. Την τρίτη ημέρα πήγαμε έως την είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, είδαμε τις περίφημες Πόρτες και μετά γυρίσαμε ν ́απολαύσουμε την παραλία με την εκβολή του ποταμού της Σαμαριάς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η δροσιά του ποταμιού στην Αγία Ρουμέλη

Οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι, παρά την κούραση, και δώσαμε ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Οι μαθητές που συμμετείχαν είναι:

1. Αλεξάκης Εμμανουήλ

2. Βλάχος Φίλιππος

3. Κικεράκης Αναστάσιος

4. Κονιδάκης Ιωάννης

5. Μουρέλλος Φοίβος

6. Μανουσάκη Ευαγγελία

Οργανωτής- υπεύθυνος της εξόρμησης : Αμβροσιάδης Παναγιώτης

 

κάτω από: Εκδρομές 2016 2017
IMG_1802

Το μονοπάτι στην αρχή, μέσα στους πρίνους.

Ο Όμιλος Μονοπάτια της Κρήτης του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου σε συνεργασία με τον αντίστοιχο όμιλο του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου οργάνωσε  την Κυριακή  19  Μαρτίου 2017 την τρίτη πεζοπορία της χρονιάς.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 10 μαθητές από το Γυμνάσιο, 4 από το Λύκειο, με συνοδούς καθηγητές τους Νίκο Σπανουδάκη, Γιάννη Καραδάμογλου, Γαβριέλλα Ασπράκη, Τακουή Βακιρτζιάν, Χρήστο Γιώβο, Νίκο Ψαρουδάκη και Παναγιώτη Αμβροσιάδη από το ΠΛΗ.

IMG_1805

Ανηφορίζοντας τα Λασιθιώτικά βουνά

Ξεκινήσαμε από το πολύ όμορφο και προσεγμένο χωριό Κασταμονίτσα. Ακολουθήσαμε αγροτικό δρόμο για να επισκεφτούμε τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου, δίπλα στον οικισμό Τοίχος, που έφερνε νερό στην αρχαία πόλη Λύττος ή Λύκτος. Περάσαμε μέσα από τον οικισμό και συνεχίσαμε προς το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου ξαποστάσαμε στον ωραία διαμορφωμένο χώρο αναψυχής. Εκεί συναντήσαμε και ένα ζευγάρι νέων Γερμανών, τον Mark και την Gutrund, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από την Ζάκρο και σε ένα μήνα θα διέσχιζαν την Κρήτη περπατώντας μέχρις το  Καστέλλι Κισάμου.

IMG_1811

Στου Τσούλη το μνήμα

Στη συνέχεια μπήκαμε στο μινωικό καλντεριμωτό μονοπάτι και ανηφορίσαμε από τις βόρειες υπώρειες της Δίκτης μέχρι τη θέση Τσούλη μνήμα, όπου συναντήσαμε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Αμερικανών, που περπατούσαν στο παλιό αυτό μονοπάτι. Αφού εκνευριστήκαμε  αρκετά ψάχνοντας οδό διαφυγής προς το Οροπέδιο, καθώς το μονοπάτι είναι κατεστραμμένο στη θέση αυτή από ένα ανόητα σχεδιασμένο χωματόδρομο (ή σχεδιασμένο από ανόητους), τελικά μπήκαμε στα χάμπαθα και πεντακόσια μέτρα πιο κάτω περπατούσαμε τα τελευταία μέτρα του όμορφου μονοπατιού, πριν αυτό φραχθεί από τα σύρματα του γειτονεύοντος κτηνοτρόφου και εξαφανιστεί οριστικά κάτω από τον πολιτισμό του χωματόδρομου.

Αυτός ο χωματόδρομος μας οδήγησε στο τέλος ης πορείας μας, δίπλα από το  Χώνο,  όπου ήταν σε φάση κατασκευής τα έργα αποστράγγισης των νερών της λεκάνης του Λασιθίου.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

 

 

κάτω από: Εκδρομές 2016 2017

Στρούμπουλας 2017

Συγγραφέας: | Φεβρουάριος 13, 2017
| Κανένα σχόλιο |
?

Προς την κορφή

Αλλού εμείς κινήσαμε κι αλλού ο γιαλός μας πάει.

Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τη φετινή μας προσπάθεια να πραγματοποιήσουμε τη δεύτερη πεζοπορία μας.  Μετά από πολλές Κυριακές που ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, τολμήσαμε να σκεφτούμε ότι θα ανέβουμε τις βόρειες πλαγιές στα λασιθιώτικα βουνά από τη μεριά της Κασταμονίτσας για να βγούμε στο Οροπέδιο, όπου και θα κόβαμε την πίτα μας. Όμως όχι. Ο καιρός είχε άλλες διαθέσεις, αγρίεψε και έστειλε ένα σύννεφο ακριβώς πάνω από το μονοπάτι μας.

Έτσι στις 12 Φεβρουαρίου 2017, Κυριακή πρωί μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αποφασίσαμε να πάμε στον Στρούμπουλα, ώστε να μην χάσουμε την πεζοπορία και να είμαστε και κοντά, αν χαλάσει πολύ ο καιρός.

Στην εκδρομή συμμετείχαν δεκαεννέα μαθητές από το Γυμνάσιο, οκτώ από το Λύκειο και ένας από το 3ο Γυμνάσιο με τη συνοδεία των καθηγητών Νίκου Ψαρουδάκη, Νίκου Σπανουδάκη, Γιάννη Καραδάμογλου, Κωνσταντίνας  Σωτηροπούλου, Χρήστου Γιώβου και Παναγιώτη Αμβροσιάδη.

Ανεβαίνοντας με ψιλόβροχο

Ανεβαίνοντας με ψιλόβροχο

20170212_094549

Η κοπή της πίτας

IMG_4434

Η πίτα μοιράζεται μέσα στην εκκλησία λόγω κρύου

Ξεκινήσαμε από το καφενεδάκι στη Δόξα, με ψιλόβροχο και  την πίτα στο ταψί και  παραμάσχαλα για να ανέβουμε στην κορφή. Το κρύο και ο αέρας δεν επέτρεψαν σκέψεις για μικρά διαλλείματα. Ο αργός, σταθερός ρυθμός μας έφερε σε μία ώρα πάνω, στο εκκλησάκι. Αφού θαυμάσαμε για λίγο τη θέα, και είδαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε έξω, βρήκαμε καταφύγιο στο εσωτερικό της εκκλησίας. Η βασιλόπιτα κόπηκε και μοιράστηκε σε όλους. Τυχερή ήταν η Φωτεινή  Ζαχαριουδάκη που βρήκε το φλουρί και κέρδισε το δώρο, ένα ορειβατικό σακίδιο για να τη βοηθάει στις μελλοντικές της αναβάσεις.

 

IMG_4446

Αναμνηστική φωτογραφία στην κορφή

Γρήγορη αναχώρηση και κατάβαση νοτιοανατολικά, προς τη μεριά του οροπεδίου. Το μονοπάτι καλύτερο αλλά καλυμμένο με παχιά κόκκινη λάσπη.  Όταν φτάσαμε στο εκκλησάκι, μέσα στο οροπέδιο, τέθηκε το ερώτημα αν θα συνεχίζαμε προς το σπήλαιο της Τραπέζας και την Τύλισο ή θα επιστρέφαμε νωρίς νωρίς Ηράκλειο.   Δύο μόνο προτίμησαν την επιστροφή κι έτσι συνεχίσαμε την πορεία μας προς την απέναντι κορφή, το Ζαχαριά, περνώντας από την μάντρα των Σαλούστρων.

IMG_4458

Η ομάδα στο Ζαχαριά

IMG_4460

Στο σπήλαιο της Τραπέζας

Στο Ζαχαριά σταματήσαμε για λίγο, αναμνηστικές φωτογραφίες και φύγαμε προς τον χωματόδρομο που οδηγούσε στο χωριό. Η σπηλιά ήταν κοντά και όλοι ήθελαν να εξερευνήσουν τα σκοτάδια της. Μέσα στη σπηλιά. Μικροί φακοί έδιναν το στίγμα. Επιφωνήματα θαυμασμού, άλλοι για την πρώτη τους εμπειρία σε σπήλαιο και άλλοι  για το πλούσιο σταλαγμιτικό. Κάποιοι δοκίμασαν να εξερευνήσουν τα πλάγια περάσματα αλλά δεν είχε να πάνε και πολύ μακριά.

Η πορεία μας έφτασε κάποια στιγμή στο τέλος της αφού περπατήσαμε μέσα από τα τυλισανά περιβόλια.

IMG_4495Ο οδηγός μας περίμενε έξω από το Γυμνάσιο Τυλίσου και 2.30 ήμασταν πίσω στο Ηράκλειο.

κάτω από: Εκδρομές 2016 2017
Ετικέτες:, , , , ,

Παλιότερα Άρθρα »

Κατηγορίες