Σύνδεσμοι

Διαχείριση

«Ω, φυλαχτείτε, άρχοντά μου από τη ζήλια!»

3 Μάιος 2016

Τετρακόσια χρόνια από την εκδημία του William Shakespeare

Ιάγος: Ω, φυλαχτείτε, άρχοντά μου από τη ζήλια! Αυτή τη λάμια με τα φαρμακερά μάτια που βασανίζει τη σάρκα που τη θρέφει. Ο απατημένος ζει μακάριος, άμα τη μοίρα του αποδέχεται και διόλου δεν αγαπάει εκείνη που τον ντροπιάζει. Όμως, τι κόλαση περνάει αυτός που λατρεύει ενώ αμφιβάλλει, υποψιάζεται, ενώ με πάθος αγαπάει”
(Πράξη Ι, σκηνή ΙΙΙ, ).
Δυσδαιμόνα: Σκότωσέ με αύριο, άσε με να ζήσω απόψε.
Οθέλος: Όχι, κι αν τολμήσεις να φέρεις αντίσταση…
Δυσδαιμόνα: Μισή ώρα μόνο χάρισέ μου.
Οθέλος: Τώρα πια δεν παίρνει ούτε λεπτό αναβολή.
Δυσδαιμόνα: Μια προσευχή να πω.
Οθέλος: Πολύ αργά!
(Πράξη V, σκηνή II)
Η μετάφραση των αποσπασμάτων ακήκει στον προσφάτως αποδημήσαντα Ερρίκο Μπελιέ.
Το είδαμε:   http://ideoforein.blogspot.gr/
ΣΧΟΛΙΟ: 
Συμπληρώσαμε 100.000 επισκέψεις στην ιστοσελίδα μας, Σας ευχαριστούμε! Το γιορτάζουμε με μια μικρή αναφορά στον Γουίλιαμ Σαίξπηρ, αφού το 2016 έχει ανακηρυχθεί έτος Σαίξπηρ ( στις 23 Απριλίου συμπληρώθηκαν 400 χρόνια από τον θάνατό του).
Εκατομμύρια λέξεις έχουν γραφτεί για τον Σαίξπηρ, διερευνώντας κάθε επιμέρους πτυχή του έργου του καθώς άσκησε (και εξακολουθεί να ασκεί) επιρροή όχι μόνο στη λογοτεχνία, στο θέατρο και στο σινεμά, αλλά και στη φιλοσοφία, ακόμη και στην ψυχανάλυση.
Ο Σαίξπηρ, γράφει ο Π.Κ. Ιωακειμίδης (Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών), στην εφημερίδα “Το Βήμα” ( 24-04-16) είναι ο μεγάλος ανατόμος της πολιτικής εξουσίας. των αντιφάσεών της, της αλαζονείας, της ματαιοδοξίας, της διαφθοράς, της εγκληματικότητας και της ύβρεως που εκτρέφει αλλά και της πτώσης στην οποία αναπόφευκτα και μοιραία οδηγεί.
Ο Σαίξπηρ, λέει ο Χάρολντ Μπλούμ, δεν θα μας κάνει καλύτερους αλλά θα μας μάθει να ακούμε τον εαυτό μας όταν μιλούμε μαζί του. Αλήθεια, πόσοι σήμερα καταφέρνουν να μιλήσουν με τον πραγματικό εαυτό τους;  Ας το τολμήσουμε! 
 ΣΠ. ΝΟΥΣΗΣ 
ΡΗΤΟ:
“Πρέπει να αντέξουμε το βάρος της θλιβερής μας εποχής: Τα λόγια μας να μην τα επιβάλει χρέος, αλλά κατάθεση ψυχής.   -Βασιλιάς Λήρ 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ:
Η εφημερίδα “Το Βήμα” με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου δραματουργού, από την Κυριακή 8 Μαΐου προσφέρει στους αναγνώστες του τη σειρά “ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ” με τα διαχρονικά σαιξπηρικά έργα (τραγωδίες, ιστορικά δράματα και κωμωδίες).

 

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση