Μαρ 14

Ανακοίνωση

Την Πέμπτη 15-03-2018  τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εως και την 6η ώρα καθώς θα πραγματοποιηθεί παιδαγωγική συνάντηση μεταξύ των καθηγητών και των γονέων-κηδεμόνων των μαθητών του τμήματος Α3 .

Μαρ 14

ΙΣΤ΄ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στοχεύοντας στην ανάδειξη της προσωπικότητας, του έργου και της εποχής του Ελευθερίου Βενιζέλου προκήρυξε κατά το σχολικό έτος 2017-2018 τον ΙΣΤ΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με θέμα: «Η συμβολή της Ελλάδας στη νίκη κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν στους μαθητές της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων όλης της χώρας, οι οποίοι κλήθηκαν να αναφερθούν στους πολιτικούς, διπλωματικούς και στρατιωτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Βενιζέλου κατά τη διάρκεια του πολέμου και στη συμβολή της Ελλάδας στη νικηφόρα έκβασή του.

Ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας Παναγιώτης Μπόζος συμμετείχε στον παραπάνω διαγωνισμό και έλαβε τον 2ο έπαινο.

Μαρ 14

Πολιτιστική επίσκεψη της Α΄ Γυμνασίου σε θεατρική παράσταση

Στις 9 Μαρτίου 2018  η Α΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο θέατρο  Γκλόρια προκειμένου να παρακολουθήσει  τη θεατρική παράσταση «Οι Εφευρέσεις που άλλαξαν τον Κόσμο» .

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ταξίδι από τη νεολιθική εποχή και την αρχαία Ελλάδα μέχρι το 2050 μ.Χ., σε μια διαδρομή – ύμνο στην ανθρώπινη εφευρετικότητα και στην επιστημονική σκέψη. Με διάδραση, βιντεοπροβολές, μουσική και πάρα πολύ χιούμορ η παράσταση έδειχνε πώς προέκυψαν οι εφευρέσεις που άλλαξαν την ανθρωπότητα και κατάφερε να  εντυπωσιάσει  τους μαθητές.

Μαρ 09

Μαθητική ιστοσελίδα

Η μαθητική ιστοσελίδα «ATLAS» ( https://atlasatlass237.wixsite.com/website ) αποτελεί πρωτοβουλία των μαθητών του Α1 τμήματος του σχολείου μας, Συμέλας Δρίτσα, Βασιλικής Δαμασκοπούλου, Ηλία Διαμαντή. Περιέχει  χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό και ιδιαίτερα προσεγμένη αισθητική. Συγχαρητήρια στους μαθητές μας!!!

Μαρ 08

Ωρολόγιο Πρόγραμμα(Παρασκευή 09-03-18)

Μαρ 07

Επίσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef

Στις 2 Μαρτίου 2018 το τμήμα Α4 του σχολείου μας επισκέφθηκε τα γραφεία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef στην  Καισαριανή. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους ανθρώπους της οργάνωσης από κοντά, να συνομιλήσουν μαζί τους και να ολοκληρώσουν την εικόνα τους για το έργο της τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω» και πιο συγκεκριμένα της δράσης της Unicef «Σχολεία υπερασπιστές των παιδιών 2018» που υλοποιούνται  κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά στο σχολείο μας.

 

Συντονίστρια ««Νοιάζομαι και δρω»: Δέδε Στ.

Υπεύθυνη προγράμματος Unicef : Κοντονίκα Π.

Μαρ 07

Διδακτική επίσκεψη της Β΄ Γυμνασίου στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν  το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης του Εθνικού Αστεροσκοπείου,  την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018.  Τα παιδιά παρακολούθησαν  πρόγραμμα με θέμα το ηλιακό μας σύστημα. Είδαν από κοντά τη θόλο και το τηλεσκόπιο και είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν τον ήλιο μέσα από  ηλιακό τηλεσκόπιο.

Μαρ 07

Ωρολόγιο Πρόγραμμα( Πέμπτη 08-03-18)

Μαρ 02

Ωρολόγιο πρόγραμμα(05-03-18)

Φεβ 23

Ωρολόγιο Πρόγραμμα(Δευτέρα 26-02-18)

programma_ 26_2_18

Φεβ 22

Ωρολόγιο Πρόγραμμα(Παρασκευή 23-02-18)

Φεβ 20

Επίσκεψη στο Κέντρο πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

 Στις 31 Ιανουαρίου 2018 η Α΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Οι μαθητές παρακολούθησαν στο ημισφαιρικό «θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας, τη Θόλο, την ψηφιακή ταινία «Δαρβίνος: το μυστήριο της φύσης».

Η ταινία παρουσίαζε με τρόπο εντυπωσιακό αλλά και εύληπτο τις θεωρίες του Δαρβίνου για τη φυσική επιλογή και την προέλευση των ειδών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

Τα εντυπωσιακά γραφικά στην 360° οθόνη της «Θόλου», η μουσική από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης και η αφήγηση του ηθοποιού Γιάννη Μπέζου, μάγεψαν  όλους τους μαθητές οι οποίοι έμειναν πολύ ικανοποιημένοι που τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν ένα περιπετειώδες ταξίδι ανακάλυψης της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας μέσα από τα μάτια του Δαρβίνου.

Φεβ 01

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε θερμά το Δ.Σ. του πρώην Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη  «Μυρρινούς» για τη δωρεά 450€ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την υλικοτεχνική ενίσχυση του σχολείου μας.

 

Φεβ 01

Ανακοίνωση

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Παρασκευή 02 Φεβρουαρίου 2018 τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν έως και την ώρα(13.25).
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Ιαν 30

Ωρολόγιο Πρόγραμμα (31-01-18)

Ιαν 28

Τα νέα από το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω»

  Για 2η συνεχή χρονιά το »Νοιάζομαι και δρω» στο σχολείο μας (ένα πρόγραμμα εθελοντισμού, αλληλεγγύης και ενεργού πολιτειότητας) με τη συνεργασία της υπεύθυνης πολιτιστικών προγραμμάτων Αν. Αττικής κ. Αικ. Αλεξιάδη.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

 

Τίτλος : » Τρεις αποχρώσεις χαράς, τέσσερις θλίψης»

Σχολείο : 1ο Γυμνάσιο Μαρκόπουλου

Τάξεις : Α΄, Β΄, Γ΄

Διευθύντρια: Δανοχρήστου Μαριλένα

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Βλαχαντώνη Ίρις, Δέδε Στυλιανή, Δογάνη Βασιλική, Κοντονίκα Πανωραία, Κορκολή Μαρία, Κυπριωτάκης Νικόλαος, Κωστοπούλου Ευαγγελία, Λαγγούση Αλεξάνδρα, Μίχα Γεωργία, Παγώνη Τριανταφυλλιά, Σηφάκη Ελένη, Σχίζα Ελένη, Τζωρτζάκης Ιωάννης

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Δέδε Στυλιανή                                                                                              

Θεματικοί άξονες: Ανθρώπινος πόνος/Ανθρώπινα δικαιώματα/Αποδοχή της διαφορετικότητας/Περιβάλλον και ανακύκλωση/Αδέσποτα ζώα

Συνοπτική περιγραφή

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο σχολείο μας για δεύτερη συνεχή χρονιά. Την περσινή χρονιά ασχοληθήκαμε με τον ανθρώπινο πόνο, τα αδέσποτα ζώα και σε επιμέρους δράσεις με την αισθητική και το περιβάλλον.  

Φέτος, με αυξημένο αριθμό συμμετεχόντων (εκπαιδευτικών και μαθητών), αντικείμενο  μελέτης και δραστηριοποίησής μας θα αποτελέσει και πάλι ο ανθρώπινος πόνος και τα αδέσποτα ζώα. Επιπλέον, θα ασχοληθούμε διεξοδικότερα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, το περιβάλλον και την ανακύκλωση. 

Στόχος δεν είναι μόνο η ευαισθητοποίηση των μαθητών στα προαναφερθέντα θέματα αλλά και η έμπρακτη συμμετοχή τους σε δράσεις  που προάγουν την ενεργό πολιτειότητα. Παράλληλα, η κινητοποίηση της ευρύτερης σχολικής και τοπικής κοινότητας, η επικοινωνία μας με φορείς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους καθώς και η εμπλοκή των γονέων στο όλο εγχείρημα κρίνεται  ως μείζονος σημασίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η παιδαγωγική ομάδα θα συνεργαστεί  σε μία ή περισσότερες δράσεις με την περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου και την ομάδα etwinning. Θα υπάρξει πιθανότατα και συνεργασία με σχολείο της Γερμανίας στο οποίο φοιτά μεγάλος αριθμός μεταναστών. Έχει ήδη ξεκινήσει μια πρώτη επαφή μεταξύ μαθητών των δύο σχολείων.

Τέλος, θα συσταθούν ανοικτές ομάδες συνάντησης(encounter groups) εθελοντών μαθητών με θεματικούς άξονες θέματα που απασχολούν τους μαθητές και την ευρύτερη μαθητική κοινότητα. 

Τα ΤΠΕ και η τέχνη στις διάφορες εκφάνσεις της θα μεταφέρουν τις ομάδες στους εν δυνάμει προορισμούς τους.

 

Ιαν 26

Ωρολόγιο Πρόγραμμα (29-01-18)

Ιαν 24

Ανακοίνωση

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν έως και την 4η ώρα(11.50).
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Ιαν 17

Ωρολόγιο Πρόγραμμα για Παρασκευή(19-01-18) και Δευτέρα(22-01-18)

Ιαν 16

Ανακοίνωση

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 το σχολείο θα είναι κλειστό λόγω Γενικής Συνέλευσης της Ε΄ ΕΛΜΕ καθηγητών.

Ιαν 16

Ανακοίνωση

Οι έλεγχοι προόδου των μαθητών για το Α΄ τετράμηνο του σχολικού έτους 2017-2018 θα δοθούν στους γονείς και κηδεμόνες τους την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 12.00 μμ.

Ιαν 09

Ανακοίνωση για τη χρήση κινητών συσκευών στο σχολείο

Γ2/132328/07-12-2006 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Χρήση κινητών τηλεφώνων

Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από μαθητές και εκπαιδευτικούς στο χώρο του σχολείου

Αποφασίζουμε

 1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

Στην εξαιρετική περίπτωση που ο μαθητής έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του εντός του σχολικού χώρου, να το έχει εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του.

Κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω αποτελεί αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχου και αντιμετωπίζεται:

α) για τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου 13 του Π.Δ. 201/1998 (ΦΕΚ 161 Α΄) για την καλύτερη παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος

β) για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις προβλεπόμενες στο Π.Δ. 104/1979 (ΦΕΚ 23 Α΄) σχολικές κυρώσεις.

 1. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν κατά την ώρα της διδασκαλίας να έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τα κινητά τους τηλέφωνα. Παράλειψη του ανωτέρω καθήκοντος αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα, που εμπίπτει στην έννοια της περιπτώσεως στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 107 του Ν. 2683/1999 (ΦΕΚ 19 Α΄).

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Στα ΤΕΕ και στα ΕΠΑΛ οι προβλεπόμενες από την παρ. 1 α) κυρώσεις καθορίζονται με το Π.Δ. 323/2003 ΦΕΚ 272 τ.Α΄ άρθρο 42 .

Γ2/100553/04-09-2012 Υπ. Παιδείας
«Χρήση ηλεκτρονικών συσκευών»

Η με αρ. πρωτ.132328/Γ2/07-12-2006 Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στη χρήση κινητών τηλεφώνων συμπληρώνεται ως εξής:

 1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη συσκευή ή και παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου (π.χ. ρολόι ή στυλό με κρυφή κάμερα) εντός του σχολικού χώρου .
 2. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν κατά την ώρα της διδασκαλίας να έχουν θέσει εκτός λειτουργίας εκτός από τα κινητά τους τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη συσκευή που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου

Παράλειψη του ανωτέρω καθήκοντος αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα, που εμπίπτει στην έννοια της περιπτώσεως στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 107 του Ν.3528/2007 (ΦΕΚ 26 Α`).

 

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου (απόσπασμα)

http://gym-markop.att.sch.gr/wp/?page_id=23

 

9. ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

 

 • Η μεταφορά και η χρήση των κινητών τηλεφώνων στο χώρο του σχολείου απαγορεύεται με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας
 • Η χρήση των κινητών τηλεφώνων στο χώρο του σχολείου δεν συμβάλλει στη δημιουργία ήρεμου παιδαγωγικού κλίματος, διαλύει την τάξη, αποσπά την προσοχή των μαθητών κατά τη διάρκεια του μαθήματος και ιδιαίτερα κατά τη περίοδο των εξετάσεων δημιουργεί προϋποθέσεις και υποψίες για καταδολίευσή τους.
 • Η ανάγκη για επικοινωνία καλύπτεται επαρκώς από το τηλέφωνο που διαθέτει το σχολείο.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου, σε περίπτωση σύλληψης μαθητή με κινητή συσκευή κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος:

 • η συσκευή αφαιρείται από το μαθητή από τη Διεύθυνση του σχολείου και παραδίδεται στους γονείς/κηδεμόνες του εφόσον έρθουν στο σχολείο.
 • Ο μαθητής τιμωρείται τιμωρείται με αποβολή (1) μιας ημέρας διδακτικών μαθημάτων.

 

Την ημέρα της ποινής ο μαθητής βρίσκεται στο σχολείο υποχρεωτικά, σύμφωνα με την τελευταία Υπουργική Απόφαση (https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/ypoyrgiki_apofasi-teliko-1.pdf ), Άρθρο 31Παιδαγωγικά μέτρα και ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα, παράγραφος 5: «Οι μαθητές/τριες που αποβάλλονται παραμένουν τις ημέρες της αποβολής στο σχολείο και απασχολούνται με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου. Η μορφή απασχόλησης εντός του σχολείου καθορίζεται από το όργανο που αποφάσισε το συγκεκριμένο παιδαγωγικό μέτρο.»

Δεκ 26

Χρόνια Πολλά!!!

Δεκ 26

Χριστουγεννιάτικο Bazaar(video)

 

 

 

 

 

Δεκ 26

Η σελίδα της καθηγήτριας Ελένης Σηφάκη

 

blogs.sch.gr/elesifak

Δεκ 18

Ώρες παιδαγωγικής επικοινωνίας καθηγητών – γονέων

Σας ανακοινώνουμε ότι από Δευτέρα 18/12/2017 οι γονείς των μαθητών  του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου

θα μπορούν να έρχονται στο σχολείο ή να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους καθηγητές για να ενημερωθούν

για την πρόοδο των μαθητών κάθε Δευτέρα και Πέμπτη σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα των καθηγητών.

Η επικοινωνία με την κ. Μπίχτα, θα γίνεται κάθε Παρασκευή.

Από τη Διεύθυνση του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου

Δεκ 16

Ενισχυτική διδασκαλία

Δεκ 16

Χριστουγεννιάτικο Bazaar

Δεκ 15

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης από την Α΄ τάξη του Γυμνασίου

Την Παρασκευή 1/12/2017 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης από την Α΄ τάξη του Γυμνασίου μας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη βασική συλλογή του Μουσείου. Με τη βοήθεια των ξεναγών κατατοπίστηκαν και συμπλήρωσαν  τις  γνώσεις τους για όλα τα ευρήματα του βράχου της Ακρόπολης, κυρίως αρχαϊκά και κλασικά. Επιπλέον, εντυπωσιάστηκαν από τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα καθώς και τις Καρυάτιδες, τις διάσημες κόρες του Ερεχθείου. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες εντυπώσεις και την ικανοποίηση όλων.

 

Δεκ 09

Ωρολόγιο Πρόγραμμα(11-12-17)

Download the PDF file .

Δεκ 07

Ωρολόγιο Πρόγραμμα (08-12-17)

Νοέ 30

Ευχαριστίες

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Μιχάλη Πετούρη και την κ. Ελένη Δράκου για την προσφορά

φωτοτυπικού χαρτιού, την Εταιρεία “Coffee & More” για την προσφορά Η/Υ laptop, γονείς οι οποίοι

με τη χρηματική προσφορά τους κάλυψαν την κατασκευή και τοποθέτηση κουτιών ασφαλείας

για τους υπολογιστές όλων των αιθουσών, καθώς και όλους τους γονείς οι οποίοι υποστηρίζουν φιλότιμα

με κάθε τρόπο το σχολείο μας.

Νοέ 25

Ημέρα Καθαρισμού

Download the PDF file .

Νοέ 25

Ανακοίνωση

Την Δευτέρα 27-11-2017 τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν έως και την η ώρα, κατά συνέπεια όλοι οι μαθητές θα σχολάσουν στις 12:40.

Στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Συλλόγου Διδασκόντων με τον κ. Ρούση.

Νοέ 25

Ωρολόγιο Πρόγραμμα(27-11-2017)

Download the PDF file .

Νοέ 23

Παιδαγωγική συνάντηση σχολείου-γονέων  

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00, θα πραγματοποιηθεί παιδαγωγική συνάντηση καθηγητών και γονέων στο σχολείο. Συγκεκριμένα, στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου θα γίνει ενημέρωση/συζήτηση για παιδαγωγικά ζητήματα, καθώς και για την πρόοδο των μαθητών. Η παρουσία όλων των γονέων κρίνεται απαραίτητη για έναν εποικοδομητικό διάλογο.

 

 

Νοέ 22

Επίσκεψη των ομάδων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου στο ΚΠΕ Λαυρίου

Οι ομάδες Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου μας πραγματοποίησαν στις 18 Οκτωβρίου 2017 διδακτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Λαυρίου, όπου παρακολούθησαν πρόγραμμα με τίτλο «Το δάσος έχει τη δική του ιστορία»

 Μαθητές και καθηγητές γνωρίσαμε  το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού δρυμού Σουνίου, κατανοήσαμε  τη δομή και τη λειτουργίας του δάσους,  συνειδητοποιήσαμε τις ωφέλειες του δάσους και προβληματιστήκαμε για τους κινδύνους που απειλούν τον Εθνικό δρυμό.

 Μετά από μια σύντομη ενημέρωση στο ΚΠΕ, πεζοπορήσαμε γύρω από την περιοχή Χάος, παρατηρήσαμε τη χλωρίδα και την πανίδα μέσα από διάφορα παιχνίδια, καταγράψαμε τις ανθρώπινες παρεμβάσεις (γέφυρες, αρχαία και νεώτερα λατομεία, αρχαία πλυντήρια) και δημιουργήσαμε φυτολόγιο με υλικά που μαζέψαμε από το δάσος. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία που την απολαύσαμε με όλες τις αισθήσεις μας!

 Υπεύθυνες καθηγήτριες: Κορκολή Μ., Παγώνη Τ., Βλαχαντώνη Ι.

ΚΠΕ_8 ΚΠΕ_7

 ΚΠΕ_6 ΚΠΕ_4

ΚΠΕ_3ΚΠΕ_5

ΚΠΕ_2ΚΠΕ_1

Νοέ 17

Ενημέρωση – Το σχολείο σήμερα 17-11-17 θα παραμείνει κλειστό

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η Περιφερειάρχης Αττικής αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της περιφέρειας Αττικής σήμερα Παρασκευή 17/11.

Νοέ 11

Ωρολόγιο Πρόγραμμα (13-11-2017)

Ωρολόγιο Προγραμμα(13-11-17)

Νοέ 11

Αφίσα για το Σχέδιο Δράσης «Ενδιαφέρομαι για εμένα & φροντίζω τον χώρο μου»

Σχεδιο Δράσης Αφίσα

Νοέ 11

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ – ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ & ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΜΟΥ

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Τομέας/Δείκτης:
1.1 Σχολικός χώρος, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι
2.1 Οργάνωση και συντονισμός της σχολικής ζωής
2.2 Διαχείριση και αξιοποίηση μέσων και πόρων
4.1 Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών- μαθητών και μεταξύ των μαθητών
5.2 Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων δράσης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου
6.3 Ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών

 

Τίτλος: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ & ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΜΟΥ

Α. Αναγκαιότητα της υλοποίησης του σχεδίου δράσης

1. Λόγοι που επιβάλλουν την υλοποίηση της δράσης

Κεντρικό όρο στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών πολιτικών του 21ου αιώνα αποτελεί η Κοινωνία των πολιτών. Οι πολίτες αυτής της κοινωνίας καθίστανται ενεργοί πολίτες, εφόσον διαθέτουν επιθυµία και ικανότητα συµµετοχής σε δραστηριότητες που δεν είναι εύκολο να καλύψει ούτε ο δημόσιος, ούτε ο ιδιωτικός τοµέας (όπως, η προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας, της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά.). Προϋποθέσεις απαραίτητες για τη διαµόρφωση του ενεργού πολίτη αποτελούν η ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η αναγνώριση και επίλυση προβλημάτων. Το σχολείο µπορεί και πρέπει να έχει βασικό προσανατολισμό τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, με γνώμονα τη σύνδεση θεωρίας και πράξης, εφαρµόζοντας κατάλληλες διδακτικές και παιδαγωγικές µεθόδους, εντός και εκτός των στενών ορίων της σχολικής τάξης.
Ο ενεργός πολίτης ξεχωρίζει από το ενδιαφέρον του για τα κοινά και τη διάθεσή του να αποτιμήσει και να βελτιώσει τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Με τον όρο «περιβάλλον» νοείται τόσο ο εξωτερικός φυσικός χώρος όσο και το τεχνητό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζει. Στο πλαίσιο μιας ανάλογης εκπαιδευτικής πολιτικής, οι μαθητές μπορούν να ασχοληθούν με την οργάνωση και βελτίωση του δικού τους φυσικού, τεχνητού και κοινωνικού χώρου που είναι το ίδιο το σχολείο τους. Ως φυσικός και τεχνητός χώρος νοείται το σχολικό κτήριο και οι υποδομές του και ως κοινωνικό περιβάλλον νοούνται οι σχέσεις και η κουλτούρα που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό.
Το 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου είναι ένα δημόσιο σχολείο. Συγκεκριμένα, η λειτουργία του κτηρίου έχει ξεκινήσει από το 1946, πράγμα που σημαίνει πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις. Επίσης, φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών συγκριτικά με τα άλλα σχολεία της περιοχής. Ως εκ τούτου, χρειάζεται και μπορεί να δεχθεί συνολικά αρκετές θετικές παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ ουσιαστικό μάθημα ομαδικής εργασίας, επικοινωνίας και συνεργασίας για τους μαθητές και τους καθηγητές, συμβατό με τους διδακτικούς στόχους των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών των περισσοτέρων μαθημάτων.

2. Αναφορές σε καλές πρακτικές ή συμπληρωματικές δράσεις του σχολείου

Το 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου έχει επιτυχώς πραγματοποιήσει στο παρελθόν σχέδια δράσης, όπως η δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού σχολικού περιοδικού («Εκτός Ύλης», http://ektos-ylis.blogspot.com ), η δημιουργία ιστοσελίδας (http://www.gym-markop.att.sch.gr/ ) , η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας. Επίσης, έχει υλοποιήσει πολλά προαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα: στον τομέα πολιτισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επιστημονικής έρευνας (όπως το Πρόγραμμα «Σχολεία Πρόληψης & Συνεργατικής Μάθησης»), στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων eTwinning και Erasmus+ και στον τομέα Αγωγής Υγείας και Εθελοντισμού (όπως το «Νοιάζομαι και Δρω»).

Β. Σκοπός – στόχοι του σχεδίου δράσης

1. Σκοπός του σχεδίου δράσης

Οι μαθητές του σχολείου μας μπορούν και πρέπει να κατανοήσουν ότι το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου τους τους αφορά προσωπικά και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, που δεν αφορούν απλά την εξωτερική ενίσχυση από Φορείς (Δήμος, χορηγοί), αλλά πρωτίστως τη δική τους διάθεση να το αλλάξουν προς το καλύτερο, γιατί το σχολείο αυτό είναι το δικό τους περιβάλλον όσο φιλοξενούνται σε αυτό.

2. Ειδικοί στόχοι του σχεδίου δράσης

Στόχοι είναι οι μαθητές:

 • να μάθουν να σέβονται το σχολικό περιβάλλον
 • να μάθουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους και με τους καθηγητές τους
 • να αντιληφθούν τη σημασία της αυτοδέσμευσης σε μια προγραμματισμένη ενέργεια και της ολοκλήρωσης αυτής
 • να κατανοήσουν ότι αποτελούν μέλη της σχολικής κοινότητας με συγκεκριμένο ενεργό ρόλο σε αυτήν

Γ. Κριτήρια επιτυχίας της δράσης

Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου, καθώς και η βιωσιμότητα του αποτελέσματος

Δ. Μεθοδολογία υλοποίησης του σχεδίου δράσης

1) Συζήτηση και έγκριση του σχεδίου από το Σύλλογο Διδασκόντων
2) Συζήτηση και έγκριση του σχεδίου δράσης από τους μαθητές του 15μελούς των 5μελών μαθητικών συμβουλίων
3) Συζήτηση και έγκριση του σχεδίου από όλες τις τάξεις με ευθύνη του 15μελούς
4) Συζήτηση και έγκριση του σχεδίου με το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο σχολικό συμβούλιο

E) Οργανωτικές δομές

1.Συγκρότηση μικτών ομάδων εργασίας μαθητών με υπεύθυνους καθηγητές.

 • Ομάδες καθαριότητας/καλλωπισμού σχολικού χώρου
 • Ομάδες ανακύκλωσης υλικών

2.Χρονοδιάγραμμα ενεργειών των ομάδων σε ετήσιο ορίζοντα
3. Αποτίμηση έργου

ΣΤ. Πόροι – μέσα του σχεδίου δράσης

1. Ανθρώπινο δυναμικό
Η Διεύθυνση του σχολείου, όλοι οι καθηγητές, όλοι οι μαθητές
2. Χρόνος
Η υλοποίηση του σχεδίου δράσης άρχισε το μήνα Νοέμβριο και συγκεκριμένα την Παρασκευή 10-11-2017, οπότε έγινε συλλογικά και οργανωμένα ο καθαρισμός των χώρων του σχολείου και θα τελειώσει με τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους.
3. Υλικοτεχνικός εξοπλισμός
Υλικά καθαρισμού
Υλικά από το μάθημα της Τεχνολογίας
4. Εργαλεία παρακολούθησης και αξιολόγησης
Όλες οι ομάδες θα τηρούν ημερολόγιο εργασιών και φόρμες καταγραφής εργασιών

Ζ. Διαδικασίες παρακολούθησης και αξιολόγησης του σχεδίου δράσης

1) Συναντήσεις ανατροφοδότησης των ομάδων ανά τετράμηνο, με στόχο την παρακολούθηση της προόδου της δράσης (ενδιάμεση διαμορφωτική αξιολόγηση, ανατροφοδότηση, καταγραφή των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων και δυσκολιών εφαρμογής)
2) Παρουσίαση του έργου των ομάδων κατά τη λήξη του σχολικού έτους με στόχο την τελική αξιολόγηση του σχεδίου δράσης

Η. Έκθεση των αποτελεσμάτων του σχεδίου δράσης

Το σχέδιο δράσης θα ολοκληρωθεί με την έκθεση αποτελεσμάτων του, στην οποία θα περιλαμβάνονται θέματα, όπως: διαδικασίες σχεδιασμού και οργάνωσης των ομάδων εργασίας, διευθέτηση προβλημάτων χρόνου, επικοινωνίας και συνεργασίας, παρεκκλίσεις του αρχικού σχεδιασμού και αναθεωρήσεις του σχεδίου, επιδράσεις σε διάφορους δείκτες, βαθμός ικανοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, γενική εκτίμηση της επιτυχίας του σχεδίου δράσης, προοπτικές.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, (2011). Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Παραδείγματα Σχεδίων Δράσης. ΙΕΠ: Αθήνα.

1.pdf

2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, (2012). Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Τόμος ΙΙΙ: Μεθοδολογία και Εργαλεία Διερεύνησης. ΙΕΠ:Aθήνα.

2.pdf                                                                                                                                                                                                                                                                            

                      
3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

http://www.moec.gov.cy/analytika_programmata/programmata_spoudon.html

 

 

Νοέ 10

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Γ΄Τάξη(Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017)

20171110_133635

 

 

 

 

Νοέ 09

Επίσκεψη των μαθητών της Α’ Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στις 25 Οκτώβρη της φετινής χρονιάς επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.  Οι μαθητές της   Α΄ Γυμνασίου, έξι καθηγήτριες ως συνοδοί και  φυσικά οι ξεναγοί μας που χωρίς την παρουσία τους και όσα μας είπαν, όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά… Διαθέσαμε όλοι τον χρόνο μας  για να γνωρίσουμε από κοντά και να νιώσουμε, έστω και για λίγο, τον παλμό του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Πιστεύουμε τα καταφέραμε, διασχίζοντας αυτόν τον χώρο και  συνταιριάζοντας  ό,τι  ξέραμε κι ό,τι επιπλέον ακούγαμε. Καλή συνέχεια…
Η καθηγήτρια,
                       Π. ΚοντονίκαΕθνικό Αρχαιολογικό(1)Εθνικό Αρχαιολογικό(2)
Εθνικό Αρχαιολογικό(3)
Εθνικό Αρχαιολογικό(4)

Νοέ 04

Ενημέρωση

Την Δευτέρα 06-11-2017 τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν έως και την 5 η ώρα, κατά συνέπεια όλοι οι μαθητές θα σχολάσουν στις 12:40.

 

Νοέ 04

Σχολικό συμβούλιο

 

 Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 13.00 θα πραγματοποιηθεί σχολικό συμβούλιο. Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Ν.1566/85 και το άρθρο 2 του Ν.2621/98, παράγρ. 1α του άρθρου 2:

 

Το σχολικό  συμβούλιο θα συγκροτήσουν:

 • Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
 • Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Σχολική Επιτροπή
 • Εκπρόσωποι του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου
 • Ο Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης για το 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου, ως  προσκεκλημένος

 

Πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου θα είναι η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Δανοχρήστου, η οποία και προσκαλεί σε σύγκληση το σχολικό συμβούλιο.

 

Τα θέματα που έχουν οριστεί προς συζήτηση είναι τα εξής:

 • Προβλήματα του σχολικού κτηρίου
 • Η λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου
 • Λειτουργικά ζητήματα της σχολικής μονάδας
 • Επικοινωνία του σχολείου με το εξωτερικό περιβάλλον

 

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο «Σκοπός του σχολικού συµβουλίου είναι η εξασφάλιση της οµαλής λειτουργίας του σχολείου µε κάθε πρόσφορο τρόπο». Επομένως, το σχολικό συμβούλιο αναμένεται να αποτελέσει πηγή ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.

.

Νοέ 04

Ωρολόγιο Πρόγραμμα(06-11-17)

Ωρολόγιο Πρόγραμμα_06_11_17

Οκτ 30

Σημείο Συνάντησης για τους μαθητές της Γ Γυμνασίου

Οι μαθητές της Γ Γυμνασίου οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα πρέπει να βρίσκονται την Τρίτη 31-10-2017 στις 8.10 έξω από την είσοδο του κλειστού γυμναστηρίου του Βόλλευ(Εθνικό Στάδιο Μαρκοπούλου) στο Μαρκόπουλο(βλέπε χάρτη).

1

Οκτ 30

Βράβευση της εκπαιδευτικού Δογάνη Β.

Download the PDF file .

Το σχολείο μας βραβεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για την τελειότητα της εργασίας στο έργο eTwinning «INTO SPRING NATURE».

Αυτό σημαίνει πως η εργασία των μαθητών και του σχολείου μας έχει αναγνωριστεί στο  υψηλότερο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

etw_europeanqualitylabel_109363_el

 

Οκτ 28

Ενημέρωση

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Μαρκοπούλου, σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Αττικής, εξασφάλισε 50% Γενική Έκπτωση, σε όλα τα εισιτήρια, για όλους τους μαθητές και  τις μαθήτριες, του Δήμου Μαρκοπούλου.

 

 

Γραφείο Τύπου Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας

Δ. Σωτηρίου 1, Κεντρική Πλατεία, 19003 Μαρκόπουλο Μεσογαίας,

Τηλ: 22990-20-104, Email: press@markopoulo.gr,

Διαδίκτυο: www.markopoulo.gr, Twitter: twitter.com/dimosmarkopoulo

Οκτ 28

Ενισχυτική Διδασκαλία 2017-2018

Ενισχυτική Διδασκαλία 2017-2018  

 

Η διαδικασία για την έναρξη της Ενισχυτικής Διδασκαλίας για το τρέχον σχολικό έτος ξεκίνησε.

 

Τα μαθήματα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας θα γίνονται μετά το πέρας του ωρολογίου προγράμματος, δηλαδή από τις 14.00, καθημερινά.

 

Τα μαθήματα στα οποία γίνεται ενισχυτική διδασκαλία είναι η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, η Νεοελληνική Γλώσσα, η Αγγλική Γλώσσα, τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Χημεία.

 

Το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελούν καθηγητές που δεν ανήκουν στο Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου.

 

Οι γονείς των μαθητών που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την Ενισχυτική διδασκαλία μπορούν να προσέρχονται στο σχολείο για να υποβάλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση τις προσεχείς ημέρες.

Παλαιότερα άρθρα «

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων