Ένα σπουδαίο Πολύτομο Επιστημονικό Έργο

Εκδόθηκε η “Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια”

* Στη συγγραφική ομάδα και ο θεολόγος καθηγητής του Γυμνασίου μας Χάρης Ανδρεόπουλος * Σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 Ιουνίου, η επίσημη παρουσίαση με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Kαι το όνομα αυτής: “Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια”. Πρόκειται για ένα σπουδαίο επιστημονικό έργο το οποίο εκδίδεται από τον γνωστό εκδοτικό οίκο «Στρατηγικές Εκδόσεις, Ιω. Φλώρος» (http://stratigikes.com/stratigikes/christian.html) που από μακρού χρόνου είχε συλλάβει την ιδέα της έκδοσης μιας πολύτομης εγκυκλοπαίδειας η οποία θα αφορούσε την Ορθοδοξία. Η ιδέα αυτή πήρε ήδη σάρκα και οστά στη μορφή της Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας (“Μ.Ο.Χ.Ε”), η οποία πρόκειται να παρουσιασθεί στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επί παρουσία και με την ευλογία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ως στόχος της έκδοσης τέθηκε η δημιουργία μίας όσο το δυνατόν πληρέστερης εγκυκλοπαίδειας που θα καλύπτει τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού στο γνωσιολογικό αντικείμενο της Ορθοδοξίας με σκοπό ο αναγνώστης να μπορεί εύκολα και γρήγορα να ανατρέχει στο θέμα που τον ενδιαφέρει και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του με ακριβή και ολοκληρωμένο τρόπο.

Η εκδοτική πρωτοβουλία συνάντησε την ένθερμη στήριξη ικανής ομάδας επιστημόνων εγνωσμένου κύρους από τους οποίους συγκροτήθηκε Eπιστημονική Επιτροπή έκδοσης στην οποία συμμετέχουν οι κ.κ.: Νικ. Ζαχαρόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Πέτρος Βασιλειάδης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Γεώργιος Φίλιας, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νικ. Νικολαϊδης καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Χρ. Οικονόμου καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Σαββάτος Μητροπολίτης Μεσσηνίας και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης Μητροπολίτης Προύσης και αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Γαβριήλ Παπανικολάου πρωτοσύγκελλος – γενικός διευθυντής των υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το συντονισμό και επιμέλεια της έκδοσης έχει η κ. Λίτσα Χατζοπούλου, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας

Στη συγγραφική ομάδα μετέχει το σύνολο των μελών του διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΔΕΠ) των δύο θεολογικών Σχολών (Αθηνών και Θεσσαλονίκης), θεολόγοι εκπαιδευτικοί της Β/θμιας εκπαίδευσης με εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές (μεταξύ των οποίων και ο θεολόγος καθηγητής του Γυμνασίου μας και του Λυκείου Γαλαξιδίου Ν. Φωκίδας Χάρης Ανδρεόπουλος, Μ. Sc. Eκκλησιαστικής Ιστορίας, υπ. Δρ. ΑΠΘ) μαζί με ερευνητές άλλων κλάδων των ανθρωπιστικών επιστημών καθώς και Επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος και των ελληνόφωνων εκκλησιαστικών διοικήσεων με εγνωσμένη συνεισφορά στα θεολογικά γράμματα.

Οι τομείς που καλύπτονται στα περιεχόμενα της Μ.Ο.Χ.Ε. είναι οι εξής: Ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ιστορία των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος και των λοιπών αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Ιστορία των Μητροπόλεων και Ιερών Μονών όλων των Ορθοδόξων χωρών και Ορθοδόξων ιεραποστολών, Παρουσίαση όλων των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών, Βίοι αγίων και σύγχρονων γεροντικών μορφών, Βιογραφίες Ιεραρχών, Ηγουμένων και θεολόγων, Παρουσίαση του έργου των Πατέρων και των Οικουμενικών Συνόδων, Εγκυκλοπαίδεια της Αγίας Γραφής, Ερμηνεία της λειτουργικής ζωής, Γενικά θρησκευτικά, ηθικά, κοινωνικά και διορθόδοξα και διαχριστιανικά θέματα, Ιστορία των εκκλησιαστικών τεχνών, Ποιμαντικά θέματα, Παρουσίαση της εκκλησιαστικής και θρησκευτικής φιλολογίας, Παρουσίαση βασικών κειμένων της Νεοελληνικής Γραμματείας που αναφέρονται στην Εκκλησία, Παρουσίαση Ορθοδόξων εκδοτικών οίκων, εφημερίδων και περιοδικών, ελληνικών και ξένων και Οδηγός της Ορθοδοξίας στο διαδίκτυο.

Το 12τομο έργο περιλαμβάνει 6.600 σελίδες, 14.400 λήμματα, 6.600.000 λέξεις, 7.800 φωτογραφίες, αγιογραφίες, ζωγραφικούς πίνακες, χάρτες, χαλκογραφίες, γκραβούρες και αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των τεσσάρων πρώτων τόμων, η παρουσίαση των οποίων, όπως προαναφέρθηκε, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στις 27 του ερχομένου Ιουνίου, στις 11 π.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την παρουσίαση της Εγκυκλοπαίδειας θα πραγματοποιήσουν ιεράρχες, ακαδημαϊκοί και καθηγητές πανεπιστημίου.

* Η έκδοση της Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ και έχει τις ευλογiες των Πατριαρχεiων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, της Αρχιεπισκοπής Νέας Ιουστινιανής & πάσης Κύπρου και της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, Δυρραχίου & πάσης Αλβανίας.

;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright © Γυμνάσιο Γαλαξιδίου Ν. Φωκίδας          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση