Οδηγίες για το Μάθημα των Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2018 – 2019

Από το Υπ. Παιδείας και μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Πράξη 33/26-07-2018 του Δ.Σ) δημοσιεύτηκαν οι  

«Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2018-2019«.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων ημερήσιου και εσπερινού Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2018-2019 ισχύουν η ύλη και οι Οδηγίες διδασκαλίας, όπως έχουν οριστεί για το σχολικό έτος 2017-2018, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 164306/Δ2/03-10-2017 έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.:

 «Οδηγίες για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο».

 

«Νομοκανονικά», Επιθεώρηση Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, εκδ. Σάκκουλα, τεύχος 1/2018, σσ. 232

 

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (1/2018) της Επιθεωρήσεως «ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΑ», περιοδικής εκδόσεως που επιδιώκει να καλύψει δύο σύνθετους και δυσχερείς επιστημονικούς κλάδους, το Εκκλησιαστικό και το Κανονικό Δίκαιο, τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και δικαστηριακής πράξεως.

Από τα περιεχόμενα του τεύχους 1/2018:

Χ. Μ. ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ, Θεολόγος καθηγητής Β/θμιας (Γυμνάσιο Γαλαξιδίου Ν. Φωκίδος), Η σχισματική «Εκκλησία της Μακεδονίας». Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση.

Ι. Ν. ΚΤΙΣΤΑΚΙΣ, Επικ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Νομικής Θράκης, Τα θρησκευτικά στα σχολεία: Προασπίζοντας τον πλουραλισμό στην εκπαίδευση μέσω Στρασβούργου (Με αφορμή τη Σ.τ.Ε. 660/2018 Ολομ.).

Θ. Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Δικηγόρος – LL.M., Eιδικός νομικός σύμβουλος της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μάθημα (θρησκευτικής) ταυτότητας ή μάθημα (διαθρησκειακού) διαλόγου; (Παρατηρήσεις στη Σ.τ.Ε. 660/2018 Ολομ.).

* Πηγή:  Eκδ. Σάκκουλα

* Παρουσίαση τεύχους στο Orthodoxia.info 

«Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974. Μια νηφάλια προσέγγιση». Παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή του Γυμνασίου Γαλαξιδίου Χάρη Ανδρεόπουλου σε εκδήλωση στο ΑΠΘ

«Σε μια από τις πλέον σκοτεινές και δυσερμήνευτες περιόδους της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας αναφέρεται το βιβλίο του θεολόγου καθηγητή του Γυμνασίου Γαλαξιδίου, δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ΑΠΘ Χάρη Ανδρεόπουλου, μια επιστημονική πραγματεία που έρχεται να ρίξει φώς στις σχέσεις της διοικούσας Εκκλησίας και της Πολιτείας της περιόδου 1967 – 1974, όπως αυτές διαμορφώθηκαν υπό το κράτος της εγκαθιδρυθείσας την 21η Απριλίου 1967 επτάχρονης δικτατορίας. Το βιβλίο παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η εφημερίδα «Χριστιανική» και η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (25.04.2018) στο μεγάλο αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ«.

Η εκκλησιαστική πτυχή στο «Μακεδονικό ζήτημα»

H Iερά Σύνοδος της σχισματικής «Μακεδονικής Εκκκλησίας». Στο κέντρο ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος

Ο κανονικός Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης

Ολη η ιστορική αλήθεια για τις πολιτικές σκοπιμότητες που οδήγησαν προ 50ετίας στην ίδρυση της λεγομένης «Μακεδονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας»  και οι  λόγοι για τους οποίους η Εκκλησία της Ελλάδος ζητά να απαλειφθεί ο όρος «Μακεδονία» και τα παράγωγά του από την ονομασία της Εκκλησίας των Σκοπίων.

* Το άρθρο στο Amfissapress.gr

 

» Ἡ Ἐκκλησία κατά τή δικτατορία 1967-1974. Ἱστορική καί νομοκανονική προσέγγιση». Παρουσιάσθηκε στήν Ἀθήνα τό βιβλίο τοῦ θεολόγου καθηγητῆ τοῦ Γυμνασίου Γαλαξιδίου Χάρη Ἀνδρεόπουλου

Σέ μία ἀπό τίς πλέον σκοτεινές καί δυσερμήνευτες περιόδους τῆς σύγχρονης ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας ἀναφέρεται τό βιβλίο τοῦ θεολόγου καθηγητῆ τοῦ Γυμνασίου Γαλαξιδίου, δρ. Ἐκκλησιαστικῆς Ἱστορίας τοῦ ΑΠΘ κ. Χαράλαμπου (Χάρη) Ἀνδρεόπουλου, μία ἐπιστημονική πραγματεία πού ἔρχεται νά ρίξει φῶς στίς σχέσεις τῆς διοικοῦσας Ἐκκλησίας καί τῆς Πολιτείας τῆς περιόδου 1967 – 1974, ὅπως αὐτές διαμορφώθηκαν ὑπό τό κράτος τῆς ἐγκαθιδρυθείσας τήν 21η Ἀπριλίου 1967 ἑπτάχρονης δικτατορίας. Τό βιβλίο παρουσιάσθηκε σέ ἐκδήλωση πού διοργάνωσε ἡ ἐφημερίδα «Χριστιανική» μέ ἀφορμή τήν συμπλήρωση ἐφέτος τῶν 50 χρόνων ἀπό τήν ἐπιβολή τῆς δικτατορίας τῆς 21ης Ἀπριλίου 1967 καί ἡ ὁποία πραγματοποιήθηκε μέ τή συμμετοχή πλήθους κόσμου τό βράδυ τῆς Παρασκευῆς,  1ης Δεκεμβρίου στό βιβλιοπωλεῖο «Ἐν Πλῷ», στήν Ἀθήνα. Γιά τό βιβλίο, τό ὁποῖο τιτλοφορεῖται «Ἡ Ἐκκλησία κατά τή δικτατορία 1967-1974. Ἱστορική καί νομοκανονική προσέγγιση» καί κυκλοφορεῖ ἀπό τίς ἐκδόσεις «Ἐπίκεντρo» της Θεσσαλονίκης, μίλησαν εἰδικοί ἐπιστήμονες ἀπό τόν χῶρο τῆς νομικῆς καί θεολογικῆς ἐπιστήμης καθώς καί ἐκπρόσωπος τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν ἐξαίροντας τό περιεχόμενό του, καθώς καί τήν μεθοδικότητα καί ἐπιστημονική συνέπεια τοῦ συγγραφέα…. …

….ἡ συνέχεια στό Αmfissapress

 

Βιβλιοκρισίες γιά τό σύγγραμμα τοῦ Χάρη Ἀνδρεόπουλου:

  • τοῦ Φιλολόγου – Θεολόγου (M.Th) καθηγητή καί συγγραφέα Κώστα Νούση, στό περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ (τόμ. 88, τεύχ. 2/2017), στή στήλη «Βιβλιοστάσιον»
  • τοῦ δημοσιογράφου – συγγραφέα Ξενοφώντα Μπρουντζάκη στήν ἐφημερίδα «Το ΠΟΝΤΙΚΙ»
  • τοῦ καθηγητῆ καί συγγραφέα Ἀποστόλου Σπυράκη στήν ἰστοσελίδα Τέχνης καί Βιβλίου Diastixo.gr
  • τοῦ δικηγόρου, Δρ. Ἐκκλησιαστικοῦ Δικαίου Γεωργίου Ἰατροῦ, στήν Ἐπιθεώρηση Ἐκκλησιαστικοῦ καί Κανονικοῦ Δικαίου «Νομοκανονικᾶ», 2/2017 (σέλ. 201-204) , ἀναδημοσίευση στό θρησκευτικό ἰστολόγο Αnastasios  καί στήν ἐφημερίδα «Ελευθερία» Λαρίσης

 

Τα νέα βιβλία – φάκελοι του μαθήματος των Θρησκευτικών Γυμνασίου και Λυκείου

keleos

Στη ιστοσελίδα «Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία» αναρτήθηκαν σε ψηφιακή μορφή οι φάκελοι – βιβλία του μαθήματος του Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου που θα μοιρασθούν σε έντυπη μορφή για τη διδασκαλία του μαθήματος από το νέο σχολικό έτος (2017 – 2018).

* Για να δείτε το φάκελο μαθήματος της κάθε τάξης πατήστε εδώ:  Θεολογικός Σύνδεσμος

ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ: Μεγάλοι παιδαγωγοί, οικουμενικοί δάσκαλοι

Τρείς ΙεράρχαιΣτο πλαίσιο της εορτής των Τριών Ιεραρχών οι καθηγητές και οι μαθητές του Γυμνασίου μας συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου. Την ομιλία εκφώνησε ο θεολόγος καθηγητής του σχολείου μας Χάρης Ανδρεόπουλος, αναφέροντας τα εξής:

«Στρέφουμε σήμερα τη σκέψη και τη μνήμη μας στους τρεις μεγάλους Ιεράρχες, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομος, τον Βασίλειο τον Μέγα και τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό, οι οποίοι τίμησαν και καταξίωσαν με τη ζωή και τη δράση τους τα ελληνικά γράμματα. Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών που τιμάται κάθε χρόνο ως η Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας γενικότερα, μας υπενθυμίζει τους πρωταρχικούς σκοπούς που οφείλει να υπηρετεί κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, σκοπούς που δεν περιορίζονται μόνο στην απόκτηση γνώσεων και στη συνεχή βελτίωση της προσωπικότητας του κάθε μαθητή, αλλά επεκτείνονται σε ένα ευρύτερο φάσμα θεμελιωδών κοινωνικών αξιών και αρετών, όπως είναι η ανιδιοτελής προσφορά προς το συνάνθρωπο, ο αυτοσεβασμός και ο αλληλοσεβασμός, ο αλτρουισμός και η κοινωνική ευαισθητοποίηση. … περισσότερα

Επίσκεψη στο Πλανητάριο

εκδρομή

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής που πραγματοποιήθηκε παραμονές των Χριστουγέννων στην Αθήνα επισκεφθήκαμε το Ιδρυμα Ευγενίδου, όπου στο «Πλανητάριο» οι μαθητές/-τριες και οι συνοδοί καθηγητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ψηφιακή παράσταση «Το άστρο των Χριστουγέννων«.

Τι ήταν τελικά εκείνο το «Άστρο»; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Ισχύει άραγε η διατύπωση του Κέπλερ, πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών; Γιατί καμία επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί έως σήμερα; Κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στους αιώνες που πέρασαν, από τη γέννηση του Θείου Βρέφους στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, η παράσταση «το Άστρο των Χριστουγέννων» ξεδιπλώνει θρησκευτικά, ιστορικά, όσο και επιστημονικά δεδομένα μέσα από ένα ιδιαίτερο μουσικό και οπτικό θέαμα και γεμίζει το χώρο με έναν «αέρα» παιδικής αθωότητας και συναισθήματα, που συγκινούν τις ψυχές όλων.

Βλέποντας την ταινία και κοιτάζοντας πίσω στους αιώνες που πέρασαν από τη γέννηση του Χριστού στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, δεν ήταν δυνατόν παρά να αισθανθούμε έναν απέραντο θαυμασμό για τη βαθιά και ριζική επίδραση που είχε η γέννηση Του στον κόσμο μας. Η γέννηση αυτή γνωστοποιήθηκε στους ταπεινούς βοσκούς από «πλήθος στρατιάς ουρανίου» και στο λαό του Ισραήλ από την άφιξη των Σοφών Μάγων της Ανατολής. Με οδηγό τους το φως «αστέρος ον είδον εν τη Ανατολή», διέσχισαν έρημους και όρη για να έρθουν να προσκυνήσουν «το άγνωστο αυτό παιδίον». Τι ήταν όμως το φως που τους οδήγησε μακριά από τη χώρα τους; Τι είδους άστρο τους οδήγησε στο μέρος όπου ήταν σπαργανωμένο το Βρέφος της Βηθλεέμ; Τι ήταν άραγε το μυστηριώδες και υπέροχο αυτό άστρο, του οποίου το ακτινοβόλο φως φωτίζει και εμπνέει τους ανθρώπους εδώ και 2.000 χρόνια; Η προβολή της ταινίας μας έδωσε ενδιαφέρουσες απαντήσεις μέσα από μια διαθεματική προσέγγιση που περιλάμβανε συνδυαστικά ενότητες από τα μαθήματα των Θρησκευτικών, της Ιστορίας, της Φυσικής και της Χημείας.  Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Μαρία Κούσκουρη, φυσικός / γεωλόγος, Σοφία Κάλφα φιλόλογος και Χάρης Ανδρεόπουλος, θεολόγος.

Σαρακοστή Χριστουγέννων: Η πορεία προς τη Βηθλεέμ (15 Νοεμβρίου – 24 Δεκεμβρίου)

ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Η Εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τα Χριστούγεννα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ημέρες της χριστιανοσύνης. Ανήκει στις Δεσποτικές εορτές, δηλ. αναφέρεται σε γεγονός της ζωής του Δεσπότη Χριστού. Μαζί με το Πάσχα είναι οι κορυφαίες εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας.  Την ημέρα αυτή εορτάζουμε την ενανθρώπηση του Θεού Λόγου, την κάθοδο του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος στον κόσμο. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος θεός κατά χάριν. Ο Θεός έρχεται από τον Ουρανό στη γη, για να ανέβει ο άνθρωπος από τη γη στον Ουρανό. Ο Χριστός ήλθε ανάμεσά μας για να σώσει το ανθρώπινο γένος, να στήσει και πάλι τις γκρεμισμένες γέφυρες επικοινωνίας με τον Θεό, να αποκαταστήσει τον άνθρωπο στην αληθινή του δόξα, να φανερώσει στους ανθρώπους το θέλημα του Θεού. Ο Χριστός ταπεινώθηκε βαθειά για να μας ανυψώσει, γεννήθηκε στο χρόνο για να υπερβούμε εμείς το χρόνο, έλαβε την ανθρώπινη φύση για να τη θεώσει. Γι’ αυτό γιορτάζουμε, χαιρόμαστε και πανηγυρίζουμε.

ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ

Τους πρώτους αιώνες η Γέννηση και η Βάπτιση του Χριστού συνεορτάζονταν την ίδια ημέρα, και συγκεκριμένα στις 6 Ιανουαρίου, με το κοινό όνομα Επιφάνεια. Από τα μέσα του 4ου αιώνα καθιερώθηκε ως ξεχωριστή η γιορτή των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου, και παρέμεινε στις 6 Ιανουαρίου μόνο η γιορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου. Παράλληλα διαμορφώθηκε και το Άγιο Δωδεκαήμερο, δηλ. μια περίοδος δώδεκα ημερών (25 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου), από την ημέρα των Χριστουγέννων έως και την ημέρα των Θεοφανείων, που περιλαμβάνει ακόμη την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου (1η Ιανουαρίου).

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Η μεγάλη σημασία της εορτής των Χριστουγέννων και η ευλάβεια των χριστιανών, υπό την επίδραση μάλιστα και της χρονικά παλαιότερης Μεγάλης Τεσσαρακοστής του Πάσχα, οδήγησαν στην καθιέρωση μιας προπαρασκευαστικής περιόδου, όπου οι πιστοί ετοιμάζονται πνευματικά να «οδεύσουν» μέχρι το σπήλαιο της Βηθλεέμ. Η προπαρασκευαστική αυτή περίοδος έχει διάρκεια 40 ημέρες, ονομάζεται Σαρακοστή των Χριστουγέννων και αρχίζει κάθε χρόνο στις 15 Νοεμβρίου. … περισσότερα

Ο οριστικός πίνακας του Μητρώου Επιμορφωτών του Ι.Ε.Π. για τα Θρησκευτικά

EPIMORFOSI iep THRISKEFTIKA

Από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) ανακοινώθηκε ο οριστικός πίνακας των υποψηφίων (Θεολόγων καθηγητών ΠΕ01 και Δασκάλων ΠΕ70) που εντάσσονται στο Μητρώο Επιμορφωτών του Ι.Ε.Π. για τα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου (νέα Προγράμματα Σπουδών, 2016 – 2017).  Η επιμόρφωση, εις αμφότερες τις φάσεις αυτής (Α΄ φάση: 3μερη επιμόρφωση – στην Αθήνα – των εκπαιδευτικών που επελέγησαν ως Επιμορφωτές και Β΄ φάση: 2ημερη [5+5 ώρες] επιμόρφωση – στις κατά τόπους περιφερειακές Δ/νσεις – των εκπαιδευτικών [Θεολόγων ΠΕ01 και Δασκάλων ΠΕ70]), θα εξελιχθεί το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2016.   Οι επιλεγέντες, μέσω της προκηρυχθείσης από το Ι.Ε.Π. τον περασμένο Σεπτέμβριο αξιολογικής διαδικασίας (Πρόσκληση Εκδήλωσης ενδιαφέροντος), ως Επιμορφωτές, από (και για) τον Ν. Φωκίδος είναι οι: Δημ. Φύκας (Σχολικός Σύμβουλος, ΠΕ01) και Χαρ. Ανδρεόπουλος (Γυμνάσιο & Γενικό Λύκειο Γαλαξιδίου, ΠΕ01)

* Για να δείτε τον oριστικό πίνακα Επιμορφωτών πατήστε εδώ:

OΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ ΙΕΠ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

 

 

Νέος ειδικός ιστότοπος για τα Θρησκευτικά από το Ι.Ε.Π.

ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ

Ειδικό ιστότοπο για τα Θρησκευτικά έχει θέσει σε λειτουργία το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) για την υποστήριξη και υποβοήθηση του έργου των Θεολόγων εκπαιδευτικών Β/θμιας (ΠΕ01) και των Δασκάλων εκπαιδευτικών Α/θμιας (ΠΕ70) στην εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών. Ηδη στον ιστότοπο έχουν αναρτηθεί ειδικοί σύνδεσμοι, όπως «Προγράμματα Σπουδών», «Οδηγός Εκπαιδευτικού», «Διδακτικό Υλικό», «Noμοθεσία – Εγκύκλιοι», «Διδακτικές Προτάσεις», «Υποστηρικτικό Υλικό», «Υλικό Εικόνων και Μουσικής», «Ειδήσεις – Αρθρα», κ.α. καθώς και ανοικτή γραμμή επικοινωνίας των εκπαιδευτικών με την Επιστημονική Ομάδα Εργου.

* Εδώ ο (υπό κατασκευή, συνεχώς εμπλουτιζόμενος με νέο υλικό) νέος: Ιστότοπος

Θρησκευτικά: Τα νέα Προγράμματα Σπουδών Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου

books

Νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά Γυμνασίου και Λυκείου

Γυμνάσιο

 

Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου
Κείμενα Α’ Γυμνασίου (όλες οι ΘΕ) Κείμενα Β’ Γυμνασίου Κείμενα Γ’ Γυμνασίου (όλες οι ΘΕ)
Θεματική ενότητα 1 Θεματική ενότητα 1 Θεματική ενότητα 1
Θεματική ενότητα 2 Θεματική ενότητα 2 Θεματική ενότητα 2
Θεματική ενότητα 3  Θεματική ενότητα 3  Θεματική ενότητα 3
Θεματική ενότητα 4 Θεματική ενότητα 4 Θεματική ενότητα 4
Θεματική ενότητα 5 Θεματική ενότητα 5 Θεματική ενότητα 5
Θεματική ενότητα 6 Θεματική ενότητα 6 Θεματική ενότητα 6
 Βίντεο Α’ Γυμνασίου Βίντεο Β’ Γυμνασίου  Βίντεο Γ’ Γυμνασίου
 Μουσική Α’ Γυμνασίου  Μουσική Β’ Γυμνασίου Μουσική Γ’ Γυμνασίου

Λύκειο

 

Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου
 Κείμενα Α’ Λυκείου (όλες οι ΘΕ) Κείμενα Γ’ Λυκείου (όλες οι ΘΕ)
Θεματική ενότητα 1 Θεματική ενότητα 1 Θεματική ενότητα 1
Θεματική ενότητα 2 Θεματική ενότητα 2 Θεματική ενότητα 2
Θεματική ενότητα 3 Θεματική ενότητα 3 Θεματική ενότητα 3
Θεματική ενότητα 4 Θεματική ενότητα 4.1
Θεματική ενότητα 5

Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά

Ο καθιερωμένος αγιασμός, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς (2016 – 2016),  θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12/9/2016 και ώρα 10.00 πμ  στο χώρο του σχολείου μας.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής θα ακολουθήσει ενημερωτική εκδήλωση για γονείς και μαθητές αναφορικά με αλλαγές που θα ισχύσουν στο Γυμνάσιο από αυτή τη σχολική χρονιά.

Τα βιβλία θα μοιραστούν στους μαθητές την Τρίτη 13/9/2016 , ενώ το πρόγραμμα μαθημάτων της Τρίτης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του σχολείου μας (http://gym-galax.fok.sch.gr)

 

Τι αλλάζει στα Θρησκευτικά – Ξεκινά η διαδικασία επιμόρφωσης των θεολόγων. Συνέντευξη του συμβούλου του Υπ. Παιδείας και προϊσταμένου του Γραφείου Σχεδιασμού και Εφαρμογών Α΄ του Ι.Ε.Π. κ. Στ. Γιαγκάζογλου

Αποτέλεσμα εικόνας για θρησκευτικά

Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Μάνος Χατζηδάκης, Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοϊζος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Διονύσης Σαββόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, και άλλοι πολλοί, Κάλαντα, εγκώμια, δημοτικά τραγούδια, ντοκιμαντέρ, ταινίες (Κιαροστάμι, Ταρκόφσκι, Γιάννης Σμαραγδής κ.ά.) έργα τέχνης, πολυτροπικά κείμενα, ανανεώνουν και εκσυγχρονίζουν το διδακτικό υλικό που θα έχουν τη νέα σχολική χρονιά, στη διάθεσή τους οι εκπαιδευτικοί σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, για να διδάξουν το μάθημα των Θρησκευτικών (ΜτΘ).

Για τις αλλαγές που θα ισχύσουν για το ΜτΘ, με «θεμελιώδη αρχή, στο εξής, την προσέγγιση των άλλων θρησκευτικών παραδόσεων και το σεβασμό στη θρησκευτική ετερότητα» μιλάει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας και προϊστάμενος του Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Α΄ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

* Ολόκληρo το δημοσίευμα του Α.Π.Ε – Μ.Π.Ε. με τη συνέντευξη του Στ. Γιαγκάζογλου στην ιστοσελίδα του Θεολογικού Συνδέσμου Λάρισας

* Δείτε εδώ τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο δάσος Περτουλίου

ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ελατόδασος του Περτουλίου του δήμου Τρικκαίων πραγματοποίησε η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου μας το διήμερο 30-31 Μαρτίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βότανα: το φαρμακείο της φύσης» που υλοποιεί τη φετινή χρονιά η Γ΄ τάξη του σχολείου μας, με υπεύθυνη του προγράμματος την καθηγήτρια κ. Μαρία  Κούσκουρη (ΠΕ04) και συμμετέχοντες τον  καθηγητή κ. Ευθ. Κατσίμπρα (ΠΕ11) και την καθηγήτρια κ. Ελένη Δημητρέλλου (ΠΕ02).

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο  να καταστήσει τους μαθητές ικανούς να διακρίνουν τα κυριότερα βότανα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο, να γνωρίσουν τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες και τις ευεργετικές επιδράσεις τους στον άνθρωπο. Παράλληλα, να αναπτύξει στους μαθητές το αίσθημα του θαυμασμού για τον κόσμο της φύσης και να τους ευαισθητοποιήσει  στην φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση και στο πλαίσιο της βιωματικής εκπαίδευσης οι μαθητές και οι συνοδοί τους καθηγητές περιηγήθηκαν στο ελατόδασος Περτουλίου με ξεναγούς τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του τοπικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) κ.κ. Ευαγ. Κουτσώνη (ΠΕ14) και Θωμά Κόκκαλη (ΠΕ12) οι οποίοι και μας ενημέρωσαν για την πλούσια βλάστηση και τις ευεργετικές της συνέπειες στο οικοσύστημα. Τους μαθητές του Γυμνασίου μας συνόδευσαν στην εκπαιδευτική αυτή εκδρομή οι καθηγητές κ.κ. Ευθ. Κατσίμπρας και Χάρης Ανδρεόπουλος (ΠΕ01) και η καθηγήτρια κ. Ελένη Δημητρέλλου.

Copyright © Γυμνάσιο Γαλαξιδίου Ν. Φωκίδας          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top
...