Το Πεταλίδι είναι χτισμένο κοντά στη θέση της ομηρικής πόλης Αίπειας, ενώ στην περιοχή Νιόχωρα – βόρεια του Πεταλιδίου – έχουν ανακαλυφθεί αρχαιολογικά ευρήματα της μεσοελλαδικής αλλά και της πρωτοελλαδικής εποχής. Το Πεταλίδι υπήρξε μία από τις επτά Μεσσηνιακές πόλεις που έδινε ο Αγαμνέμνονας σαν προίκα στην κόρη του Ιφιγένεια, εάν την παντρευόταν ο Αχιλλέας.
Το 1830 μετά την απελευθέρωση κι έπειτα από το διάταγμα 3016/11-08-1830 του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια – για να ευχαριστήσει τους Μανιάτες διαθέτοντας τους δημόσια γη – παραχωρείται ο χώρος της Αρχαίας πλέον Κορώνης στον συνταγματάρχη Νικόλαο Πιερράκο – Μαυρομιχάλη. Ο τελευταίος παίρνοντας αποίκους από την Μάνη έρχεται και ιδρύει το σημερινό Πεταλίδι.
Ξεχωριστή ιδιότητά του συνιστά ο συνδυασμός βουνού, θάλασσας και καταπράσινου κάμπου σε αφάνταστη αρμονία και ποικιλία χρωμάτων. Στην περιοχή μπορεί κανείς να θαυμάσει τις βυζαντινές εκκλησίες της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Νικολάου.
Η περιοχή παράγει ελιές, λάδι, σύκα, εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά, σταφίδα και κρασί, ενώ η συνύπαρξη θάλασσας, υποδομών και αξιοθέατων την καθιστούν δελεαστικό τουριστικό προορισμό. Σήμερα το Πεταλίδι απαρτίζουν, εκτός του ομώνυμου οικισμού, και οι οικισμοί Καρυά , Μποστανιά, Συκαλόραχη, Τζάνες και Φόροι. Ο πληθυσμός του Πεταλιδίου σήμερα ανέρχεται στους 1046 κατοίκους. Η συνολική έκταση του Δήμου είναι 104.970 χιλ. στρέμματα.