3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που κάθε χρόνο καθιερώθηκε να είναι στις 3 Δεκεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί Αναστασία Καριπίδου, Σμαρώ Δημητριάδου, Ηλιάννα Κατσαρέ και Φωτακίδου Νόνα οργάνωσαν και παρουσίασαν μία εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Γέφυρας με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, μαθητριών και δασκάλων σε ό,τι αφορά τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

Η εκδήλωση είχε δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος έγινε ομιλία για τις διάφορες μορφές ειδικών αναγκών (τυφλότητα, κώφωση, αυτισμός, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Ντάουν) από τη δασκάλα του Τμήματος Ένταξης Ηλιάννα Κατσαρέ, ενώ  παρουσιάστηκαν και βίντεο που έθιγαν θέματα σχετικά με τα ΑμΕΑ, όπως είναι η διαφορετικότητα και ο ρατσισμός.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης τα παιδιά με εμψυχώτριες τις γυμνάστριες, Αναστασία Καριπίδου και Σμαρώ Δημητριάδου, κλήθηκαν μέσα από το παιχνίδι να μπουν στη θέση των συνανθρώπων μας που έχουν ειδικές ανάγκες και να συνειδητοποιήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά.

Ενσυναίσθηση, λοιπόν, αποδοχή της διαφορετικότητας και μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους ήταν τα βασικά μηνύματα της εκδήλωσης.

Κατηγορίες: Τα νέα μας, Τμήμα Ένταξης | Γράψτε σχόλιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας

            Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο Δημοτικό Σχολείο Γέφυρας πραγματοποιήθηκε η γιορτή των Χριστουγέννων που προετοίμασαν με πολύ κέφι και μεράκι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης μαζί με τις δασκάλες τους, Ματίνα Γοργορή, Γεωργία Βασιλάκογλου, Μαρία Γανίτη και Ολυμπία Χρυσοχόου.

Το ξεκίνημα της γιορτής έγινε από τους μικρούς μαθητές του σχολείου. Τα δύο τμήματα της Πρώτης με υπέροχα κουστούμια και με τη συνοδεία χριστουγεννιάτικων μελωδιών παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο «Την άγια εκείνη νύχτα». Στη συνέχεια τα δύο τμήματα της Δευτέρας παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο « Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι» όπου στην αρχή τα χριστουγεννιάτικα στολίδια στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο της οικογένειας και στη συνέχεια τα άτακτα Καλικαντζαράκια μας διασκέδασαν με τις ζαβολιές και τα καμώματά τους κάνοντας όμως δύσκολη τη ζωή της οικογένειας του έργου. Στο τέλος ο Παλιός Χρόνος υποδέχτηκε τον Νέο Χρόνο και τον Αη-Βασίλη! Όλα τα παιδιά  καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που είχε γεμίσει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

            Η εκδήλωση έκλεισε με χριστουγεννιάτικα αγγλικά τραγούδια που παρουσίασε η δασκάλα των Αγγλικών, Στέλλα Μανουσογιαννάκη, με μαθητές και μαθήτριες της Ε΄και Στ΄ τάξης και το άναμμα ενός εντυπωσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρου από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γέφυρας.

Κατηγορίες: Σχολικές γιορτές, Χριστούγεννα | Γράψτε σχόλιο

Όταν οι μαθητές γράφουν ποίηση!

Με αφορμή ένα μάθημα που αναφέρεται στα ρήματα αισθήσεων στο βιβλίο του μαθητή, μαθητές και από τα δύο τμήματα της Στ΄ έγραψαν με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού των Αγγλικών ποιήματα με θέμα την Ευτυχία. Έτσι χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο που έμαθαν, όρισαν την Ευτυχία με τη βοήθεια των αισθήσεων της γεύσης, όσφρησης και ακοής ενώ έβαλαν και τις δικές τους πινελιές στη ζωγραφική!

Για να δείτε τα έργα των μαθητών πατήστε ΕΔΩ

Κατηγορίες: Αγγλικά | Γράψτε σχόλιο

Οι δημιουργίες μαθητών της Ε΄ τάξης

Με αφορμή ένα μάθημα που αναφέρεται στους χώρους ενός σχολείου, στο μάθημα των Αγγλικών οι μαθητές αφού έμαθαν το σχετικό λεξιλόγιο ( βιβλίο μαθητή Ε΄δημοτικού) ζωγράφισαν το σχολείο τους ενώ υπήρξαν και τρισδιάστατες κατασκευές που έγιναν με πρωτοβουλία των παιδιών.

Για να δείτε τα έργα των μαθητών πατήστε εδώ

Κατηγορίες: Αγγλικά | Γράψτε σχόλιο

Ντοσιέ & Σημειωματάριο

Στα πλαίσια της δημιουργικής κατασκευής, στο μάθημα των Γαλλικών, φτιάξαμε με τους μαθητές, ντοσιέ για να τακτοποιούνε τις φωτοτυπίες του μαθήματος,  αλλά και σημειωματάριο με κανόνες προφοράς.

Έτσι, θα το συμβουλεύονται το καρνέ, κάθε φορά που μελετάνε τους διαλόγους του βιβλίου και με αυτό τον τρόπο, θα μάθουν, ευκολότερα και σωστότερα, να διαβάζουν και να γράφουν στη γαλλική γλώσσα!

 

 

 

 

 

 

Κατηγορίες: Γαλλικά | Γράψτε σχόλιο

Galette des Rois – L’ÉPIPHANIE

 Η Galette des Rois είναι ένα γλυκό που καταναλώνεται στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανείων ή Επιφανείων (L’ÉPIPHANIE στη γαλλική γλώσσα), γιορτάζοντας την έλευση των 3 Μάγων-Βασιλιάδων με τα δώρα στη φάτνη του Χριστού και όχι τη βάπτιση του από τον Ιωάννη το Βαπτιστή.
 Στη Β. Γαλλία γίνεται με σφολιάτα, με γέμιση αμυγδάλου ή χωρίς και ψήνεται στο φούρνο, ενώ στη Ν. Γαλλία είναι ένα ψωμάκι (brioche) διακοσμημένο με καραμελωμένα φρούτα σε σχήμα κορώνας.
 Στο εσωτερικό της υπάρχει ένα νόμισμα και ο τυχερός που θα το βρει, στέφεται «βασιλιάς»!

˜  Στο μάθημα των Γαλλικών, οι μαθητές που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα και στα πλαίσια της διαπολιτισμικότητας, με στόχο πάντα την ενημέρωσή τους για τα ήθη και τα έθιμα των Γάλλων, βίωσαν το συγκεκριμένο έθιμο και έτσι λοιπόν στέψαμε το δικό μας «βασιλιά ή τη βασίλισσα»!

Κατηγορίες: Γαλλικά | Γράψτε σχόλιο