«Μότσαρτ, ο μαγικός αυλός».
Την Παρασκευή 21/2/25 οι μικρές τάξεις του σχολείου μας, Α’ ,Β’, Γ’ παρακολούθησαν στην Αθήνα (στο θέατρο “Κιβωτός”) την παράσταση της κ. Κάρμεν Ρουγγέρη «Μότσαρτ, ο μαγικός αυλός».
Η παράσταση αυτή ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να μάθουν οι μικροί μας μαθητές τι σημαίνει όπερα “μεταμορφωμένη” σε μουσικό παραμύθι πλημμυρισμένο από τις υπέροχες μελωδίες του μοναδικού συνθέτη, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ! Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν τόσο με την εξέλιξη του παραμυθιού όσο και με τα υπέροχα κοστούμια που φορούσαν οι ταλαντούχοι ηθοποιοί.
Για μια ακόμα φορά η κυρία Ρουγγέρη με την ομάδα της μας άφησαν μαγεμένους μικρούς και μεγάλους!
ΠΗΓΗ: ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗ
Ακούω την εικόνα, βλέπω τη μουσική!
Τι ήχο έχουν οι πίνακες ζωγραφικής;
Τι ζωγραφίζεται στο μυαλό μας όταν ακούμε μουσική;
Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τα εικαστικά και τη μουσική μέσω της θεατρικής και της αισθητηριακής προσέγγισης.
Στόχος των παιδιών είναι να παρουσιάσουν στους δασκάλους και στους συμμαθητές τους ένα δικό τους εικαστικό έργο, δραματοποιημένο, πρωτότυπο και ζωντανό, εμπνευσμένο από ζωγραφικούς πίνακες και μουσικά έργα από διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της συνθετικής σκέψης και της αντίληψης των παιδιών γύρω από την τέχνη, μέσα από μια δημιουργική, συνεργατική και διασκεδαστική εμπειρία.
ΠΗΓΗ: https://www.megaron.gr/event/akouo-tin-eikona-blepo-ti-mousiki/
Οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ επισκέφθηκαν το ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στην Αθήνα, συμμετείχαν σ΄ αυτό το πρόγραμμα, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025, και διασκέδασαν μαθαίνοντας για την τέχνη και τη μουσική μέσω των αυτοσχεδιασμών τους.
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
30 Ιανουαρίου 2025 σήμερα και το σχολείο μας , παρά τον βροχερό καιρό, τίμησε την εορτή των Τριών Ιεραρχών, προστάτες των γραμμάτων και της μάθησης, με εκκλησιασμό και αρτοκλασία.
Μαθητές και μαθήτριες της έκτης (Στ) τάξης εκφώνησαν τον λόγο προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με τη δωρεά των άρτων από το αρτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο Κονδύλη-Παπανικολάου προσέφεραν τους άρτους οι οποίοι μοιράστηκαν στο Δημοτικό σχολείο και στο Νηπιαγωγείο.
Χρόνια πολλά με φώτιση και φιλομάθεια!
Και του χρόνου, με υγεία .
ΑΓΚΑΛΙΑ…ΖΩ
Η Ημέρα Αγκαλιάς καθιερώθηκε το 1986 με σκοπό να μας παροτρύνει να δείξουμε τρυφερότητα στους ανθρώπους που αγαπάμε και να εκφράσουμε δημόσια τα αισθήματα μας. Τιμήσαμε λοιπόν κι εμείς την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς που γιορτάζεται 21 Ιανουαρίου κάθε χρόνο , με πολλές δραστηριότητες . Αρχικά , διαβάσαμε το βιβλίο της Φρόσως Φωτεινάκη <<Να σε κάνω μια αγκαλιά ;>>
το επεξεργαστήκαμε μέσα από ομαδικά φύλλα εργασίας και αναλύσαμε τα οφέλη της αγκαλιάς , σε ποιους δίνουμε αγκαλιές και από ποιους δεχόμαστε και τί εκφράζουμε μέσω αυτής.
Συμπληρώσαμε όλοι μαζί σε χαρτόνι την ακροστιχίδα της αγκαλιάς και στη συνέχεια ζωγραφίσαμε ο καθένας τη δική του <<τέλεια αγκαλιά >> περιγράφοντας από ποιον είναι αυτή και πώς μας κάνει να νιώθουμε .
Ύστερα αφού χωριστήκαμε σε δύο ομάδες , μάθαμε και αναπαραστήσαμε τα διαφορετικά είδη αγκαλιάς που υπάρχουν και κάναμε ομαδικές αγκαλιές προσπαθώντας να περπατήσουμε , να χορέψουμε, να πηδήξουμε και να μετακινηθούμε αριστερά- δεξιά όλοι μαζί αγκαλιασμένοι .
Το διασκεδάσαμε πολύ !
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δραστηριότητες προτείνονται από την πανελλήνια δράση <<Το κίνημα της αγκαλιάς>> που έχει εμπνευστεί και υλοποιεί το Δημοτικό Σχολείο Σοφικού και στο οποίο συμμετέχει και το σχολείο μας .
Οι Δωρεάν Αγκαλιές είναι ένα χαρτί που κάθε μέρα ένα παιδί έχει το δικαίωμα να κόβει και να προσφέρει σε κάποιον που θέλει να αγκαλιάσει . Γιατί θέλει λίγη παρηγοριά , λίγη βοήθεια , λίγη αγάπη . Δε θέλουμε ανθρώπους που μας κρίνουν, αλλά που μας αγκαλιάζουν . Οι αγκαλιές δεν είναι υποχρεωτικές , χρειάζονται συναίνεση , χαμόγελο , αμοιβαιότητα . Ρωτάμε το παιδί που του δίνουμε το χαρτί , αν θέλει κι αυτό να μας αγκαλιάσει . Αν δε θέλει , δε μας λυπεί , μαθαίνουμε να το σεβόμαστε . Δεν ξοδεύουμε τις αγκαλιές μας , τις προσφέρουμε εκεί που είναι πολύτιμες , σε όσους θέλουν να μοιραστούν ένα συναίσθημα , τρυφερότητα , ανάγκη επικοινωνίας . Το πρόσωπο των παιδιών φωτίστηκε , οι τσέπες μας γέμισαν μικρά χαρτάκια και οι αγκαλιές έγιναν ανάρπαστες !
ΠΗΓΗ: Ελένη Μπαϊρακτάρη
ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 , με καλεσμένο τον dr.Γεωλογίας κύριο Ασημακόπουλο Μάριο, παρακολουθήσαμε, οι μαθήτριες και μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης , τα τετράδια κορινθιακής Μυθολογίας και ξεδιπλώσαμε με τη βοήθειά του και τις πολύτιμες γνώσεις του τον τρόπο που οι αρχαίοι Έλληνες ερμήνευαν τα γεωλογικά φαινόμενα. Έγινε μια σπουδαία παρουσίαση για τους μυθικούς ήρωες της Κορινθίας και συνέβαλαν σε αυτήν και οι μαθήτριες μαθητές με τις πληροφορίες που βρήκαν μέσα από εγκυκλοπαίδειες .
SMOKEFREEGREECE- Για μια Ελλάδα χωρίς κάπνισμα
Στο πλαίσιο του μαθήματος των Φυσικών και συγκεκριμένα στην ενότητα για το αναπνευστικό σύστημα οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης παρακολούθησαν την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος μία παρουσίαση από την επισκέπτρια υγείας, κυρία Γεωργία Παπαφίλη, του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου με θέμα : “SMOKEFREEGREECE -Για μια Ελλάδα χωρίς κάπνισμα”. Η παρουσίαση εντυπωσίασε τους μαθητές και μαθήτριες και στο τέλος της εισήγησης ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και λύθηκαν αρκετές απορίες.
Με το πέρας της παρουσίασης και συζήτησης οι μαθήτριες και μαθητές δημιούργησαν τα δικά τους αντικαπνιστικά συνθήματα.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΪ – ΒΑΣΙΛΗ
Το γράμμα που μας έστειλαν τα ξωτικά του Αγίου Βασίλη έφτασε στο σχολείο μας!
Συγχαρητήρια στους μαθητές της Β’ Τάξης του σχολείου μας που έγραψαν όλα αυτά τα γράμματα και συμμετείχαν στη χριστουγεννιάτικη δράση των ΕΛΤΑ! Με την πίστη τους και την επιμονή τους κατάφεραν να σηκώσουν τον Αϊ Βασίλη από τον καναπέ, να αφήσει το κινητό και το τάμπλετ και να μοιράσει και πάλι τα δώρα του στα παιδιά!
ΠΗΓΗ: Βασιλική Κοκκώνη
STEM EDUCATION
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 και οδεύουμε, με σύμμαχο τον υπέροχο καιρό, προς το μέλλον … μέσω της Διερευνητικής μάθησης .
Κοντά στο Μέγαρο της Ε.Ρ.Τ. , μας περιμένουν ο Παναγιώτης, η Θεοδώρα, και ο Κωνσταντίνος για να μας οδηγήσουν σε έναν διαφορετικό τρόπο μάθησης όπου θα κατανοούμε τον περιβάλλοντα κόσμο μας πειραματιζόμενοι και βασιζόμενοι σε λογικά βήματα και ακολουθώντας οδηγίες.
Τα προγράμματα στα οποία συμμετείχαμε ήταν τα ακόλουθα:
Στο μυαλό του υπολογιστή (Γ΄ και Δ΄τάξη)
Έχετε αναρωτηθεί πώς δουλεύει ένας υπολογιστής; Ποια είναι τα βασικά μέρη του και πώς σκέφτεται;
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα , ασχολούμαστε με τα βασικά μέρη του υπολογιστή, μαθαίνουμε για τον τρόπο λειτουργίας του, και κατασκευάζουμε ένα ρομπότ που διαβάζει με αισθητήρα στοιχεία από το περιβάλλον και τα μετατρέπει στη γλώσσα που καταλαβαίνει ο υπολογιστής: το δυαδικό σύστημα.
Static Shock (Ε΄τάξη)
Σε «χτυπάει» εκεί που δεν το περιμένεις….
Σε ένα εργοστάσιο, στο γραφείο, στο σπίτι, όταν σφίγγετε το χέρι κάποιου, αγγίζετε ένα πόμολο πόρτας, ακουμπάτε μια επιφάνεια… ένας σπινθήρας ξεπηδά ξαφνικά, προκαλώντας τον τρόμο των ανθρώπων. Ο στατικός ηλεκτρισμός δεν είναι πάντα τόσο αθώος.
Ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Συμβαίνει όταν τα φορτία έχουν συσσωρευτεί σε ένα αντικείμενο και διαχέονται προς ένα λιγότερο φορτισμένο αντικείμενο με το οποίο έρχεται σε επαφή. Ο στατικός ηλεκτρισμός εκδηλώνεται με τη μορφή εκκενώσεων, όταν ένα αντικείμενο που έχει περισσότερη συσσωρευμένη ενέργεια έρχεται σε επαφή με ένα άλλο αντικείμενο μικρότερου φορτίου. Και τότε παράγεται ο σπινθήρας, που συχνά είναι ορατός. Η εκκένωση αυτή είναι ελάχιστη και δεν υπερβαίνει τα 0,005 αμπέρ.
Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα οι μαθητές θα έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τα ‘συστατικά’ των μορίων και των ατόμων, θα κατασκευάσουν ένα ηλεκτροσκόπιο, την πρώτη συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για την ‘μέτρηση’ του ηλεκτρικού φορτίου. Θα ανακαλύψουν μέσω βιωματικών πειραμάτων τους τρόπους μεταφοράς φορτίων από ένα σώμα σ’ ένα άλλο και πως αυτά ‘μεταφέρονται’. Η μηχανή Van der Graaf δίνει μια εντυπωσιακή νότα τόσο στη μαθησιακή όσο και στην συναισθηματική διαδικασία, προκαλώντας ευχάριστα τους μαθητές.
ΠΗΓΗ: https://stem.edu.gr/lesson/static-shock/
MotörMag (ΣΤ΄ τάξη)
Είναι το κυριότερο είδος ηλεκτρικής μηχανής – διάταξη που χρησιμοποιείται για την μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε μηχανική ενέργεια. Υπάρχει σε οποιαδήποτε συσκευή έχετε στο σπίτι σας, που έχει έστω ένα κινούμενο μέρος που περιστρέφεται…
Ο κινητήρας είναι ίσως η μεγαλύτερη από τις ανακαλύψεις που έχει κάνει ο άνθρωπος. Το 1831 ο Φάραντεϋ (M. Faraday, 1791-1867) κατασκεύασε ένα κύκλωμα με το οποίο απέδειξε ότι ήταν δυνατή η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την επίδραση του μαγνητικού φαινομένου. Επέτυχε να κάνει τον πρώτο ηλεκτρικό μετασχηματιστή, ανακαλύπτοντας το φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής και την πρώτη ηλεκτρογεννήτρια. Ο Χένρυ είχε ανακαλύψει την ηλεκτρική επαγωγή ανεξάρτητα από τον Φάραντεϋ, αλλά την ανακάλυψή του δημοσίευσε αργότερα. Ο Χένρυ επινόησε μια πρακτική διάταξη, όπου μ’ έναν αντίθετο τρόπο έθετε σε κίνηση έναν τροχό όταν τροφοδοτούσε το κύκλωμα με ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή τον ηλεκτροκινητήρα.
Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα οι μαθητές χρησιμοποιώντας τις αρχές και τις γνώσεις του ηλεκτρομαγνητισμού, θα κατασκευάσουν τον δικό τους κινητήρα με την χρήση απλών δομικών υλικών και μαγνητών. Με μικρές διορθώσεις στην απόσταση των μαγνητών και της μαγνητικής ‘παγίδας’ , θα προσπαθήσουν να επιτύχουν την μέγιστη δυνατή περιστροφή.
ΠΗΓΗ: https://stem.edu.gr/lesson/motormag/
Εμπειρία ανεπανάληπτη για όλους τους μαθητές μαθήτριες που προκάλεσε ενθουσιασμό και ευτυχισμένα πρόσωπα.