Αγαπητοί  Γονείς,

 

Σας ενημερώνουμε πως έχουν εντοπιστεί κρούσματα ψειρών στο σχολείο. Οι ψείρες του κεφαλιού είναι πολύ συχνές. Δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε. Αυτή η επιστολή συντάχθηκε μόνο για να σας ενημερώσουμε λίγο περισσότερο για τις ψείρες του κεφαλιού, τη σημασία του να ψάχνετε για αυτές και φυσικά πώς να τις αντιμετωπίσετε.

Αν οποιαδήποτε στιγμή έχετε οποιεσδήποτε απορίες, είναι εύκολο να συμβουλευτείτε σχετικά τον φαρμακοποιό ή τον παιδίατρό σας.

Οι ψείρες είναι έντομα με έξι πόδια, πράγμα που σημαίνει ότι μετακινούνται από κεφάλι σε κεφάλι περπατώντας. Είναι μύθος ότι οι ψείρες του κεφαλιού μπορούν να πηδήξουν ή να πετάξουν. Έχουν περίπου το μέγεθος ενός σπόρου σουσαμιού, κολλούν κοντά στο  κεφάλι, όπου τρέφονται με αίμα. Οι ψείρες δεν είναι «επιλεκτικές» στον τύπο των μαλλιών που ζουν – τους αρέσουν τα καθαρά μαλλιά, όπως ακριβώς και τα βρώμικα μαλλιά!

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ;

 

Να θυμάστε να ελέγχετε το κεφάλι του παιδιού σας για ψείρες κεφαλής κάθε εβδομάδα, χρησιμοποιώντας το ειδικό χτενάκι για τις ψείρες. Προσπαθήστε να κάνετε αυτόν τον έλεγχο τακτικά, μια συγκεκριμένη στιγμή της εβδομάδας, για να το θυμάστε περισσότερο, όπως για παράδειγμα μετά το κυριακάτικο τραπέζι. Να ελέγχετε κοντά στον αυχένα και στο τριχωτό της κεφαλής όπου οι ψείρες αγαπούν να παραμένουν ζεστές. Εάν βρείτε ψείρες, ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος να τις αντιμετωπίσετε είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο της γειτονιάς σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια προληπτική λοσιόν σε μορφή σπρέυ, για να τις κρατήσετε μακριά, εφόσον πρώτα τις έχετε αντιμετωπίσει.