Η Θήβα (στα αρχαία Ελληνικά“Θῆβαι”) είναι πόλητης Βοιωτίας, από τις αρχαιότερες της Ελλάδαςκαι από τις λίγες Προκατακλυσμιαίες πόλεις παγκοσμίως, έδρα του Δήμου Θηβαίων. Χτίστηκε κατά το μύθο από τον Κάδμοκαι έχει μεγάλη ιστορική και μυθολογική σημασία. Από τους πιο σημαντικούς Θηβαίους ήταν ο Επαμεινώνδας, μεγάλος στρατηγός της αρχαιότητας που έκανε τη Θήβα ηγεμονεύουσα της Ελλάδας, και ο Πελοπίδας, ο αρχηγός του διάσημου Ιερού Λόχου.

Η Θήβα βρίσκεται 87 χιλιόμετρα από την Αθήνα και είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, (απ’ όπου και η προσωνυμία της κατά την αρχαιότητα, Επτάλοφος). Βρίσκεται σε τοποθεσία εύφορη και πεδινή και έχει μεγάλο ιστορικό – αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η Θήβα είναι ακόμα μια πόλη σημαντική, που έπαιξε σημαντικό ρόλο και ήκμασε στην αρχαιότητα. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Βοιωτίας και η γενέτειρα του μυθικού Ηρακλή και του φημισμένου ποιητή Πινδάρου. Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Ανάσα ζωής για την πόλη αποτελεί το δάσος του Μοσχοποδίου εκτάσεως 20.000 στρεμμάτων, χώρος φυσικού κάλλους και μνήμης, με μεγάλη ποικιλία σε χλωρίδα και πανίδα.

Στη Θήβα υπάρχουν πέντε συνοικίες οι οποίες είναι:

  • Συνοικισμός Παλαιός & Νέος

Βρίσκεται ανατολικά του λόφου του Αμφείου.

  • Συνοικία Κοντίτο

Βρίσκεται ανατολικά της συνοικίας των Αγίων Θεοδώρων

  • Συνοικία Τάχι

Ακολουθώντας την οδό Λοξής Φάλαγγος, συναντά κανείς τον ανισόπεδο κόμβο του Εθνικού Γυμναστηρίου. Από εκεί ξεκινά η συνοικία του Ταχίου. Είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή με πολλές νέες οικοδομές αλλά και το συγκρότημα των εργατικών κατοικιώντης πόλης.

  • Συνοικία Αγίων Θεοδώρων

Όποιος έρχεται από Αθήνα (νέα Εθνική οδός) ή από Χαλκίδα συναντά πρώτα τη συνοικία των Αγίων Θεοδώρων, όπου δεσπόζει κοντά στην κεντρική πλατεία ο ομώνυμος ναός. Είναι η συνοικία στην οποία βρίσκεται το σχολείο μας, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας.         

  • Συνοικία Πυρί

Μετά το Μουσείο βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του Δήμου, πίσω από το οποίο βρίσκεται ο λόφος του Αμφείου, με τους τάφους του Ζήθου και του Αμφίωνος. Από αυτό το σημείο αρχίζει η συνοικία του Πυρίου.