Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές των μαθητών/τριών στα Δημόσια Λύκεια, για το σχολικό έτος 2025-2026 θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές (https://e-eggrafes.minedu.gov.gr ).
Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές των μαθητών/τριών στα Δημόσια Λύκεια, για το σχολικό έτος 2025-2026 θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές (https://e-eggrafes.minedu.gov.gr ).
Η ομάδα βόλεϊ κοριτσιών του Σχολείου μας συμμετείχε με επιτυχία σε σχολικό τουρνουά, αποδεικνύοντας όχι μόνο την αγωνιστική της αξία αλλά και το ήθος και την άψογη συμπεριφορά της.
Συγχαρητήρια στα κορίτσια για την εξαιρετική τους εμφάνιση και στον καθηγητή τους Φυσικής Αγωγής, κ. Τερλίδη Δημήτριο, για την καθοδήγηση και την υποστήριξη!
Η 4ήμερη εκδρομή της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας, από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου 2025, ήταν ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες, συγκινήσεις και πολύτιμες αναμνήσεις.
Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί, γεμάτοι ενθουσιασμό και ανυπομονησία για όσα μας περίμεναν. Πρώτος μας σταθμός, η Αθήνα – η πόλη όπου κάθε γωνιά ψιθυρίζει ιστορίες αιώνων. Περιηγηθήκαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης, περπατήσαμε στον Ιερό Βράχο, εκεί όπου η ιστορία και ο πολιτισμός συνομιλούν με τον ουρανό. Τα απογεύματα μας γέμισαν με βόλτες στα φωτισμένα σοκάκια της πόλης, εκεί όπου η σύγχρονη ζωή σμίγει με την αρχαία αίγλη.
Η επόμενη ημέρα μάς επεφύλασσε μία δυνατή θεατρική εμπειρία. Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρακολουθήσαμε την παράσταση «Οι Άθλιοι», μια συγκλονιστική ερμηνεία του αριστουργήματος του Βίκτορος Ουγκό. Έπειτα, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η μαγεία του πολιτισμού συνάντησε το μέλλον.
Αφήνοντας πίσω μας την πολύβουη Αθήνα, ταξιδέψαμε προς την Επίδαυρο, όπου το αρχαίο θέατρο, αιώνιο σύμβολο της τέχνης και της αρμονίας, μας υποδέχτηκε μέσα στη γαλήνη της φύσης. Στη συνέχεια, το Ναύπλιο μας άνοιξε την καρδιά του: η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, με τα όμορφα σοκάκια και τα πετρόχτιστα μνημεία της, μας χάρισε μαγικές στιγμές.
Την τελευταία ημέρα, επισκεφθήκαμε τις ένδοξες Μυκήνες και τους Δελφούς, δύο τόπους γεμάτους μύθους, σοφία και ιστορία. Κάθε βήμα ανάμεσα σε αυτούς τους ιερούς τόπους ήταν και ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, μια υπενθύμιση της σπουδαίας κληρονομιάς μας.
Επιστρέψαμε κουρασμένοι αλλά γεμάτοι. Με τις βαλίτσες μας φορτωμένες όχι μόνο με αναμνηστικά, αλλά κυρίως με εμπειρίες, γνώσεις και συναισθήματα. Ήταν ένα ταξίδι που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην καρδιά μας, μια όμορφη ανάμνηση που θα μας συνοδεύει σε κάθε μας βήμα.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές μας και μαθήτριές μας για την υποδειγματική τους συμπεριφορά καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής, καθώς και στην κ. Ρέκκα Σάσα, κ. Αναγνώστου Γεώργιο και κ. Κουμανδράκη Αντώνιο, που συνόδευσαν τα παιδιά, που με τη φροντίδα, την υποστήριξη και την αφοσίωσή τους συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία αυτής της αξέχαστης εμπειρίας.
Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, το Σχολείο μας πραγματοποίησε μια σειρά από δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της ενσυναίσθησης μεταξύ των μαθητών.
Οι μαθητές και μαθήτριες, με εμψυχώτρια τη νοσηλεύτρια του Σχολείου μας κ. Γκορόγια Κωνσταντίνα, συνεργάστηκαν, συμμετέχοντας σε βιωματικές δραστηριότητες και συζητήσεις, που ανέδειξαν τη σημασία της αποδοχής, του σεβασμού και της αλληλεγγύης. Δόθηκε έτσι το μήνυμα ότι κάθε μορφή βίας και εκφοβισμού δεν έχει θέση στο σχολικό περιβάλλον.
Τα παιδιά συμμετείχαν δημιουργικά, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το Σχολείο μας ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον για όλους.
Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μέρος της συνεχούς δέσμευσης του Σχολείου μας να προάγει τη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και τη δημιουργία μιας σχολικής κοινότητας όπου κάθε μαθητής νιώθει αποδεκτός και προστατευμένος.
Στις 27 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Σχολείο μας το πρόγραμμα Ποδηλατικής Παιδείας, μια δράση που συνδύασε τη γνώση για την οδική ασφάλεια με τη χαρά της ποδηλασίας. Τα παιδιά έφεραν τα ποδήλατά τους και, με τη βοήθεια πρωταθλητών της Ποδηλατικής Ομοσπονδίας, διδάχθηκαν βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και πρακτικές ασφαλούς μετακίνησης.
Η δράση αυτή δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία για τα παιδιά να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην ποδηλασία, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση υπεύθυνων και ενεργών πολιτών. Μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση, οι μαθητές συνειδητοποίησαν τη σημασία του σεβασμού στους κανόνες του ΚΟΚ, της ευγένειας στον δρόμο και της αειφόρου μετακίνησης. Έτσι, η ποδηλατική παιδεία δεν συμβάλλει μόνο στην προσωπική ασφάλεια, αλλά και στη δημιουργία μιας πιο υπεύθυνης κοινωνίας, όπου ο καθένας αναλαμβάνει τον ρόλο του στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.
Στα πλαίσια της ανάπτυξης – υλοποίησης από το Υπουργείο Υγείας δράσεων – παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού Αγωγής Υγείας σε Εθνικό Επίπεδο από δομές υγείας της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας για το σχολικό έτος 2024-25, το Γυναικολογικό Τμήμα του ΓΝΘ «Ο Άγιος Δημήτριος» έλαβε τη σχετική έγκριση για την υλοποίηση της δράσης «Σεξουαλική και αναπαραγωγική Υγεία» σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων.
Το Σχολείο μας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας, συμμετείχε στην παραπάνω δράση, η οποία υλοποιήθηκε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025 στους μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας.
Η δράση αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά ωφέλιμη, καθώς παρείχε στα παιδιά έγκυρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση για σημαντικά θέματα υγείας. Η συνεργασία με τις γυναικολόγους υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς απάντησαν με σαφήνεια στις απορίες των μαθητών/τριών, ενισχύοντας έτσι την κατανόησή τους και προάγοντας τη συνειδητή φροντίδα της υγείας τους.
Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025 οι μαθητές και μαθήτριες του 31ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να παρακολουθήσουν στα Village Cinemas Mediteranean Cosmos το εκπαιδευτικό διαδραστικό σεμινάριο «Ταξίδι στον Κόσμο της Κινηματογραφικής Μουσικής» με τον θεσσαλονικιό συνθέτη Κώστα Χριστίδη στο πλαίσιο του μαθήματος Μουσικής και με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Τζιβάνογλου Μαρία.
Ένα ταξίδι που εξιστορεί την συνύπαρξη και τη λειτουργικότητά της μουσικής με την εικόνα από την εποχή του βωβού κινηματογράφου έως σήμερα, με αναφορές σε ταινίες σταθμούς και μεγάλους συνθέτες του είδους.
Οι μαθητές ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με τη διαδικασία της μουσικής επένδυσης σε μια ταινία, αναδεικνύοντας και τη σημασία της τεχνολογίας στη διαμόρφωση του συνολικού ήχου μιας κινηματογραφικής παραγωγής.
Η συνεχής αλληλεπίδραση του συνθέτη με τα παιδιά μέσω ερωτήσεων, quiz, και παιχνιδιών δεν στόχευε μόνο στην ψυχαγωγία και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα αυτής της παρουσίασης άλλα και να “κλείσει το μάτι” στη νέα γενιά για καινούργιους και διαφορετικούς επαγγελματικούς ορίζοντες.
Ο συνθέτης μίλησε αναλυτικά για το έργο του καθώς και για τη σημασία να είσαι Έλληνας καλλιτέχνης στη μητρόπολη της τέχνης του κινηματογράφου, το Λος Άντζελες, από το οποίο ήρθε τον μήνα Φεβρουάριο στην πόλη μας, για να παρουσιάσει σε εκατοντάδες μαθητές, με την εμπειρία και τις γνώσεις του, τον κόσμο των soundtracks· έναν κόσμο γεμάτο έμπνευση, έκφραση, φαντασία και δημιουργικότητα.
«Όλα ξεκινούν από μία ιδέα», ήταν η φράση- επίλογος του βιωματικού σεμιναρίου. Με ειλικρινές ενδιαφέρον, ο συνθέτης μετέδωσε στο νεανικό ακροατήριό του το εξής μήνυμα: «Αφιερώστε από τώρα λίγο χρόνο κάθε μέρα για αυτό που αγαπάτε και αυτό θα καρποφορήσει. Μην πτοείστε από αρνητικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Όλα είναι δυνατά, όταν αγαπάτε αυτό που κάνετε και είστε διατεθειμένοι να δουλέψετε ακόμα και με συνθήκες πίεσης, εκλαμβάνοντας την κάθε κριτική ως ένα θετικό στοιχείο για να βελτιώσετε την ποιότητα της δουλειάς σας. Αγωνιστείτε σταθερά, με συνέπεια και υπευθυνότητα. Όταν προσπερνάτε τα εμπόδια και δεν παραιτείστε, τότε είναι σίγουρο ότι θα πετύχετε τους στόχους σας».
Οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄τάξης συμμετείχαν στο σχολικό εργαστήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, με θέμα το ταξίδι. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Γαλλικών, με εισηγήτρια την κ. Κακουλίδου Άννα, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025.
Οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν τα γαλλικά τους μέσα από διασκεδαστικές και διαδραστικές δραστηριότητες. Το εργαστήριο τους προσέφερε τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη Γαλλία και τις παραδόσεις της, ενώ παράλληλα εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους. Συνδυάζοντας τη μάθηση με τη διασκέδαση βοηθήθηκαν να εξοικειωθούν με τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό με έναν ευχάριστο και πρωτότυπο τρόπο.
Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 το Σχολείο μας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης «Νέοι Mαθητές – Πρεσβευτές κατά των ναρκωτικών στα σχολεία της Θεσσαλονίκης: Ενημέρωση- πρόληψη- αντιμετώπιση».
Η συμμετοχή των μαθητών μας σε τέτοιες δράσεις συμβάλλει στην ενημέρωσή τους για τους κινδύνους της εξάρτησης από ουσίες, ενισχύοντας την ευαισθητοποίησή τους και την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν σχετικούς κινδύνους. Μέσα από την εκπαίδευση και τη συζήτηση, τα παιδιά αποκτούν τα απαραίτητα εφόδια για να θωρακιστούν απέναντι στις εξαρτήσεις, προάγοντας την υγεία και την ευημερία τους, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Στις 30 Ιανουαρίου τιμώνται οι Τρεις Ιεράρχες ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων. Είναι η γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων, των βιβλίων και της μάθησης.
Τα παιδιά συνοδευόμενα από τους/τις εκπαιδευτικούς, με τη σημαιοφόρο και τους παραστάτες και παραστάτριες του Σχολείου μας, ξεκίνησαν συντεταγμένα για τον Ιερό Ναό Νέας Παναγίας, προκειμένου να παραστούν στη Θεία Λειτουργία και να συμμετάσχουν στην Αρτοκλασία. Στη συνέχεια μοιράστηκε άρτος στους μαθητές όλων των τάξεων.
Κατά την επιστροφή, κόψαμε τη βασιλόπιτά μας για το 2025, για να τιμήσουμε το έθιμο. Μέσα σε ευχάριστη ατμόσφαιρα ανταλλάξαμε ευχές για καλή και τυχερή χρονιά με υγεία, δημιουργία, αγάπη και ευημερία. Η τυχερή, που έτυχε το αγιοβασιλιάτικο φλουρί, ήταν η νοσηλεύτρια του Σχολείου, κ. Γκορόγια Κωνσταντίνα.
Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που είχε την ευγενή καλοσύνη να προσφέρει τα ατομικά τσουρεκάκια των καθηγητών/τριών και των μαθητών/τριών και τα δώρα για τους τυχερούς.
Η Διευθύντρια
Γεωργία Γαρέζου
Ένα Παράθυρο στη Γνώση και τη Φαντασία
Η σχολική μας Βιβλιοθήκη λειτούργησε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2023 – 2024. Παρότι δημιουργήθηκε σε έναν χώρο του διαδρόμου λόγω έλλειψης αίθουσας, αποτελεί πλέον ένα ζωντανό κομμάτι της εκπαιδευτικής μας κοινότητας.
Η αρχή έγινε με δωρεά βιβλιοθηκών από την κ. Γαρέζου, τη Διευθύντρια του Σχολείου μας, και αργότερα με τη σημαντική υποστήριξη της ιδιωτικής εταιρείας Trofelia. Με προσοχή και σεβασμό στις παιδαγωγικές ανάγκες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Μητροπάνου Αναστασίας και Καράτσαλη Εμμανουήλ, καταγράψαμε ηλεκτρονικά όλους τους τίτλους που κρίθηκαν κατάλληλοι. Σήμερα, η συλλογή μας περιλαμβάνει περισσότερους από 500 τίτλους, και ο αριθμός των βιβλίων αυξάνεται συνεχώς χάρη στις γενναιόδωρες δωρεές από την κοινότητα.
Οι Μαθητές μας Αγαπούν τη Βιβλιοθήκη
Οι μαθητές μας έχουν αγκαλιάσει τη Βιβλιοθήκη με ενθουσιασμό, δανείζονται τακτικά βιβλία και συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις που προάγουν τη φιλαναγνωσία. “Η Βιβλιοθήκη είναι το αγαπημένο μου μέρος στο σχολείο, γιατί βρίσκω πάντα κάτι καινούριο να μάθω”, δήλωσε χαρακτηριστικά μία μαθήτρια της Γ’ τάξης.
Εκπαιδευτικές Επισκέψεις: Μια Γέφυρα Γνώσης
Για να καλλιεργήσουμε την αγάπη για το διάβασμα, οργανώσαμε εκπαιδευτικές επισκέψεις που προσέφεραν μοναδικές εμπειρίες στους μαθητές μας:
Δράσεις και Μελλοντικά Σχέδια
Η Βιβλιοθήκη μας δεν είναι απλώς ένας χώρος δανεισμού βιβλίων. Είναι ένα σημείο συνάντησης για γνώση, δημιουργικότητα και έμπνευση.
Πέρα από τον δανεισμό, οι μαθητές συμμετέχουν σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής, αφηγήσεις παραμυθιών και άλλες δράσεις που ενισχύουν τη φιλαναγνωσία. Στόχος μας για το μέλλον είναι να επεκτείνουμε τη συλλογή μας με περισσότερα βιβλία σε διάφορες γλώσσες και να δημιουργήσουμε ειδικές θεματικές ενότητες για τις ανάγκες κάθε τάξης.
Πώς Μπορείτε να Συμβάλετε
Παροτρύνουμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινότητα να στηρίξουν τη Βιβλιοθήκη μας. Μπορείτε να συνεισφέρετε:
Ελάτε να Ταξιδέψουμε Μαζί!
Η σχολική μας Βιβλιοθήκη είναι ένα παράθυρο στον κόσμο της γνώσης και της φαντασίας. Παροτρύνουμε όλους τους μαθητές και μαθήτριες να την επισκεφθούν, να ανακαλύψουν νέα βιβλία και να ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες τους.
Η φιλαναγνωσία είναι ένα πολύτιμο δώρο που καλλιεργεί τη σκέψη, εμπλουτίζει το πνεύμα και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Ελάτε, λοιπόν, να γίνουμε όλοι μέλη αυτής της κοινότητας αναγνωστών, να δανειστούμε ένα βιβλίο και να αφήσουμε τις ιστορίες να μας εμπνεύσουν!
Το Σχολείο μας υποδέχτηκε με χαρά το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από μια γιορτινή εκδήλωση γεμάτη μουσική, χορούς και κεράσματα. Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, παρουσίασαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, έθιμα και παραδοσιακούς χορούς, δημιουργώντας μια ζεστή και εορταστική ατμόσφαιρα.
Η χαρά των παιδιών ήταν εμφανής σε κάθε στιγμή της εκδήλωσης, ενώ η ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών συνέβαλε στη δημιουργία μιας οικογενειακής και φιλόξενης ατμόσφαιρας. Τα κεράσματα που προσφέρθηκαν έδωσαν μια ξεχωριστή γεύση στη γιορτή, ενισχύοντας το πνεύμα της προσφοράς και της αλληλεγγύης.
Το Σχολείο μας είναι μια μεγάλη οικογένεια που γιορτάζει μαζί τις χαρούμενες στιγμές και μέσα από αυτές αναδεικνύει τη ζωντάνια, τη δημιουργικότητα και τον ενθουσιασμό όλων όσων συμμετέχουν.
Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 η Γ΄ τάξη επισκέφθηκε το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ / Βίλα Καπαντζή και παρακολούθησε οργανωμένη ξενάγηση στην έκθεση, με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής». Η Έκθεση είναι πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Πρόκειται για μια έκθεση, στην οποία ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και ο εκφραστής της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ παρουσιάζουν το «ελληνικό ένδυμα» με έναν ιδιαίτερο τρόπο και μια καλλιτεχνική οπτική, φορεμένο από σύγχρονους ανθρώπους, και μέσα από την ώσμωση της φωτογραφίας με το ύφασμα και την κεντητική τέχνη. Πάνω από 70 φορεσιές του παρελθόντος «ντύνουν» πρόσωπα του παρόντος και αναδεικνύουν τον πλούτο, την ευφάνταστη ποικιλία, την αριστοτεχνία των λεπτομερειών, την κατασκευαστική δεξιότητα των ενδυμάτων. Ταυτόχρονα, μέσα από το διαπεραστικό βλέμμα, τη στάση και κίνηση του σώματος, οι ενδυμασίες γίνονται το αφήγημα της ιστορίας του τόπου, των ιστορικών προσώπων, των ιστοριών των κοινωνιών και της καθημερινότητάς τους.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και οργανώθηκε από την εκπαιδευτικό κ. Παπαγιάννη Μαρία.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2024, η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Σχολείου μας είχε τη χαρά να επισκεφθεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας (ΚΕΠΕΑ) Ποροΐων. Στο μαγευτικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, οι μαθητές/τριές μας συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Δασικά Μονοπάτια», μια μοναδική εμπειρία που συνδύασε τη γνώση με την επαφή με τη φύση.
Με οδηγό τη γνώση και τον ενθουσιασμό των εκπαιδευτών του ΚΕΠΕΑ, περιηγηθήκαμε σε δασικά μονοπάτια που αποκάλυψαν την πλούσια βιοποικιλότητα του τόπου. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παρατηρήσαμε τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, μάθαμε για την οικολογική σημασία των δασών και συζητήσαμε τρόπους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Η εμπειρία αυτή ανέδειξε τη σημασία της διατήρησης των δασών ως πνεύμονα ζωής για τον πλανήτη μας. Τα δάση δεν είναι μόνο καταφύγιο για εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων αλλά και ουσιαστικοί σύμμαχοι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, καθώς απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και συμβάλλουν στην ισορροπία των οικοσυστημάτων.
Οι μαθητές/τριές μας επέστρεψαν από την εκδρομή με νέες γνώσεις και ερεθίσματα για δράσεις που θα ενισχύσουν την περιβαλλοντική συνείδηση στην καθημερινότητά τους. Η αγάπη και ο σεβασμός προς τη φύση είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για ένα βιώσιμο μέλλον.
Ευχαριστούμε θερμά το ΚΕΠΕΑ Ποροΐων για τη φιλοξενία και τους/τις υπεύθυνους των περιβαλλοντικών προγραμμάτων εκπαιδευτικούς κ. Καράτσαλη, κ. Μητροπάνου, κ. Ρέκκα για τη σημαντική συμβολή τους στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών μας!
Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης “Φιλαναγνωσία και Ενεργητική Μάθηση”, οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση ” Το Καπλάνι της Βιτρίνας” της Άλκης Ζέη στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ. Το έργο συμπλήρωσε πρόσφατα 60 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία, έχει λάβει πλήθος διεθνών διακρίσεων και αποτελεί σταθμό στη λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους.
Πρόκειται για μια ιστορία για τη συναρπαστική πορεία που ακολουθούν όλα τα ζωντανά πλάσματα, άνθρωποι και ζώα, για να ζήσουν έτσι όπως είναι φτιαγμένα από την φύση: Ελεύθερα. Και αυτό για να συμβεί πρέπει να υπάρχει δημοκρατία ακόμα κι αν χρειαστεί να παλέψουμε γι΄ αυτήν.
Τη δράση οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Σταυρούση Αναστασία και κ. Μητροπάνου Τάνια.
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας οι μαθητές της Α΄ τάξης, ενημερώθηκαν για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει τόσο στη σωματική όσο και την πνευματική υγεία η κατανάλωση ισορροπημένου πρωινού γεύματος.
Η δράση «Τρώμε υγιεινό πρωινό στην τάξη», που ακολούθησε, αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές να ανακαλύψουν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τη συνεργασία και τη δημιουργικότητά τους. Τα παιδιά έφεραν από το σπίτι επιλεγμένα είδη τροφίμων και ποτών, αποφεύγοντας επεξεργασμένα προϊόντα με ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά.
Με κέφι και φαντασία, οργάνωσαν το γεύμα τους, μοιράστηκαν τις ιδέες τους και συζήτησαν για την αξία της ποικιλίας στη διατροφή. Παράλληλα, έμαθαν να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να κάνουν συνειδητές επιλογές. Η δράση έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να κατανοήσουν πώς ένα θρεπτικό πρωινό μπορεί να ενισχύσει τη συγκέντρωση, την ενέργεια και τη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μέσα από αυτή την εμπειρία, οι μαθητές μας όχι μόνο απόλαυσαν ένα γευστικό και υγιεινό πρωινό, αλλά και καλλιέργησαν συνήθειες που θα τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2024 για το Α2 και στις 6 Δεκεμβρίου για το Α1 με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό κ. Σάσα Ρέκκα.
Σε γιορτινή διάθεση, το Σχολείο μας φόρεσε τα “καλά” του! Εκτός από το κεντρικό μας χριστουγεννιάτικο δέντρο, κάθε τάξη στόλισε το δικό της ξεχωριστό δεντράκι, μετατρέποντας τις αίθουσες σε μικρές χριστουγεννιάτικες γωνιές γεμάτες φαντασία και ζεστασιά.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Σχολείου μας ανέλαβαν δράση και στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο με κέφι, χαμόγελα και δημιουργικότητα!
Διακόσμησαν με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα τις αίθουσές τους, κάνοντάς τες να λάμπουν από εορταστική μαγεία. Μπάλες, φωτάκια, και πολύχρωμα στολίδια πήραν τη θέση τους στο δέντρο, φέρνοντας το πνεύμα των Χριστουγέννων στις αίθουσές μας.
Το αποτέλεσμα είναι ένα σχολείο γεμάτο φωτάκια, χρώματα και χαμόγελα!
Ευχόμαστε η μαγεία των Χριστουγέννων να γεμίσει τις καρδιές και τα σπίτια σας με αγάπη, χαρά και ευτυχία!!!
Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γ1 τμήματος του Σχολείου μας μετέβησαν στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στις 12 και στις 25 Νοεμβρίου 2024, και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είμαι οι λέξεις μου_my keywords»
Πρόκειται για πρωτότυπο και καινοτόμο πρόγραμμα για εφήβους που εγκρίθηκε (2024) και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Διεύθυνση Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές, μέσα σε δύο τετράωρες διδακτικές ώρες παράγουν το δικό τους rap τραγούδι. Διδάσκονται δημιουργική γραφή, βασικές αρχές performance και ντύνουν τον στίχο τους με beat (μουσική).
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει και πετυχαίνει την ενίσχυση της προσωπικής φωνής των εφήβων, την αύξηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοεικόνας, την ενεργοποίηση της προσωπικότητας μέσα στο κύτταρο της κοινωνίας.
Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν στην Α΄ τάξη οι παρακάτω βιωματικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εγώ, εσύ, εμείς» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
Ευχαριστούμε τη ΣΕΠ κ. Παπαμάνου Δώρα, η οποία επισκέφθηκε το Σχολείο μας και συνέβαλε στην επιτυχή πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων.
Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού 26ης Οκτωβρίου 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940, αντιπροσωπεία του Σχολείου μας, αποτελούμενη από τη Σημαιοφόρο και τους παραστάτες όλων των τάξεων, και συνοδευόμενη από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Τερλίδη Δημήτριο, κατέθεσαν στεφάνι στην προτομή Ναύαρχου Βότση (δίπλα στο Λευκό Πύργο).
Ας κρατήσουμε ως παρακαταθήκη το ένδοξο και ηρωικό επίτευγμα των προγόνων μας, ας εμπνευστούμε, ας διδαχθούμε από τους αγώνες τους και ας αντλήσουμε οι νεώτεροι δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον.
Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους.
Πραγματοποιήθηκε και φέτος (2024-25) στο Σχολείο μας ο επετειακός εορτασμός 26ης Οκτωβρίου 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940. Κατόπιν απονεμήθηκαν τα αριστεία, τα βραβεία και οι έπαινοι προσωπικής βελτίωσης στους/στις μαθητές/τριες του σχολικού έτους 2023-24, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για τις βραβεύσεις και τις διακρίσεις τους. Μας κάνουν περήφανους.
Ευχαριστούμε την κ. Παπαγιάννη Μαρία και την κ. Τσιρωνά Ζωή για την προετοιμασία της γιορτής.
Ας κρατήσουμε ως παρακαταθήκη το ένδοξο και ηρωικό επίτευγμα των προγόνων μας, ας εμπνευστούμε, ας διδαχθούμε από τους αγώνες τους και ας αντλήσουμε οι νεώτεροι δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον.
Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους.
Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 το Σχολείο μας επισκέφθηκε το Οχυρό Ρούπελ, το οποίο βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και αποτελεί μέρος της περίφημης «Γραμμής Μεταξά», μιας σειράς οχυρωμένων θέσεων που κατασκευάστηκαν για την άμυνα της χώρας. Κατά την επίθεση των γερμανικών δυνάμεων τον Απρίλιο του 1941, οι Έλληνες υπερασπιστές του οχυρού έδειξαν ανδρεία και ηρωισμό, αντιστεκόμενοι με πείσμα παρά την υπεροπλία του εχθρού.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους του οχυρού, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν από κοντά τα υπόγεια τούνελ και τις αίθουσες που φιλοξενούσαν τους Έλληνες στρατιώτες. Μέσα από την ξενάγηση και τα ιστορικά ντοκουμέντα, έμαθαν για τη στρατηγική σημασία του οχυρού και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη η μάχη.
Η εμπειρία αυτή μας βοήθησε όλους να κατανοήσουμε βαθύτερα τις θυσίες που έγιναν για την ελευθερία της πατρίδας μας, δίνοντας ιδιαίτερο νόημα στις επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. Οι μαθητές έφυγαν γεμάτοι εντυπώσεις και σεβασμό για την ιστορία του τόπου μας.
Παρακαλούμε τους γονείς/κηδεμόνες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους την Ενισχυτική Διδασκαλία για το σχολικό έτος 2024-2025, να υποβάλλουν στο Σχολείο το αργότερο μέχρι την Τρίτη 29/10/24 συμπληρωμένη την παρακάτω υπεύθυνη δήλωση:
Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024 οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης παρακολούθησαν Εκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Οπτική Αναπηρία στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – Περιφερειακή ένωση Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού.
Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τις ανάγκες, τις δεξιότητες και τις δράσεις των ατόμων με οπτική αναπηρία. Πραγματοποιήθηκαν βιωματικές διαδρομές με κλειστά μάτια και λευκό μπαστούνι, τεχνικές συνοδείας και παρουσιάστηκαν παραολυμπιακά αθλήματα και επιτραπέζια παιχνίδια. Επίσης έγινε γνωριμία με τη γραφή Braille και τα τεχνικά βοηθήματα.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης για την εξαιρετική τους παρουσίαση και τη συμβολή τους στην ενημέρωση των μαθητών μας. Οι εκδηλώσεις αυτές συμβάλλουν στην καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού και αλληλεγγύης και βοηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυναίσθησης και κατανόησης.
Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο του εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα, οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, όπου πραγματοποίησαν μια ξεχωριστή ξενάγηση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον αγώνα των Ελλήνων στη Μακεδονία κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα. Μέσα από τα ιστορικά εκθέματα, τις φωτογραφίες και τα γραπτά τεκμήρια, κατανοήσαμε τις δυσκολίες και τη σημασία της εποχής αυτής για την ιστορία της περιοχής μας.
Η εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα συνέβαλε στην ενίσχυση της ιστορικής γνώσης των μαθητών/τριών, ενώ παράλληλα προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας.
Ευχαριστούμε το προσωπικό του Μουσείου για τη θερμή φιλοξενία και την άρτια ξενάγηση.
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Εορτασμού της 11ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2024, το Σχολείο μας πραγματοποίησε Δρόμο Υγείας και Ευεξίας συμπεριλαμβάνοντας την εξερεύνηση των θεματικών πάρκων της παραλίας, που βρίσκονται κοντά στον σχολικό χώρο, όπου τα παιδιά ασκήθηκαν και έπαιξαν, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΥΠΑΙΘΑ.
Στις 25, 26 και 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε 3ήμερη Περιβαλλοντική Εκδρομή στη Δράμα για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό – περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Παρανεστίου με τίτλο: «Η ενέργεια του νερού».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
Στις 16 Μαΐου 2024 η Περιβαλλοντική Ομάδα της Α΄ τάξης παραβρέθηκε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στην ανάρτηση του POSTER, το οποίο δημιουργήθηκε στο Σχολείο μας κατά την εκπόνηση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Κλιματική αλλαγή. Γίνε συμμέτοχος στη λύση, όχι συνυπεύθυνος στο πρόβλημα» και εντάχθηκε στο περιφερειακό δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Κλικ, προστάτευσέ το!», που συντονίζεται από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της παρατηρητικότητας των μαθητών και η ευαισθητοποίησή τους στην ανάληψη δράσης για ζητήματα του περιβάλλοντός τους.
Η υπέροχη έκθεση του “Κλικ, Προστάτευσέ το” με τις δημιουργίες των σχολείων θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι το τέλος του Ιουνίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Στις 26 Απριλίου 2024 η Περιβαλλοντική Ομάδα της Α΄ τάξης επισκέφθηκε το 8ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, το οποίο διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό του Δήμου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών και της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την αύξηση της ανακύκλωσης.
Στις 25 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2023-2024, οι μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου μας επισκέφθηκαν τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης, όπου ο προπονητής ΚΑΝΟΕ – ΚΑΓΙΑΚ κ. Βερενίδης Ισαάκ, πρωταθλητής Ελλάδος και Ρωσίας, τους ενημέρωσε για το άθλημα.
Στις 16 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Σχολείου μας εκπαιδευτική συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με στόχο την ουσιαστική γνωριμία των μαθητών με ένα ποιοτικό ελληνικό και ευρωπαϊκό ρεπερτόριο.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία την οποία έζησαν, εκτός από τους μαθητές και μαθήτριές μας, οι Ρουμάνοι επισκέπτες στο Σχολείο μας, τους οποίους δεχτήκαμε στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+.
Την Πέμπτη 16/5/2024 οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης επισκέφθηκαν τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου και παρακολούθησαν το αφηγηματικό δρώμενο “Χίλιες και μια νύχτες” από τον αφηγητή Γιώργο Ευγενικό, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.
Τα παιδιά περιηγήθηκαν στον χώρο της Έκθεσης, όπου υπήρχαν πολλά και ενδιαφέροντα να δουν από τους εκδοτικούς οίκους και τους πολιτιστικούς φορείς που συμμετείχαν.
Από 14 έως 19 Απριλίου δεχτήκαμε στο Σχολείο μας 18 μαθητές/τριες και 3 εκπαιδευτικούς από το σχολείο Gimnazială Ioan Slavici Tăuții de Sus της Βόρειας Ρουμανίας στο πλαίσιο Προγράμματος Erasmus+.
Το πρόγραμμα της φιλοξενίας πραγματοποιήθηκε ως ακολούθως:
15th of April
Power Point presentation of the historic buildings of our neighborhood and remarkable landscapes of our country.
Power Point presentation about their country. Short artistic programme with some traditional songs.
Ice breaker games and activities to welcome and warm up the conversation among students.
The students can attend an art class.
16th of April
A concert is planned with the Philharmonic Orchestra of the Municipality of Thessaloniki in the school courtyard.
The students can attend an English class.
17th of April
Sports activities, traditional dances.
The students can attend a music class.
Visit to landmarks of the city located near the school (The White Tower – a monument and museum on the waterfront of the city, The Archaeological Museum).
18th of April
Cultural visit in the city. City walk and sightseeing. Visit the most important places: Rotonda Monument, The Roman Forum of Thessaloniki, the Byzantine Church of Saint Demetrios (UNESCO World Heritage). Students from our school will also accompany the visit.
19th of April
Creating a poster about the collaboration between the two schools.
Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα που εκπονήθηκε στο Σχολείο τη σχολική χρονιά 2023 – 2024 με τίτλο: «Μνήμες στα χνάρια της παλιάς Θεσσαλονίκης» ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία με το Γυμνάσιο Νάουσας Πάρου και το Γυμνάσιο Αντιμάχειας Κω. Τα τρία σχολεία συμμετέχουν στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα: “Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους”, το οποίο ιδρύθηκε από τη Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.
Για το Πρόγραμμα τα παιδιά εργάσθηκαν και ολοκλήρωσαν e-book με τη γειτονιά των Εξοχών στην πόλη μας και ό,τι έχει απομείνει από αυτήν.
Στο πλαίσιο συμμετοχής του Σχολείου μας στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα: «Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους», το οποίο ίδρυσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας συνδεθήκαμε διαδικτυακά με το Γυμνάσιο Νάουσας Πάρου και το Γυμνάσιο Αντιμάχειας Κω και παρουσιάσαμε τα Προγράμματα που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Το Γυμνάσιο Νάουσας Πάρου παρουσίασε τη Νάουσα, το λιμάνι της, το κάστρο της και όλες τις ομορφιές της. Το Γυμνάσιο Αντιμάχειας Κω μας ξενάγησε στο Ασκληπιείο με τόση ζωντάνια, που ήταν σαν να είμαστε εκεί. Και, τέλος, εμείς δείξαμε τη Συνοικία των Εξοχών, στην οποία βρίσκεται το Σχολείο μας και την γνωρίζουμε πολύ καλά.
Τα παιδιά, μέσα από τις εργασίες, ενθαρρύνονται ως πρεσβευτές να εξερευνήσουν, να κατανοήσουν και να προβάλουν την τοπική τους κοινότητα, να ονομάσουν τα σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους και να εντοπίσουν πιθανές αιτίες παραμέλησης ή υποβάθμισης του μνημείου. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει το σχολείο στην κοινωνία, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη βιωματική προσέγγιση και ενθαρρύνεται η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και η ομαδική εργασία.
Από τις 4 έως 8 Απριλίου το Σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχει στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης με τίτλο “Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης” των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης».
Την Παρασκευή 5 Απριλίου, παραμονή του Συνεδρίου, επισκεφθήκαμε τον ναό της Αγίας Σοφίας, περιηγηθήκαμε στο εσωτερικό του και θαυμάσαμε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του σύνθεση. Στη συνέχεια είδαμε το Μπλε Τζαμί, το μοναδικό οθωμανικό τέμενος με έξι μιναρέδες. Έπειτα περπατήσαμε στην πλατεία των αλόγων, εκεί που βρισκόταν ο Ιππόδρομος που εγκαινίασε ο Μ. Κωνσταντίνος και έλαβε χώρα η Στάση του Νίκα. Στον χώρο αυτό είδαμε τρία μνημεία που διακοσμούσαν κάποτε τον Ιππόδρομο: τον Οβελίσκο του Θεοδοσίου, τον Τρίποδα των Πλαταιών και τη Στήλη του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου. Η επόμενη περιήγησή μας έγινε στο Μπεϊλέρμπεγι, εντυπωσιακό παλάτι στην ασιατική πλευρά με υπέροχη θέση κάτω από την πρώτη γέφυρα και θέα στον Βόσπορο. Η ξενάγηση στο παλάτι έγινε με ακουστικά – τηλέφωνα στην ελληνική γλώσσα. Μετά κατευθυνθήκαμε στην περιοχή των Βλαχερνών και επισκεφθήκαμε το Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου εψάλη για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος. Οι μαθητές μας έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο με ευλάβεια και πήραν αγίασμα από τον Ναό. Η επόμενη στάση μας ήταν στην καρδιά του Φαναρίου, όπου επισκεφθήκαμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την παγκόσμια έδρα της Ορθοδοξίας. Εισήλθαμε όλοι στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και παρακολουθήσαμε τους Γ’ Χαιρετισμούς, ακούσαμε την ομιλία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη και πήραμε τις ευχές και την ευλογία του. Έπειτα κάναμε περίπατο στην περιοχή του Γαλατά και επιστρέψαμε πεζή στο ξενοδοχείο.
Το Σάββατο 6 Απριλίου μεταβήκαμε στο Ζωγράφειο Λύκειο και παρακολουθήσαμε το Μαθητικό Συνέδριο. Οι μαθητές μπήκαν στις αίθουσες του σχολείου, ανέβηκαν στον τελευταίο όροφο όπου υπήρχαν κεράσματα για αυτούς, γνωρίστηκαν με μαθητές άλλων σχολείων και θαύμασαν από τη βεράντα τη θέα της γύρω περιοχής. Στη συνέχεια απολαύσαμε μια κρουαζιέρα στις όχθες του Βοσπόρου και θαυμάσαμε τα εκπληκτικά αρχοντικά, τα παλάτια των Σουλτάνων και στο στενότερο σημείο τα κάστρα της Ρούμελης και της Ανατολής. Το απόγευμα κάναμε περίπατο στην περιοχή του Πέραν και έπειτα ακολούθησε επίσκεψη στο πολύβουο Καπαλί-Τσαρσί, τη Σκεπαστή Αγορά.
Κατά τον δρόμο της επιστροφής κάναμε στάση στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί. Οι μαθητές προσκύνησαν και πήραν το ξακουστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής, της “Μπαλουκλιώτισσας “, όπως μνημονεύεται από τη Λωξάνδρα στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου.
Την Έκθεση συνέταξε και υπέβαλε στη Διευθύντρια του Σχολείου η αρχηγός της εκδρομής κ. Ρέκκα Σουλτάνα με τη συνεργασία της συνοδού εκπαιδευτικού κ. Μπέλλου Ελένης, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα της εκδρομής τηρήθηκε απαρεγκλίτως και οι εκπαιδευτικοί στόχοι της επετεύχθησαν απολύτως.
Στις 8 Απριλίου 2024 οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης επισκέφθηκαν την περιοδική έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
στο Παράρτημα του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη στη Βίλα Καπαντζή «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση».
Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα μετά την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας; Πώς διατηρήθηκε, όχι μόνον η γλώσσα, αλλά και η ελληνική παιδεία, μέσα στους τέσσερις αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας;
Τι γνωρίζουμε για τους χιλιάδες ανώνυμους ιερωμένους και δάσκαλους και για τους μαθητές τους που μάθαιναν τα «κολλυβογράμματα»; Τι είναι άραγε τα «μαθηματάρια»; Σε ποιες περιοχές άνθησαν μεγάλα πνευματικά κέντρα όπου έδρασαν σπουδαίες μορφές της εκπαίδευσης; Και πώς, τελικά, η παιδεία έθρεψε την ιδέα του αγώνα για την ελευθερία;
Επιλεγμένα εκθέματα και σύγχρονες διαδραστικές εφαρμογές αποπειρώνται να δώσουν απαντήσεις σε αυτή την ουσιαστική, αλλά ελάχιστα γνωστή όψη της ελληνικής παιδείας πριν την Επανάσταση του 1821. Η έκθεση μας καλεί να μάθουμε ανάγνωση συλλαβίζοντας γνωστές προσευχές. Να ξεφυλλίσουμε σχολικά εγχειρίδια και να αποκρυπτογραφήσουμε τα άγνωστα σε μας «μαθηματάρια». Να ανακαλύψουμε άγνωστες όψεις της μαθητικής ζωής. Να εξερευνήσουμε τον χάρτη των σχολών του ελληνισμού. Να κάνουμε πειράματα φυσικής. Και τέλος, να γράψουμε και το δικό μας όνομα όπως οι μαθητές της εποχής.
Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν ένα εμβληματικό κτήριο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο φιλοξενείται η έκθεση: τη Βίλα Καπαντζή, ένα μοναδικό αρχοντικό του τέλους του 19ου αιώνα, από τα ελάχιστα σωζόμενα της “Συνοικίας των Εξοχών”.
Από 27 έως 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η εκδρομή της Γ΄ τάξης στο Ναύπλιο, την πρώτη Πρωτεύουσα της Ελλάδας προκειμένου να εμπεδώσουν την ιστορική γνώση της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, την οποία διδάσκονται στο Σχολείο.
Την πρώτη ημέρα του ταξιδιού επισκέφθηκαν το Μεσολόγγι, όπου ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των Αλυκών και τη χρησιμότητά τους στην τοπική κοινωνία και οικονομία και περιηγήθηκαν στον Κήπο των Ηρώων και πληροφορήθηκαν για πρόσωπα και γεγονότα που συνδέονται με την ιστορία του Μεσολογγίου την εποχή της Επανάστασης.
Φτάνοντας στον προορισμό τους, το Ναύπλιο, πέρασαν από εκεί όπου περπάτησαν πριν δύο αιώνες ο Καποδίστριας, ο Όθωνας, ο Κολοκοτρώνης και ο Υψηλάντης ανακαλύπτοντας τον ιστορικό θησαυρό που κρύβει η πόλη, το Μπούρτζι, το Παλαμήδι, το Βουλευτικό, το αρχαιολογικό και πολεμικό μουσείο.
Επισκέφθηκαν ακόμη την Επίδαυρο, όπου το θέατρο εκφράζει στην τελειότερη μορφή της την αρχιτεκτονική εμπειρία της αρχαιότητας στην δομή του θεατρικού χώρου και εντυπωσιάζει για τη συμμετρία και ομορφιά του.
Ακολούθησε επίσκεψη στις Μυκήνες, έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Εκεί θαύμασαν από κοντά τα χιλιάδες ευρήματα που έφερε στο φως η σκαπάνη του Ερρίκου Σλήμαν το 1876, όταν αποκάλυψε μέσα στην Ακρόπολη θαυμαστά έργα ενός από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της Ελληνικής Προϊστορίας.
Κατά την επιστροφή βρέθηκαν στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, όπου βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.
Ήταν μια επιτυχημένη εκδρομή που τα παιδιά καταχάρηκαν όχι μόνο για τα ενδιαφέροντα μέρη που επισκέφτηκαν αλλά και για τις αξέχαστες εμπειρίες που έζησαν και την ωραία παρέα και συντροφιά που έκαναν πριν αποχαιρετήσουν το Γυμνάσιο.
“Η αφίσα με το λογότυπο της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης από την πρώτη διοργάνωση που έγινε στην Ελλάδα το 2010”
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου και είναι αφιερωμένη στις ιστορίες, στους θρύλους, στους μύθους, στα λαϊκά παραμύθια, τα οποία μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και ζωντανεύουν μέσω της προφορικής αφήγησης, οι μαθητές και μαθήτριες της A΄ Τάξης του Σχολείου μας, κατόπιν εισήγησης της φιλολόγου κ. Ρέκκα Σουλτάνας, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στη Δημοτική Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως, η οποία ιδρύθηκε το 1990 και η συλλογή της περιλαμβάνει πάνω από 11.720 τόμους βιβλίων.
Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη λειτουργία, το ρόλο και την αξία των βιβλιοθηκών και στη συνέχεια, αφού περιηγήθηκαν στο Παιδικό και Εφηβικό τμήμα, όπου διάβασαν αποσπάσματα βιβλίων, πληροφορήθηκαν σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης κάρτας μέλους ώστε να έχουν τη δυνατότητα δανεισμού βιβλίων.
Η επίσκεψη οργανώθηκε με στόχο την ανάπτυξη και διάδοση της φιλαναγνωσίας στους εφήβους μαθητές μας. Ήταν μια ενδιαφέρουσα, ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία σε έναν σύγχρονο και φιλόξενο χώρο.
Στο πλαίσιο των Διδακτικών Επισκέψεων του σχολικού έτους 2023-2024, μετά από εισήγηση της θεολόγου κ. Μπέλλου Ελένης, την Τετάρτη 13/03/2024, οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου περιηγήθηκαν σε 3 σημαντικά ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης:
Οι μαθητές μας εργάστηκαν με φύλλα εργασίας και ήρθαν σε επαφή με την ομορφιά της Βυζαντινής Αγιογραφίας και Αρχιτεκτονικής ενώ, με την περιήγησή τους σε 3 σημαντικά ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά μνημεία, συνειδητοποίησαν την ιστορική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης άρρηκτα συνδεδεμένη με το παρελθόν της.
Tην Πέμπτη 7 Μαρτίου, γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη του 2024, την πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, ψήνουμε κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της “τσίκνας” και το καταναλώνουμε με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο.
Ο καιρός βοήθησε να πραγματοποιήσουμε σχολικό περίπατο στο πάρκο του Φωκά στην παραλία της Θεσσαλονίκης και τα παιδιά, όσα το επιθυμούσαν, προσήλθαν μασκαρεμένα, καθώς βρισκόμαστε μέσα στο Τριώδιο.
Ευχόμαστε σε όλους/ες ξένοιαστες Αποκριές και του χρόνου με υγεία!!!
Στην κατεύθυνση της εκπόνησης του Αντισεισμικού Σχεδιασμού της σχολικής μας μονάδας για το σχολικό έτος 2024-25 , με στόχο την ετοιμότητα εκπαιδευτικών και μαθητών σε περίπτωση σεισμού, υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας τα ακόλουθα:
– σύνταξη – επικαιροποίηση του ήδη υπάρχοντος Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης του Σχολείου,
– ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών,
– πραγματοποίηση άσκησης ετοιμότητας για σεισμό στις 15/10/2024.
Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του 31ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, συντάχθηκε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς με ευθύνη του Υποδιευθυντή του Σχολείου κ. Καράτσαλη Εμμανουήλ και της Διευθύντριας κ. Γαρέζου Γεωργίας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ο.Α.Σ.Π. και του ΥΠαιΘΑ και αφορά στη σχολική περίοδο 2024-25.
Το Σχέδιο αυτό, το οποίο περιγράφει τις ενέργειες διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου της σχολικής μας μονάδας (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από σεισμό), επικαιροποιείται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ενώ επισημάνθηκαν από τους εκπαιδευτικούς λεπτομέρειες που βελτιώνουν το σχέδιο εκκένωσης.
Η Διευθύντρια
Γεωργία Γαρέζου
Οι μαθητές της Β΄ Τάξης του Σχολείου μας, στις 5 και 6 Μαρτίου 2024 , κατόπιν εισήγησης της φιλολόγου κ. Μητροπάνου Αναστασίας, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.
Αρχικά, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία, το ρόλο και την αξία των βιβλιοθηκών και απαντήθηκαν οι σχετικές απορίες τους.
Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στο Παιδικό και Εφηβικό τμήμα, όπου διάβασαν αποσπάσματα βιβλίων, δανείστηκαν βιβλία και έβγαλαν κάρτα μέλους.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τα παιδιά υπήρξε η ξενάγηση στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο, όπου μελέτησαν ιστορικές και πολιτικές εφημερίδες του 19ου αιώνα, όπως την Εφημερίδα «ΑΙΩΝ» που χρονολογείται από το 1838 μέχρι και το 1888.
Ήταν μια ενδιαφέρουσα, ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία.
Ευχαριστούμε θερμά τις υπευθύνους λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.
Oι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης του Σχολείου μας, με την καθοδήγηση του υπευθύνου εκπαιδευτικού του Περιβαλλοντικού Προγράμματος, που εκπονείται στο Σχολείο μας, κ. Καράτσαλη Μανόλη, συμμετείχαν στη Δράση του ΚΠΕ Αρναίας «Το δεκατιανό που προτιμώ».
Αρχικά ενημερώθηκαν από την κυρία Αριστέα Γκιοξάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο “Κλινική Διαιτολογία με Έμφαση στον Μεταβολισμό Μακροθρεπτικών Συστατικών” στο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου.
Κατόπιν παρακολούθησαν το Εργαστήριο «Η ταυτότητα των επεξεργασμένων τροφίμων». Τα παιδιά κλήθηκαν να διαβάσουν, με την καθοδήγηση της κυρίας Γκιοξάρη Α., και να αναγνωρίσουν τα συστατικά μίας συσκευασίας από σνακ ή ρόφημα (π.χ. ενεργειακό ποτό) που συνηθίζουν να καταναλώνουν.
Τέλος, φωτογράφισαν μία συσκευασία, από την πλευρά της ετικέτας του προϊόντος, από κάποιο σνακ ή ρόφημα που συνηθίζουν να καταναλώνουν στο σχολείο ή στο σπίτι και δημοσίευσαν τη φωτογραφία τους σε padlet γράφοντας το όνομα του Σχολείου.
Την εκδήλωση είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι γονείς συνδεόμενοι από δική τους συσκευή και να θέσουν ερωτήματα, εφόσον το επιθυμούσαν.
Το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει και φέτος το πρόγραµµα ειδικών προβολών για µαθητές πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης που γίνονται τις πρωινές ώρες καθηµερινά στο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ».
Οι μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου μας παρακολούθησαν την προβολή της βραβευμένης ταινίας «Στην αυλή του σχολείου» της Laura Wandel, που πραγματεύεται το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού.
Στο Σχολείο ακολούθησε συζήτηση καθώς το θέμα της ταινίας αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας και μας αναγκάζει να τραβήξουμε την κουρτίνα και να έρθουμε κατάματα αντιμέτωποι με ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία σιωπηλά και ταυτόχρονα διαμορφώνει χαρακτήρες.
Στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής, η σκέψη και η προσευχή μας στρέφονται προς το Σεμνό Πρόσωπο της Μητέρας του Ιησού Χριστού και Μητέρας όλων των ανθρώπων.
Αυτήν την ημέρα, από το 1929, έχει καθιερώσει η Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας, ως ημέρα τιμής των κόπων, των θυσιών και της ανεκτίμητης προσφοράς της μητέρας στην οικογένεια και την κοινωνία μας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας αφιέρωσαν χρόνο στην κατασκευή χειροτεχνιών. Με ένα λουλούδι φτιαγμένο από τα χέρια τους και με μια ζεστή αγκαλιά αγάπης εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη τους και τον σεβασμό τους στις μητέρες τους.
Ευχαριστούμε τον κ. Πάλλη Γεώργιο, καθηγητή Εικαστικών, για την προθυμία του να βοηθήσει και να καθοδηγήσει τα παιδιά στην υλοποίηση της δραστηριότητας.
Η Διευθύντρια
Γεωργία Γαρέζου
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας συστήσουμε τον Σύλλογο «ΑΓΑΠΗ» Βασιλικής Κόμνου και να ανακοινώσουμε τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών του Σχολείου μας σε μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ).
Ο Σύλλογος «ΑΓΑΠΗ» έχει φιλανθρωπικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Στόχος του είναι η Ενημέρωση, η Ευαισθητοποίηση και η Εκπαίδευση των πολιτών κάθε ηλικίας στην ΚΑΡδιοΠνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED) μετά από καρδιακή ανακοπή, όπως και η δωρεά απινιδωτών σε σχολικές μονάδες και αθλητικούς συλλόγους.
Δημιουργήθηκε στη μνήμη της Βασιλικής Κόμνου, μαθήτριας και αθλήτριας του ποδοσφαίρου, η οποία κατέρρευσε στο γήπεδο κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και μετά από 3 χρόνια περίπου μεγάλης ταλαιπωρίας, σε ηλικία μόλις 15 ετών, ταξίδεψε για την γειτονιά των αγγέλων.
Κανείς μας δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στην οικογένειά μας, σε εμάς, σε αγαπημένους, σε φίλους, σε γνωστούς ή ακόμα και σε κάποιον άγνωστο,μπροστά μας!
Στον σύλλογο «ΑΓΑΠΗ» Βασιλική Κόμνου έχει δοθεί ειδική «Άδεια εισόδου» για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών στην ΚΑΡΠΑ, διότι η ανθρώπινη ΖΩΗ είναι δώρο Θεού και οφείλουμε να το διαφυλάττουμε και να το τιμούμε και για να αλλάξουμε τα νούμερα πρέπει η ενημέρωση και εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες να ξεκινάει από την προσχολική ακόμα ηλικία! Η πρόεδρος Ελένη Τσώνη και οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές του Συλλόγου προσφέρουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους σε όποιον χρειαστεί.
Ευχαριστούμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση της αίθουσας «Μανόλης Αναγνωστάκης» για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Κόψαμε και φέτος, για το 2024, τη βασιλόπιτά μας για να τιμήσουμε το έθιμο. Μέσα σε ευχάριστη ατμόσφαιρα ανταλλάξαμε ευχές για καλή και τυχερή χρονιά με υγεία, δημιουργία, αγάπη και ευημερία. Η τυχερή καθηγήτρια, που έτυχε το αγιοβασιλιάτικο φλουρί, ήταν η κ. Παπαϊσιδώρου Οδύσσεια.
Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας που είχε την ευγενή καλοσύνη να προσφέρει τα ατομικά τσουρεκάκια των καθηγητών/τριών και των μαθητών/τριών και τα δώρα για τους τυχερούς.
Στη βασιλόπιτα που έκοψε ο Σύλλογος διδασκόντων/ουσών το φλουρί κέρδισε ο Ψυχολόγος του Σχολείου μας κ. Στεφανάτος Χάρης.
Και του χρόνου να είμαστε καλά!!!
Η Διευθύντρια
Γεωργία Γαρέζου
Όταν τα παιδιά ξεκινούν τη μέρα τους με ένα δυναμωτικό πρωινό, αποκτούν μεγαλύτερη αντίληψη και ικανότητα στα μαθήματά τους και συμμετέχουν καλύτερα στις ασκήσεις σωματικής αγωγής. Αν φύγουν από το σπίτι χωρίς πρωινό είναι πιο εύκολο να καταφύγουν σε ανθυγιεινές τροφές που μπορούν να οδηγήσουν σε παιδική παχυσαρκία.
Στα παιδιά που τρώνε σωστό πρωινό, φαίνεται πως η σχολική/ μαθησιακή τους απόδοση μειώνεται προς το μεσημέρι, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά που μοιάζουν πιο νωχελικά και κουρασμένα ήδη από τις πρώτες ώρες μαθημάτων
Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, που να προσφέρουν πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν, σκέφτονται οικο…λογικά» που εκπονείται στο Σχολείο μας τη σχολική χρονιά 2023-24 τα παιδιά της Α΄ τάξης έφεραν από το σπίτι τους υγιεινό πρωινό και μοιράστηκαν έτσι και τη χαρά της συνεστίασης και του ομοτράπεζου.
Εμψυχώτρια της δράσης ήταν η κ. Ρέκκα Σάσα.
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στην Α’ τάξη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα μυστικά της πόλης. Ταξιδεύοντας στον χώρο και τον χρόνο της Θεσσαλονίκης» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Στόχος της δράσης είναι η εξοικείωση των μαθητών/μαθητριών με τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης – τα υλικά τεκμήρια της ιστορίας που εξακολουθούν να λειτουργούν με διάφορους τρόπους στην καθημερινότητα της σύγχρονης πόλης.
Ο χώρος υλοποίησης του προγράμματος είναι η σχολική αίθουσα, ενώ σε δεύτερο επίπεδο είναι δυνατό να συνδυαστεί με επιτόπιες επισκέψεις και περιηγήσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Στις 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Αθανάσιο Σιδέρη (μέλος του φορέα «Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για Άτομα με Αναπηρίες – “ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ”) ενημέρωση των μαθητών/τριών σχετικά με ζητήματα αναπηρίας, καθώς είναι ο ίδιος τυφλός και συνοδεύεται από σκύλο – οδηγό, τη Φρίντα.
Ήταν μία εξαιρετική βιωματική δράση που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων ήταν κοντά και η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει. Τα παιδιά με φαντασία στόλισαν χριστουγεννιάτικα τις τάξεις τους, για να γιορτάσουν τον πιο λαμπερό μήνα του χρόνου και το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα στολίδια του είχε μια ξεχωριστή θέση μέσα στις αίθουσες. Έτσι, με τον ενθουσιασμό των παιδιών, χαρήκαμε όλοι μαζί αυτό το πρόωρο, γιορτινό ταξίδι. Άλλωστε «δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για τα Χριστούγεννα».
Η Διευθύντρια
Γεωργία Γαρέζου
Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση, η Γ’ τάξη του Σχολείου μας επισκέφτηκε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στο Αρχαίο Θέατρο… από μηχανής», ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει ως στόχο την εξοικείωση με το αρχαίο δράμα, μέσα από διαδραστικές ασκήσεις με τη χρήση της τεχνολογίας.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Prometheus», το οποίο στοχεύει στη διάσωση ιστορικών παραστάσεων αρχαίου δράματος του ΚΘΒΕ, στην εμβύθιση στον χώρο επαυξημένης πραγματικότητας και στη διαδραστική βιωματική συμμετοχή του κοινού.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΚΘΒΕ, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις νέες τεχνικές δυνατότητες των δυναμικών εργαλείων αναβίωσης σημαντικών παραστάσεων αρχαίου δράματος. Επιπλέον, ενημερώθηκαν για τα δομικά στοιχεία του δράματος, πήραν πληροφορίες για ιστορικές παραστάσεις αλλά και για τη λειτουργία των επιμέρους σκηνικών αντικειμένων, αλληλεπιδρώντας με εικονικά αντικείμενα μέσα από ένα περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας. Στη συνέχεια, τους δόθηκε η δυνατότητα να συνδυάσουν πρακτικά́ τα παραπάνω στοιχεία για την παραγωγή́ ενός σύντομου στιγμιότυπου δράσης.
Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και ξενάγηση στην έκθεση «Ίχνη του εφήμερου» στο Βασιλικό Θέατρο, στην οποία οι μαθητές/τριες είδαν από κοντά κοστούμια υψηλής αισθητικής σημαντικών παραστάσεων του ΚΘΒΕ, από την έναρξη της λειτουργίας του το 1961.
Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των μαθητών/τριών της Γ’ τάξης στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου «Μακεδονία», μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» – Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, προκειμένου να παρακολουθήσουν την “Ημερίδα Παρουσίασης Αποτελεσμάτων του έργου HapticSOUND”.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής και της Πληροφορικής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν παρουσιάσεις των επιτευγμάτων του έργου, επίδειξη του συστήματος και ακολούθησε μουσική εκδήλωση με παραδοσιακά κρητικά μουσικά όργανα.
Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των μαθητών/τριών της Α’ τάξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, όπου παρακολούθησαν και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου: «Στην Αρχαία Θεσσαλονίκη τον καιρό της πανδημίας».
Αγαπητοί γονείς,
Στα πλαίσια πρόληψης που εφαρμόζεται στο Σχολείο μας για την αποφυγή έξαρσης κρουσμάτων, καθώς ο καιρός αλλάζει απότομα και ευνοεί την εμφάνιση ιώσεων, σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:
Εάν το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα, όπως: πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, μυαλγίες και αρθραλγίες, καταρροή, διάρροια – εμμετούς, ρίγος και αίσθημα κόπωσης, πρέπει να παραμείνει στο σπίτι για προληπτικούς λόγους και να ενημερωθεί ο γιατρός του.
Μετά από κάθε ίωση, το παιδί θα πρέπει να παραμείνει απύρετο για 2 μέρες πριν την επιστροφή του στο σχολείο.
Φυσικά, όπως πάντα, πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός του, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα και είναι ο μόνος αρμόδιος να δώσει τις συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε.
Με εκτίμηση
Ο σχολικός νοσηλευτής
Σταθόπουλος Γιώργος
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στην Γ’ τάξη, εντός του Σχολείου, εκπαιδευτική παρέμβαση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΩΡΙΩΝ – Συνέχιση δράσεων για την Πρόληψη της Περιθωριοποίησης των Ανηλίκων και την Προστασία του Παιδιού» με Κωδικό ΟΠΣ 6001468 και ένταξη στο Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027».
Οι παρεμβάσεις απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, είναι βιωματικές και οργανώνονται με βάση την μεθοδολογία των εγχειριδίων Compass και Compasito, επίσημων εγχειριδίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα με παιδιά και νέους. Μέσα από μια ευρεία θεματολογία, οι δραστηριότητες βοηθούν τους νέους και τα παιδιά να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να αγωνιστούν για την υπεράσπισή τους.
Στις 30 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Β’ τάξης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, προκειμένου να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω τις βυζαντινές σφραγίδες – από τις βούλλες στις IPs»
Γιορτάσαμε και φέτος (2023-24) στο Σχολείο μας την πολυσήμαντη για τη Θεσσαλονίκη γιορτή της 26ης και 28ης Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης δόθηκε η σημαία στη σημαιοφόρο του Σχολείου από τη Διευθύντρια και ορίστηκαν οι παραστάτες, ενώ στη συνέχεια επιδόθηκαν οι έπαινοι και τα βραβεία στους μαθητές και στις μαθήτριες για το σχολικό έτος 2022-23.
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε προβολή ενός συγκινητικού επετειακού αφιερώματος με αφηγήσεις, μουσική και τραγούδια.
Ευχαριστούμε την κ. Παπαγιάννη Μαρία και την κ. Μητροπάνου Αναστασία για την προετοιμασία της γιορτής.
Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για τις βραβεύσεις και τις διακρίσεις τους. Μας κάνουν περήφανους.
Οι Έλληνες πρόγονοι μας δίδαξαν, άλλωστε, ότι οι λαοί δεν πεθαίνουν, όταν έχουν όραμα και ιδανικά.
Η Διευθύντρια του 31ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
Γεωργία Γαρέζου
Ενισχυτική Διδασκαλία- Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Θεσσαλονίκης
Το Τμήμα Προγραμμάτων & Δια Βίου Μάθησης της Αντιδημαρχίας Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, υλοποιεί δωρεάν Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε μαθητές, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των σχολείων του Δήμου. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εγνατίας 132) και στο Κοινωνικό Πνευματικό Κέντρο «ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΝ» (Σπάρτης 6Α).
Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη μαθητών, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθήματα όλων των τάξεων Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου καθώς και Ξένων Γλωσσών.
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι μαθητές, γονείς και κηδεμόνες, ξεκινάει τη Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 στις 09:00π.μ. η ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών στην πλατφόρμα:
Το σχολικό κυλικείο και η σημασία του στη σχολική κοινότητα.
Ως Σωματείο των Σχολικών Κυλικείων του Νομού Θεσσαλονίκης θα θέλαμε ενημερωτικά να σας γνωρίσουμε ουσιαστικά τη σημασία του κλάδου μας στην αλυσίδα της σχολικής κοινότητας.
Το Σχολικό κυλικείο πρωτίστως είναι δίπλα στους μαθητές του καθημερινά προσπαθώντας να προσφέρει το καλύτερο δυνατό. Πάντα με προτεραιότητα τον μαθητή προάγει την υγιεινή διατροφή και παλεύει για ότι είναι σωστό να προσφέρεται στα παιδιά. Το Σχολικό Κυλικείο θα λέγαμε είναι μέρος της καθημερινότητας των παιδιών μας. Συνέχεια
Δημιουργός: nikosas, στις: 18-11-2020, διάρκεια: 00:07:00
Πολλά αισιόδοξα συναισθήματα σε μορφή ΄αλφαβητάριου΄, επενδυμένα με κλασική μουσική σε μορφή βίντεο.
Η Αντιδημαρχία Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης προτίθεται να δημιουργήσει μέντορες- πρεσβευτές μεταφοράς γνώσεων στα σχολεία σε θέματα που απασχολούν την σημερινή κοινωνία και αφορούν την Παραβατικότητα Ανηλίκων – το Bulling – την Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων, το Περιβάλλον καθώς και την Ψυχική Υγεία.
Σκοπός της δράσης είναι η ενημέρωση, από εξειδικευμένους επιστήμονες- καθηγητές, τριών τουλάχιστον μελών των 15μελών συμβουλίων- μαθητών του σχολείου, ενός μέλους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ή/και ενός εκπαιδευτικού από κάθε σχολείο, προκειμένου εκείνοι με τη σειρά τους να γίνουν πρεσβευτές γνώσεων στην εκπαιδευτική τους κοινότητα.
Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαϊου 2024, ώρα 18:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 231331-8661 & 2313318663.
Συνημμένα:
Υπεύθυνη δήλωση
Η Αντιδημαρχία Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ. (Ελληνικής Αστυνομίας), εκφράζοντας την ανησυχία τους απέναντι στα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ ανηλίκων και της σεξουαλικής κακοποίησης, διοργανώνουν σειρά ομιλιών σε μαθητές, γονείς/ κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς με θέμα, «Βίαιη συμπεριφορά και παραβατικότητα ανηλίκων: Η αξία της πρόληψης, της συνεργασίας και της πρώιμης παρέμβασης» και «Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: αναγνώριση, διαχείριση, πρόληψη».
Η Αντιδήμαρχος Δρ. Έφη Θεοδωράκη δήλωσε πως σκοπός των διαλέξεων είναι η κινητοποίηση, η ενημέρωση και τελικώς η αντιμετώπιση των κοινωνικών αυτών φαινομένων που τείνουν να παγιωθούν, πριν αυτά λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Θα πραγματοποιηθούν συνολικά πέντε (5) διαλέξεις και συγκεκριμένα:
10 και 17 Απριλίου 2024, ώρα 18:00, αίθουσα Νερού Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Λ. Βασιλέως Γεωργίου 1Α) για γονείς/ κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και παιδιά,
18 και 19 Απριλίου, ώρα 09:00 π.μ. στο Πολιτιστικό κέντρο Τούμπας (Κλεάνθους 57) με τη συμμετοχή σχολείων της πόλης και
15 Μαίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Β’ κοινότητας Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 93) για γονείς/ κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και παιδιά.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Για περισσότερες πληροφορίες, απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 2313318661, 2313318663.