Τα παιδιά του Β1 σώζουν το περιβάλλον

Στα εργαστήρια δεξιοτήτων και στον θεματικό κύκλο φροντίζω το περιβάλλον τα παιδιά του Β1 έφτιαξαν ρομποτάκια, με υλικά ανακύκλωσης, τους έδωσαν ονόματα και ειδικές αρμοδιότητες για τη σωτηρία του περιβάλλοντος! Μπράβο, παιδιά! Το μέλλον μας εξαρτάται από τη φαντασία σας, τη δημιουργικότητά σας και την προσπάθειά σας!

Παζάρι ανακύκλωσης παιδικού βιβλίου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου ( 2 Απριλίου) το σχολείο μας διοργάνωσε παζάρι ανακύκλωσης παιδικού βιβλίου. Από την προηγούμενη εβδομάδα τα παιδιά όλων των τάξεων με ενθουσιασμό συγκέντρωναν τα βιβλία που ήδη είχαν διαβάσει και μαθητές του Β1 έφτιαξαν αφίσες. Τα παιδιά του Ε1 φιλοτέχνησαν την κεντρική αφίσα της δράσης και την ημέρα του παζαριού έστησαν τα βιβλία. Οι μαθητές της ΣΤ’ βοήθησαν τα μικρότερα παιδιά να βρουν το βιβλίο που θα ήθελαν. Όλοι γιορτάσαμε το βιβλίο και τα έσοδα θα διατεθούν για να εμπλουτίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη βιβλιοθήκη μας. Άλλωστε δεν ξεχνάμε ποτέ πως με ένα βιβλίο μαθαίνουμε, ταξιδεύουμε, ονειρευόμαστε! Με ένα βιβλίο στα χέρια μας ο κόσμος γίνεται καλύτερος!!!

Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρρις Λέσμορ

Ο William Joyce έγραψε το βιβλίο Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρρις Λέσμορ. Με τα παιδιά της Ε τάξης παρακολουθήσαμε στη βιβλιοθήκη μας την ομότιτλη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία μικρού μήκους, νιώσαμε τον λυρισμό και την ατμοσφαιρικότητά της, κουβεντιάσαμε για την αξία του βιβλίου και τέλος, φτιάξαμε ο καθένας το εξώφυλλο του δικού μας φανταστικού ιπτάμενου βιβλίου!

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο τιμά τους δύο νομπελίστες μας

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ποίησης τα δύο τμήματα της Στ τάξης γνώρισαν καλύτερα δύο λαμπρές προσωπικότητες της ελληνικής λογοτεχνίας με διεθνή εμβέλεια. Το Στ1 ασχολήθηκε με τον ποιητή του φωτός και του Αιγαίου, τον Οδυσσέα Ελύτη και το Στ2 με τον Γιώργο Σεφέρη, τον ποιητή της ανθρωπιάς. Και οι δυο κατάφεραν να συνδυάσουν την ελληνική παράδοση με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή παιδεία, να ανοίξουν νέους ορίζοντες στην ελληνική ποίηση και να μας κάνουν περήφανους. Μετά από μια μικρή έρευνα στους υπολογιστές της βιβλιοθήκης μας τα αποτελέσματα φαίνονται στις φωτογραφίες!
Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Θάλεια!!!

Διαγωνισμός ζωγραφικής και Συγγραφής

Με αφορμή το υπέροχο βιβλίο Μα πού πήγαν όλοι; της Σοφίας Δάρτζαλη (εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης), οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν διαγωνισμό ζωγραφικής και συγγραφής για μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού.
Το σχολείο μας, στα πλαίσια των δράσεων φιλαναγνωσίας, με ενθουσιασμό και μεράκι, είτε με ομαδικές εργασίες είτε με ατομικές, παίρνει μέρος στον διαγωνισμό! Καλή επιτυχία, παιδιά!
1743957949526

Γατοκουβέντες

Η κ. Δέσποινα Τσιπτσέ, μουσειολόγος και παιδαγωγός ήρθε στο σχολείο μας και με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α και Β τάξης υλοποίησαν στη βιβλιοθήκη μας ένα διαδραστικό πρόγραμμα βασισμένο στο βιβλίο Γατοκουβέντες της Άλκης Ζέη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τα παιδιά χάρηκαν, έπαιξαν, ζωγράφισαν και τελικά κατάφεραν να κατανοήσουν την αξία της οικογένειας, τις ανθρώπινες σχέσεις και τη δύναμη της αγάπης!

H θάλασσα στο DNA μας

Η ταινία μικρού μήκους είναι μια προσπάθεια  των μαθητών  και των δασκάλων  να αναδείξουμε  την πολυδιάστατη  συμβολή της Νέας  Μηχανιώνας σε επίπεδο οικονομικό , οικολογικό  και κοινωνικό. Η ταινία θα λάβει  μέρος  στον διαγωνισμό σχολικών  ταινιών του Υπουργείου Παιδείας .

Ένα Φιλαράκι Αστεράκι στη βιβλιοθήκη μας

Η κ. Βικτώρια Σιούρ βρέθηκε στο σχολείο μας και με το βιβλίο της Φιλαράκι Αστεράκι από τις εκδόσεις Κύκνος, οδήγησε τους μαθητές και τις μαθήτριες των μικρών τάξεων σε έναν υπέροχο ταξίδι ανακάλυψης της μαγείας των βιβλίων.

 

6η Μαρτίου – Παγκόσμια Μέρα κατά της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού η εκπαιδευτικός του τμήματος ένταξης Γκούνα Θεοδώρα σε συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κάλεσε όλους τους μαθητές να επισκεφθούν το τμήμα ένταξης και να δημιουργήσουν από κοινού ένα σεντόνι κατά της σχολικής βίας, στο οποίο οι μαθητές θα έγραφαν συνθήματα για την εξάλειψη της βίας. Τα συνθήματα αυτά ήταν τόσα πολλά που οι μαθητές αντί για ένα σεντόνι έφτιαξαν τρία, τα οποία στη συνέχεια κρεμάστηκαν στα παράθυρα του σχολείου. Τέλος, οι μαθητές σε συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου άφησαν τρία μπαλόνια να πετάξουν, ώστε τα συνθήματα κατά της σχολικής βίας να ταξιδέψουν ψηλά στον ουρανό.

Δεύτερη άσκηση σεισμού στο σχολείο μας

Στο Σχολείο  μας σήμερα Τετάρτη  5 Μαρτίου  2025 πραγματοποιήθηκε  η δεύτερη για φέτος άσκηση ετοιμότητας  για σεισμό.

3η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ακοής

Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα ακοής στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα διαφορετικότητας εφαρμόστηκε διαφοροποιημένη εισήγηση στους  μαθητές της Δ τάξης με θέμα: «Η Ιστορική Εξέλιξη της Νοηματικής Γλώσσας και των Κοινοτήτων Κωφών».  Η δράση εφαρμόστηκε από την εκπαιδευτικό του τμήματος ένταξης Γκούνα Θεοδώρα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής των τάξεων: Τράντου Θάλεια και Σταμίδου Κρυσταλλία, της παράλληλης στήριξης: Χουλιαρά Αγγελική και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού: Πούπουρα Μαρία. Οι εκπαιδευτικοί του 1ου δημοτικού σχολείου Νέας Μηχανιώνας προάγουν τη συνεργασία και την ομαδικότητα των μαθητών αποτελώντας οι ίδιοι πρότυπα προς μίμηση εφαρμόζοντας δράσεις που στηρίζονται  στη συνδιδασκαλία και στη γεφύρωση της γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
Οι μαθητές μέσω παιγνιώδης μάθησης ταξίδεψαν κατά την ιστορική εξέλιξη των Νοηματικών Γλωσσών (ΝΓ) από την περίοδο της αρχαιότητας μέχρι και τον διαφωτισμό, σε όσες περιοχές παρατηρήθηκε ιστορικά έντονη γλωσσική ανάπτυξη αναδεικνύοντας την ιστορικότητα των ΝΓ, την γλωσσολογική τους εξέλιξη στο πέρασμα των χρόνων, τους παράγοντες που τις  ευνόησαν  και την αξία της γλώσσας για τους κωφούς πληθυσμούς. Έτσι, αναλύθηκαν αξιοσημείωτα γεγονότα από την περίοδο της αρχαιότητας, της οθωμανικής περιόδου, του Βυζαντίου, του μεσαίωνα και του διαφωτισμού, που αποτέλεσαν σταθμούς για την εξέλιξη των ΝΓ, τονίζοντας τις αδιάκοπες προσπάθειες των ίδιων των κωφών και των υποστηρικτών τους.
Τέλος οι μαθητές γνώρισαν τα βασικά στοιχεία της ΕΝΓ (Ελληνική Νοηματική Γλώσσα) όπως: τις χειρομορφές, τη σύνταξη, π.χ και νοημάτισαν τον Εθνικό Ύμνο  στην ΕΝΓ.

Ξενάγηση στην ιστορία της Θεσσαλονίκης

Οι μαθητές της  Στ΄ τάξης επισκέφτηκαν μνημεία της Θεσσαλονίκης και ξεναγήθηκαν στην ιστορία της πόλης από τον 4ο εως και τον 15ο αιώνα μ.Χ ακολουθώντας τον ρωμαίο αυτοκράτορα τετράρχη Γαλέριο στην Ροτόντα, την Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) και στο ανάκτορό του (Γαλεριανό Συγκρότημα) και τέλος κατάληξαν στο σύμβολο της πόλης , στον Λευκό Πύργο, όπου φυλάσσεται πλούσιο υλικό από την ιστορία της πόλης.

 

Στο ΝΟΗΣΙΣ

Η Α’ Τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε σήμερα το NOESIS και παρακολούθησε τις προβολές: Μαγικός Πλανήτης, Διαστημική Αποστολή Νυχτερινός Ουρανός και Η ζωή του κυρίου Δεντρούλη.

Συζήτηση με έναν συγγραφέα

Συζήτηση με έναν συγγραφέα Τα παιδιά της Β και Γ τάξης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα *Δημήτρη Μπογδάνο* στη βιβλιοθήκη μας. Η *στριμμένη γοργόνα* του από τις εκδόσεις *μεταίχμιο* ήταν η αφορμή που γέννησε τόσες ερωτήσεις. Οι μαθητές και οι μαθήτριες με ενθουσιασμό ρωτούσαν τον κ. Μπογδάνο από το αν έχει κατοικίδιο μέχρι το πώς εμπνέεται και πώς γράφει ένα βιβλίο κι εκείνος απαντούσε με χαρά, χιούμορ και ζεστασιά. Ευχαριστούμε πολύ, κ. Δημήτρη!

 

Ενημέρωση για τη σημασία της υγιεινής διατροφής από γνωστή εταιρεία εισαγωγής μπανανών.

Εκπαιδευτική ρομποτική εκδρομή στο Robot set

Οι μαθητές της Δ τάξης συμμετείχαν στο πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής LEGO WD2 .Εκεί γνώρισαν τι είναι η ρομποτική , δημιούργησαν τα δικά τους ρομπότ προγραμματίζοντας τα και έπαιξαν με τις κατασκευές τους παιχνίδια γνώσεων και ταχύτητας.

 

Στον κόσμο του Βυζαντινού Μουσείου

Στις 14/2/2025 οι μαθητές της Ε τάξης του σχολείου μας ταξίδεψαν στον κόσμο του Βυζαντίου μέσα απο την περιήγηση τους στις αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Ασφαλώς κυκλοφορώ

Στα πλαίσια της ενότητας “Εμένα με νοιάζει ” και ΄΄Ασφαλώς…κυκλοφορώ” οι μαθητές της Δ τάξης εργάστηκαν με ανακυκλώσιμα υλικά δημιουργώντας τη δική τους ιδανική τρισδιάστατη πόλη. Οι μαθητές κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν καθημερινά υλικά και αντικείμενα με ευφάνταστο τρόπο.

Ο οδοντίατρος στο σχολείο μας