Φέτος το σχολείο μας ένωσε την παγκόσμια ημέρα της ποίησης (21 Μαρτίου) με την ημέρα της Γαλλοφωνίας (20 Μαρτίου) ώστε να προσεγγισθούν και οι δύο γιορτές με διαφορετικό τρόπο.
Επί της ευκαιρίας, έδωσε και το λόγο στους μαθητές της Ε’ και Δ’ τάξης που συμμετέχουν σ’ ένα eTwinning έργο με άλλα 2 σχολεία από την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Χαρακοπιό Μεσσηνίας), ένα σχολείο από την Ιταλία και ένα τελευταίο από την Ισπανία, να διαβάσουν μπροστά σ’ όλους τους συμμαθητές τους ποιήματα στα γαλλικά για να αποδείξουν ότι έχουν γίνει ανεξάρτητοι αναγνώστες της γαλλικής γλώσσας όπως ήταν ο στόχος του έργου τους.
Άνοιξε λοιπόν η γιορτή με τους μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων οι οποίοι τραγούδησαν ένα γαλλικό τραγούδι που τιμά τη διαφορετικότητα και συνάμα την ομοιότητα ανάμεσα στους λαούς των 5 Ηπείρων (μελοποιημένο ποίημα, γραμμένο από έναν Γάλλο όταν δίδασκε γαλλικά στην Κίνα, που έγινε Ύμνος της Γαλλοφωνίας) τονίζοντας και τη φιλία τους. Ακολούθησε μια αναδρομή στην ιστορία της ποίησης, συγκρίνοντάς πρώτα την τέχνη αυτή με τη ζωγραφική και δείχνοντας τους διαφορετικούς τύπους ποιημάτων που υπάρχουν από 3.500 χρόνια π.Χ. ως τις μέρες μας.
Όσον αφορά τη Γαλλοφωνία, παρουσιάστηκαν αρχικά λίγα θεωρητικά στοιχεία για την καταγωγή του όρου αυτού, για να φτάσουμε σε γαλλόφωνους ποιητές της. Τονίστηκαν τα δάνεια – αντιδάνεια μεταξύ των καλλιτεχνών και η ένωσή τους μέσω της γαλλικής γλώσσας. Ακολούθησε η ανάγνωση γαλλικών ποιημάτων από τους μαθητές των Ε’ και Δ’ τάξεων και ελληνικών ποιημάτων από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης. Τα τελευταία ποιήματα είχαν διαλεχτεί από συλλογές ποιημάτων της βιβλιοθήκης του σχολείου μας.
Έκλεισε με την ανάγνωση δύο όμορφων ποιημάτων στα γαλλικά από τη γαλλόφωνη συνάδελφο των αγγλικών, τη κυρία Μαργαρίτα Γεωργίου (με την ευγενική υποστήριξη του μαθητή της Δ’ τάξης, του Βασίλη Τρ. για τη μετάφραση).
Πολλές ερωτήσεις τέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή ερεθισμάτων με το νέο κοινό, ώστε να φύγουν όλοι με εντυπώσεις που μπορεί να τους εμπνεύσουν.
Ένα ερωτηματολόγιο πάνω στην εμπειρία τους θα μοιραστεί στους μαθητές μας, για να εκφράσουν τις εντυπώσεις τους.