Την Πέμπτη 25/5/23 επισκέφτηκαμε την Αρχαία Αγορά. Όταν φτάσαμε, μας καλωσόρισε ο ξεναγός μας, ο κ. Μιχάλης. Μαζί του ταξιδέψαμε πίσω στον χρόνο και μάθαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την “καρδιά” της αρχαίας πόλης της Αθήνας.
Περιηγηθήκαμε στις ανασκαφές των αρχαίων εμπορικών στοών, στην οδό των Παναθηναίων, στο Βουλευτήριο, στο Μητρώο, στο Πρυτανείο, στο Δικαστήριο της Ηλιαίας και τον ναό του Ηφαίστου.
Μπήκαμε στην δροσερή στοά του Αττάλου και θαυμάσαμε τα εκθέματα στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο της Αγοράς.
Σπαρτιατική ασπίδα, λάφυρο πολέμου
Η εντυπωσιακότερη πληροφορία που μάθαμε ήταν πως εκεί που τώρα είναι η αρχαία αγορά υπήρχε μία ολόκληρη αθηναίική συνοικία. Λόγω των ανασκαφών όλα τα σπίτια κατεδαφίστηκαν, οι ιδιοκτήτες αποζημιώθηκαν και η γειτονιά εξαφανίστηκε!
Οδός Ευρυσακείου (αριστερά) στη συμβολή με την οδό Ποικίλης (δεξιά), άποψη προς τα νοτιοδυτικά, 29 Δεκεμβρίου 1932.
Πλατεία Θησείου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, άποψη προς τα ανατολικά, Σεπτέμβριος 1931.
Διάνοιξη της τάφρου της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιάς-Ομόνοια, άποψη προς τα δυτικά, περ. 1892.
Ήταν μία ζεστή και ηλιόλουστη ημέρα, αλλά στο τέλος αποζημιωθήκαμε με παγωτό και γρανίτες!. Η εκδρομή μας δε θα μπορούσε να έχει τελειώσει με καλύτερο τρόπο!
Η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων
Χιλιάδες φωτογραφίες, από το πώς ήταν η συνοικία πριν τις ανασκαφές, από την πορεία των ανασκαφών αλλά και από τα ευρήματα μπορείτε να βρείτε στο site της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής.
Η λεγόμενη Στοά των Γιγάντων και των Τρίτωνων πριν την
έναρξη των ανασκαφών στον κεντρικό χώρο της Αγοράς, 1935.Η οδός Επωνύμων μέσα στην αγορά, που τώρα πια δεν υπάρχει!
Πηγή φωτογραφιών: agora.ascsa.net