Στις 25 Φεβρουαρίου 2020 επισκεφθήκαμε το Παναθηναϊκό Στάδιο και συμμετείχαμε στο πρόγραμμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής “Αγαπώ τον αθλητισμό”.
Ξεναγηθήκαμε στο Στάδιο και μάθαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για διάφορα άλλα θέματα που αφορούν στον αθλητισμό και στην ιστορία του Σταδίου. Μόλις ολοκληρώθηκε η ξενάγηση οδηγηθήκαμε στον στίβο του Σταδίου όπου και παίξαμε διάφορα παιχνίδια, όπως μπάσκετ και βόλεϊ. Όλα τα παιδιά συνεργαστήκαμε και με παιδιά που δεν κάνουμε και πολύ παρέα και αυτό μας βοήθησε να καταλάβουμε πως, με όποιον και να παίζουμε, πρέπει να συνεργαζόμαστε και να ευχαριστιόμαστε το παιχνίδι. Επίσης οι γυμναστές του προγράμματος μας μάθαιναν την τεχνική κάθε αθλήματος αλλά και πώς πρέπει να παίζουμε. Μόλις τελειώσαμε το πρόγραμμα μας έδωσαν αναμνηστικά δώρα και φαγητό. Επίσης μας ανακοίνωσαν και τους πόντους κάθε ομάδας και όλοι μείναμε ευχαριστημένοι. θα έλεγα πως ήταν μία από τις καλύτερες εκδρομές που έχουμε πραγματοποιήσει με το σχολείο και, αν μου δινόταν η ευκαιρία, θα θέλαμε να ξαναπάμε.

Στον στίβο του Σταδίου. Φαίνεται το τμήμα της σφενδόνης του Σταδίου (Η σφενδόνη προστέθηκε στα ελληνικά στάδια κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Πρόκειται δηλαδή για την επιφάνεια που ένωνε τις πλευρές του σταδίου, μετατρέποντας την ευθύγραμμη μορφή που είχε μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ. σε πεταλόσχημη)

Οι βασιλικοί θρόνοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν το 1908 από τη θέση της σφενδόνης, για να έχουν οι εκάστοτε βασιλιάδες καλύτερη οπτική στον στίβο
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν για πρώτη φορά το 776 π.Χ. στην Αρχαία Ολυμπία (οι πρώτες γραπτές πηγές που αναφέρουν τους αγώνες χρονολογούνται το 776 π.Χ.). Η καταγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι λοιπόν η αρχαία Ελλάδα και συμμετείχαν σε αυτούς μόνο Έλληνες άντρες αθλητές από όλες τις πόλεις. Οι Ολυμπιακοί αγώνες καταργήθηκαν το 393 μ.Χ. από τον Θεοδόσιο Α΄.
Κατά τη σύγχρονη εποχή ο Πιερ ντε Κουμπερτέν οραματίστηκε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και προσπάθησε για αυτόν τον στόχο. Μετά από πολλές και συστηματικές προσπάθειες πέτυχε τον σκοπό του και οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν στην Αθήνα, το 1896.
Η θέση που γράφει «Πέτρος Κουμπερτέν» και είναι αφιερωμένη στον αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, Βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερτέν
Η Ολυμπιακή εκεχειρία ήταν η παύση των πολέμων, όταν γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κατά την αρχαία εποχή, από την έβδομη μέρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι την έβδομη μέρα μετά το πέρας τους οι πόλεμοι σταματούσαν, έτσι ώστε οι αθλητές να μπορούν να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται προσπάθεια η εκεχειρία αυτή να καθιερωθεί ως παγκόσμιος θεσμός, τουλάχιστον κατά την περίοδο πού διοργανώνονται οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Οι αμφιπρόσωπες ερμαϊκές στήλες (από τον 2ο αιώνα μ.Χ.) και η είσοδος της σήραγγας κάτω από τις κερκίδες
Η είσοδος της σήραγγας κάτω από τις κερκίδες του Σταδίου. Από εδώ έμπαιναν οι αθλητές, σήμερα οδηγεί στο Μουσείο του Σταδίου
Προς το Μουσείο (φωτογραφία: Μαριλέττα Τριανταφυλλοπούλου)
Η σήραγγα. Είναι το μοναδικό κομμάτι του αρχαίου Σταδίου το οποίο και διατηρείται ως σήμερα
Το Μουσείο με τις Ολυμπιακές δάδες και διάφορα άλλα εκθέματα
Οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι χρώματος μπλε, κίτρινο, μαύρο, πράσινο και κόκκινο αντιστοιχούν και σε καθεμία από τις πέντε κατοικήσιμες ηπείρους της Γης. Συμβολίζουν την ένωση των πέντε ηπείρων και τη συνάντηση όλων των αθλητών από όλες όλες τις ηπείρους. Η σημαία με τους Ολυμπιακούς κύκλους κυμάτισε για πρώτη φορά στους ολυμπιακούς αγώνες της Αμβέρσας, στο Βέλγιο, το 1920.
Η δάδα των αγώνων της Αθήνας του 2004
Και οι εντυπώσεις των μαθητών από το πρόγραμμα:
Στο Παναθηναϊκό Στάδιο παίξαμε αθλητικά παιχνίδια και κάναμε διάφορες δράσεις με τη βοήθεια αθλητών που είχαν διακριθεί στα δικά τους αθλήματα και σε πολύ καλές θέσεις. Ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία καθώς γνωρίσαμε διάφορα αθλήματα μαζί με την ιστορία τους.
…….. μου άρεσαν πολύ όλα τα παιχνίδια, όπως και η ξενάγηση και η ιστορία που μάθαμε για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Αρχαία Ολυμπία. Και όλα αυτά που μας είπαν για τον Σπύρο Λούη που κέρδισε στο Μαραθώνιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Μου άρεσε που περάσαμε μέσα από την αρχαία στοά και είδαμε την Ελληνική δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στο μουσείο που υπήρχε στον χώρο του Σταδίου. Τα συναισθήματά μου ήταν χαρά και ενθουσιασμός!
……..πιστεύω ότι ήταν μία ξεχωριστή εκδρομή. Μου άρεσε ο τρόπος που είχαν επιλέξει για να μας ξεναγήσουν στον χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου. Μου άρεσε επίσης ότι στο τέλος χωριστήκαμε σε ομάδες και κάναμε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.
……….μου έκανε εντύπωση ότι στην ξενάγηση φορούσαμε ακουστικά και ακούγαμε την ξεναγό. Παίξαμε πολλά παιχνίδια και θα ήθελα να ξαναπάω.
………….. σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα την συγκεκριμένη εκδρομή. Και αν έχει κάποιος την ευκαιρία να πάει, να μην το αμελήσει. Μάθαμε, διασκεδάσαμε, χαρήκαμε και αθληθήκαμε, ήταν μία αξέχαστη εμπειρία!

Ο στίβος του Σταδίου από ψηλά. Στο βάθος διακρίνεται ο Λυκαβηττός
Λίγα λόγια για το Παναθηναϊκό Στάδιο
Το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι ένα Στάδιο που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Έχει 68000 θέσεις και σχήμα πετάλου. Έχει και μία κρυφή πύλη από όπου έβγαιναν οι αθλητές και βρίσκεται στην Αθήνα. Την απόφαση για να φτιαχτεί στην αρχαιότητα την πήρε ο Λυκούργος, ο άρχοντας της Αθήνας, τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ήθελε να φτιάξει ένα στάδιο ξεχωριστό από τα υπόλοιπα και έτσι έγινε. Η εντολή του εκτελέστηκε και το στάδιο χτίστηκε με τέχνη και σοφία στον λόφο του Αρδηττού. Οι πρώτοι αγώνες που έγιναν εκεί ήταν πριν την γιορτή των Παναθηναίων (330/329 π.Χ.).
Το Στάδιο ανακατασκευάστηκε με μάρμαρινες κερκίδες (και γι αυτό λέγεται και Καλλιμάρμαρο) για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 και εκεί τερμάτισε ο ολυμπιονίκης στον Μαραθώνιο, Σπύρος Λούης.