Το πείραμα του Ερατοσθένη είναι εκπληκτικό και δίκαια -κατά τη γνώμη μου- βρίσκεται στις πρώτες σειρές του καταλόγου των πλέον σημαντικών πειραμάτων της φυσικής.
3ος αιώνας π.χ. και ο Ερατοσθένης, με ένα ραβδί υπολογίζει την ακτίνα της σφαιρικής Γης !
Η απλότητα του πειράματος επιτρέπει την παρουσίασή του σε Δημοτικά, Γυμνάσια και βεβαίως στα Λύκεια. Έφτιαξα μια δουλειά, για να παρουσιάσω το πείραμα, στους μαθητές Γυμνασίου όπου εργάζομαι και αυτή την δουλειά εκθέτω σε δημόσια θέα, ώστε και άλλοι συνάδελφοι που μελλοντικά θα θελήσουν να ασχοληθούν, να έχουν ένα …’υπόστρωμα’ υλικού ως ξεκίνημα.
- Ο Ερατοσθένης και για …κάτι επιπλέον ΕΔΩ.
- Το ηλιακό μας σύστημα
- Το πείραμα του Ερατοσθένη
- Το δικό μας πείραμα στις 21-3-2016 στην αυλή του σχολείου.
…Το αποτέλεσμα της δράσης μας φαίνεται στη διπλανή εικόνα.
…Χρησιμοποιήσαμε ως ράβδο, ένα από τους δυο στύλους στήριξης του φιλέ βόλεϋ και τη σκιά που αυτός ο στύλος δημιούργησε στην αυλή του σχολείου μας.
.
Μια ωραία φωτογράφιση που πέτυχε η συνάδελφος κ. Δέσποινα Ελευθεριάδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μαθητών στην αίθουσα θεάτρου. Φαίνονται δυο στύλοι πάνω στην υδρόγειο εκ των οποίων μόνο ο ένας δίνει σκιά. Δέσποινα, ευχαριστίες…
[warning]Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους των συνεργαζόμενων ΕΚΦΕ, που είχαν την ιδέα αλλά και επιμέλεια σε θέματα οργάνωσης, έτσι ώστε αυτό το πείραμα να ‘τρέξει’ στα σχολεία μας…[/warning]