Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α 2 0 2 4 – 2 0 2 5
«Κάστρα: Ο Τόπος το ορίζει και ο Άνθρωποςτο χτίζει»Από το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – ΚΕΠΕΑ Μολάων Στ’ τάξη-Δημοτικό Σχολείο «Ορφέας»Ροδολίβους 2024 – 2025
|
Υπότιτλος Διδακτικού Σεναρίου:
Τα κάστρα, ως μελέτη δημιουργίας μορφικών στοιχείων εικόνας στα Εικαστικά – Πολιτιστική κληρονομιά και οι αξίες της.
Υπεύθυνη προγράμματος : Βασιλική Μπενετάτου - Εικαστικός Διάρκεια : 12 Διδακτικές ώρες Τμήμα ΣΤ – 12 μαθητές
Το διδακτικό σενάριο αποτελείται από 12 διδακτικές ενότητες που χωρίζονται σε τέσσερα κεφάλαια. Οι μαθητές εργάστηκαν ατομικά στο σχολικό πλαίσιο αλλά και σε προσωπικό χρόνο εκτός σχολείου . Σκοπός του σεναρίου είναι οι μαθητές ,μέσω της γνωριμίας με τα κάστρα της Ελλάδας και της Ευρώπης και της Αρχιτεκτονικής τους, να καλλιεργήσουν θετική στάση απέναντι στην Αρχιτεκτονική, να αναπτύξουν δεξιότητες δημιουργικής έκφρασης και ενδυνάμωσης του εγώ τους. Επίσης μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών να αναπτύξουν υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση. Να αναπτύξουν κριτική σκέψη και ικανότητα να διακρίνουν το σημαντικό ρόλο της έννοιας του Κάστρου ως μία μεταφορική έννοια και παρομοίωσης με το κάστρο της ψυχής μας και της δύναμης που κρύβουμε μέσα μας. Ένα σημαντικό εφόδιο για τους μαθητές ως προς το προσωπικό, κοινωνικό και συναισθηματικό τους κόσμο. Να επιλέξουν τις αξίες τους ως μέσο δημιουργίας της προσωπικότητας τους και της “αρχιτεκτονικής” του εαυτού τους.
Κύριο μέσο έκφρασης και δημιουργίας των μαθητών δεν ήταν τα κλασσικά μπλοκ ζωγραφικής αλλά η χρήση του χειροποίητου εικαστικού ημερολογίου που έφτιαξαν οι μαθητές από χαρτοσακούλες.
Οι μαθητές επεξεργάστηκαν τέσσερα κεφάλαια τα οποία βρίσκονται στο παρακάτω λινκ και δημιουργήθηκαν από την Υπεύθυνη Εικαστικό του τμήματος Βασιλική Μπενετάτου. Εκεί θα ανέβουν και οι εργασίες των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
https://blogs.sch.gr/vbenetatou/category/kastra–kai–ochyra/
1o Κεφάλαιο Τα Κάστρα στην Ελλάδα και η Ιστορία τους
2ο Κεφάλαιο Μαγευτικά Κάστρα στην Ευρώπη
3ο Κεφάλαιο Αρχιτεκτονική & Γραμμή Κάστρου – Κάτοψη
4ο Κεφάλαιο Το Κάστρο και η Δύναμη του εαυτού μας
Οι μαθητές επεξεργάστηκαν τις πληροφορίες από την κάθε ενότητα,έπαιξαν με κουιζ ερωτήσεων και έφτιαξαν παζλ, κράτησαν σημειώσεις και τις μετέφεραν με έναν δημιουργικό τρόπο μέσα στα εικαστικά ημερολόγια τους. Είχαν την ελευθερία της δημιουργίας με όποιο μέσο ήθελαν , κολλώντας εικόνες, ζωγραφίζοντας, γράφοντας με κύρια τεχνική το κολάζ. Όλα τα στοιχεία τα μετέφεραν και τα επεξεργαζόντουσαν στο βιβλιαράκι. Στο τελευταίο κεφάλαιο «Το Κάστρο και η δύναμη του εαυτού μας» είχαν μία κεντρική άσκηση όπου και ολοκληρώνεται όλο το προτζεκτ. Να δημιουργήσουν ένα κάστρο του εαυτού τους με συμβολισμούς και στοιχεία από εκείνους. Σαν ένα πορτρέτο του εαυτού τους σε μορφή Κάστρου. Τα αποτελέσματα είναι δημιουργικά, ευφάνταστα και χαρακτηριστικά για τον καθένα.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα/Διδακτικοί Στόχοι
- Να δημιουργούν κατασκευές δύο και τριών διαστάσεων.
- Να αναγνωρίζουν, να περιγράφουν και να εφαρμόζουν στο έργο τους απλές αλλά και πολύπλοκες μορφές σύνθεσης.
- Να χρησιμοποιούν με ευχέρεια τα σχεδιαστικά υλικά ώστε να πειραματίζονται και να δημιουργούν διαφορετικά οπτικά αποτελέσματα στο έργο τους. (γραμμές, τόνοι, υφές)
- Να αντιλαμβάνονται το νοηματικό και συναισθηματικό περιεχόμενο του έργου τέχνης μέσω της θεματικής τους.
- Να διερευνούν διαφορετικούς τρόπους εικαστικής δημιουργίας μιας ιδέας σε ατομικό επίπεδο.
- Να κάνουν χρήση εικαστικών εργαλείων όπως πορτοφόλιο, μπλοκ,συλλογές εικόνων/ έργων/ αντικειμένων και εννοιολογικών χαρτών με ποικίλους τρόπους, ώστε να διαχειρίζονται τις γνωστικές, μεταγνωστικές δεξιότητες τους και να καταστήσουν την καλλιτεχνική δημιουργία ως μέσο έρευνας και αναστοχασμού.
- Να αναπτύξουν μέσω εικαστικών πρότζεκτ κοινωνικές δεξιότητες και ικανότητες στη λήψη σωστών αποφάσεων μέσα από διάλογο και σεβασμό στην άποψη των άλλων.
|
Τα υλικά που θα χρειαστούν οι μαθητές είναι :
https://blogs.sch.gr/vbenetatou/2023/09/04/eikastika-simeiomataria-art-sketchbooks/
|
|
Ακολουθεί το φωτογραφικό υλικό από τις δημιουργίες των μαθητών. Πρώτα παρουσιάζονται τα Εικαστικά Ημερολόγια και μετά φωτογραφίες κατά την δημιουργία των εργασιών, μετά τα Κάστρα των μαθητών και τέλος τα φύλλα αξιολόγησης που δόθηκαν στους μαθητές.
|