Τι είναι το “Doodling“;
Έχετε μήπως παρατηρήσει ότι ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή ενώ παρακολουθείτε μια διάλεξη συγχρόνως ζωγραφίζετε αυθόρμητα κι ασταμάτητα; Αν ναι, καλώς ήρθατε στο μαγικό κόσμο της Αυθόρμητης Ζωγραφικής-Doodling! Σε έναν κόσμο όπου όλες εκείνες οι αφηρημένες ζωγραφιές, όλα τα ασυνείδητα σχέδια που γίνονται, ενώ η προσοχή μας είναι συνήθως στραμμένη κάπου αλλού, αποτελούν μικρούς θησαυρούς. Συχνά θα τους βρούμε σε σημειωματάρια, βιβλία αλλά και μικρά χαρτάκια. Το doodling συμβαίνει γιατί εμείς τα ανθρώπινα όντα έχουμε έναν υπερδραστήριο εγκέφαλο ο οποίος αναζητεί τρόπους να τονωθεί.
Κάθε μέρα η Google χρησιμοποιεί ένα Doodling για να ανακοινώσει στα εκατομμύρια χρηστών της ποιο είναι το σημαντικότερο θέμα της Υφηλίου. Ολόκληρος ο πλανήτης έχει χτιστεί μέσα από Doodlings. Ένα Doodling ήταν η αφορμή να δημιουργηθεί η συμβολική εικόνα “Peace for Paris” που τόνωσε το αίσθημα Αλληλεγγύης των Ευρωπαίων μετά τα γεγονότα στο Παρίσι και να σχεδιαστεί το πιο διάσημο Μουσείο σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο, από τον αρχιτέκτονα Frank Ghery.
Το doodling είναι ένα υπέροχο και χρήσιμο εργαλείο για να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας και να εξελίξουμε την προσωπικότητά και τον αλτρουισμό μας. Βοηθήστε τα παιδιά σας να απελευθερωθούν και να χαράξουν μια μοναδική πορεία.
Το πιθανότερο είναι να νομίζεις ότι το doodling αποτελεί μια σύγχρονη τάση. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Doodles συναντάμε συχνά στις σπηλιές των προγόνων μας και η ανθρωπότητα φαίνεται ότι ακολούθησε την αρχαία αυτή πρακτική μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε εντυπωσιακά έργα που αναγνωρίζονται πλέον ως μια μορφή τέχνης.
Παρακάτω θα δεις μερικές από τις πιο ιστορικές στιγμές του διαρκώς εξελισσόμενου doodling:
Η Εποχή των Παγετώνων: Doodles στους τοίχους
Πριν από 500.000 χρόνια περίπου οι πρόγονοι μας δεν είχαν στη διάθεσή τους το χαρτί. Υπήρχαν όμως οι τοίχοι των σπηλιών, όπου πιστεύεται πως γεννήθηκε το πρώτο doodle: μια ζιγκ-ζαγκ γραμμή. Αρκετά χρόνια αργότερα, το σχέδιο ενός γουρουνιού, που χρονολογείται περίπου πριν από 50.000 χρόνια, εκτιμάται ότι ίσως το πρώτο doodle ζώου.
1400-1500: Τα doodles στην Αναγέννηση
Πώς όμως μπορούν τα doodles να προάγουν την καινοτομία; Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Leonardo Da Vinci που σχεδίασε doodles τα οποία απεικόνιζαν αντικείμενα βγαλμένα από το μέλλον, όπως ένα ρομπότ ή ένα ελικόπτερο.
1900: Σουρεαλιστικά doodles
Τον 20ο αιώνα, τα doodles άρχισαν να αναγνωρίζονται έντονα εξαιτίας της καλλιτεχνικής μορφής τους και της ικανότητας τους να αγγίζουν το υποσυνείδητο. Γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο σουρεαλιστής Salvador Dali και ο εξπρεσιονιστής Jackson Pollock πειραματίστηκαν με ένα είδος doodling, την αυτόματη ζωγραφική, σαν μια άσκηση για τη δημιουργία τέχνης χωρίς συνειδητή σκέψη. Το αποτέλεσμα το θαυμάζουμε μέχρι σήμερα.
2012: Τα doodles στο προσκήνιο
Στο πρώτο Red Bull Doodle Art φοιτητές από όλο το κόσμο άφησαν την φαντασία τους να ταξιδέψει και ζωγράφισαν doodles πάνω σε χαρτί κατά τη διάρκεια των προκριματικών αγώνων, που πραγματοποιήθηκαν στα πανεπιστήμια. Συγκεντρώθηκαν τα καλύτερα έργα, αποτέλεσαν το αντικείμενο έκθεσης μέσα από την οποία έγινε η επιλογή των νικητών του διαγωνισμού. Η ιδέα pen-on-paper (στυλό σε χαρτί) ήταν μεγάλη επιτυχία και εξελίχθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα, ώστε να διευρύνει τους ορίζοντες των συμμετεχόντων στους επόμενους Παγκόσμιους Τελικούς.
2014: Ta doodles γίνονται ψηφιακά
Στο Παγκόσμιο Τελικό στο Cape Town της Νότιας Αφρικής, οι δημιουργίες των συμμετεχόντων «ζωντάνεψαν» και μετατράπηκαν σε εντυπωσιακά animation σε μια παγκόσμια πλατφόρμα. Τα έργα απόλαυσαν και θαύμασαν θεατές από την Παγκόσμια Πινακοθήκη.
2017: Τα doodles αγγίζουν την επόμενη διάσταση
Η τρίτη εκδοχή του Red Bull Doodle Art έφερε μια ακόμα τεχνολογική ανατροπή. Έδωσε τη δυνατότητα σε 27 νικητές παγκοσμίως να μάθουν την VR ζωγραφική χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Tilt για 3D της Google. Στον Παγκόσμιο Τελικό, οι ταλαντούχοι νικητές παρουσίασαν τα doodles τους σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, μαγεύοντας τους κριτές του τεχνολογικού κόσμου του San Francisco και της California των USA.
Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο ένα παράδειγμα του VR Doodling :
https://www.youtube.com/watch?v=OgmWERwCzws&t=29s
2023: Ένας νέος κρίκος στην αλυσίδα του doodling
Το 2023, το Red Bull Doodle Art ενσωματώνει τα νέα trends της τέχνης και της τεχνολογίας με την εισαγωγή του Web3 και των NFTs. Κάθε υποψήφιος, που πήρε μέρος στον διαγωνισμό – είτε διαδικτυακά, είτε σε χαρτί στους προκριματικούς που πραγματοποιήθηκαν στα Πανεπιστήμια – είχε την ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα εξατομικευμένο ψηφιακό συλλεκτικό υλικό. Οι νικητές της κάθε χώρας θα λάβουν το έργο τους σε μορφή NFT, δηλαδή ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο με μεγάλη αξία.
Ποιος είναι ο Καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Mr.Doodle ;
Πατήστε στον σύνδεσμο για το πρώτο βίντεο :
https://www.youtube.com/watch?v=1UgQsaC9c6A
Δεύτερο βίντεο :
https://www.youtube.com/watch?v=f7ke3HznCCo
«Από πολλά έργα τέχνης λείπει η αίσθηση του χιούμορ»
λέει ο 23χρονος καλλιτέχνης
Σαμ Κοξ.
Περιγράφει τη δική του τέχνη ως «OCD – Obsessive Compulsive Drawing (εμμονική, παθολογική ζωγραφική)». Κι όχι άδικα. Ξεκίνησε με το να «μουτζουρώνει» τα πάντα, από τα σχολικά βιβλία μέχρι τα έπιπλα του σπιτιού των γονιών του.
Με τα χρόνια, αυτή του η «συνήθεια», εξελίχθηκε στην DoodleLand, τη Χώρα της «Μουτζούρας» και στις συνεντεύξεις που δίνει κοπιάζει να εξηγήσει τη χαρά του να μουτζουρώνεις.
Ο Σαμ έχει «μουτζουρώσει» για πελάτες όπως το MTV και την Adidas. Το ύφος του είναι, πλέον, διακριτό: παχιές μαύρες γραμμές σε λευκό φόντο, παράξενα σύμβολα, περίεργες φιγούρες.
Πηγή :https://www.cnn.gr/style/politismos/story/88817/mr-doodle-o-kallitexnis-tis-moytzoyras-kai-i-xora-toy-pics
Ποιος Έλληνας καλλιτέχνης έχει ασχοληθεί με τα Doodles ;
Ο Αλέξης Ακριθάκης είναι ένας από πολλούς. Μας ταξιδεύει σε ένα κόσμο χρωμάτων, σχημάτων και ονειρικού ταξιδιού.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ :https://blogs.sch.gr/vbenetatou/2020/11/23/o-zografos-ton-taxidion/