Ο Ζωγράφος των Ταξιδιών !

Αλέξης Ακριθάκης

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 20ου αιώνα!

Ο Αλέξης Ακριθάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Ήταν  από τους λίγους Έλληνες ζωγράφους που η ζωή τους ανάμεσα στην τέχνη και την πραγματική ζωή έγιναν ένα.

 Έζησε στο Παρίσι μεταξύ 1957 και 1961, ενώ από το 1968 ως το 1970 παρέμεινε στο Βερολίνο με υποτροφία του γερμανικού κράτους (DAAD). Στη συνέχεια μοίρασε το χρόνο του μεταξύ Αθηνών και Ευρώπης. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Τορίνο, Γενεύη), ενώ συμμετείχε σε σημαντικές ομαδικές παρουσιάσεις στην Ευρώπη. Ο Ακριθάκης ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων, τη σκηνογραφία και το design. Πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1994.

 

Τα έργα του γεμάτα σχέδια και χρώματα, μας προσκαλούν  σε ένα μαγικό  φανταστικό ταξίδι.

ΑΣΚΗΣΗ1 :Ρώτησα κάποια παιδιά τι σημαίνει  ένα φανταστικό ταξίδι για εμάς? Τι αποσκευές θα έπαιρναν μαζί τους ? Εσύ ?

“Η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό ταξίδι είναι ότι το δεύτερο δεν έχει όρια. Μπορώ να φανταστώ ότι πάω στον Άρη και όλες οι αποσκευές που χρειάζομαι είναι μέσα στο μυαλό μου” (Θανάσης)


ΑΣΚΗΣΗ 2: Παρατήρησε  τα παρακάτω έργα του Ακριθάκη και διάλεξε αυτό που σου αρέσει πιο πολύ. Γράψτε ή συζητήστε την ιστορία που σας έρχετε στο μυαλό βλέποντας την εικόνα.

 

 


 

ΑΣΚΗΣΗ 3 : Παρατήρησε τα επόμενα έργα και δώσε ένα τίτλο για κάθε ένα από αυτά. Γράψε τους τίτλους στο πρόχειρο τετράδιο σου. Για να δεις τον τίτλο σου γραμμένο κάτω από κάθε έργο στείλε με mail τις απαντήσεις σου στο : vbenetatou@sch.gr  βάζοντας πάντα το τμήμα και το όνομα σου.

εικόνα 1:

εικόνα 2:

εικόνα 3:


 ΑΣΚΗΣΗ 4: Ζωγράφισε το έργο του Ακριθάκη με τα ίδια χρώματα ή βάλε δικά σου! Θα σας στείλω την εικόνα με τα περιγράμματα.

 

 


ΑΣΚΗΣΗ 5: Η Βαλίτσα του Ακριθάκη. Παρατήρησε τις επόμενες φωτογραφίες με τα έργα του. Κάποια είναι ζωγραφική και κάποια είναι κατασκευές. Μπορείς να τα ξεχωρίσεις? Τι υλικά χρησιμοποιεί? Φτιάξε τη δική σου βαλίτσα με όποια τεχνική θέλεις. (Ζωγραφική, κολάζ, κατασκευή, 3D κατασκευή κτλ..) Σκέψου 10 πράγματα που θα έπαιρνες μαζί σου σε ένα φανταστικό ταξίδι. Σχεδίασε τα μέσα στην βαλίτσα σου. Καλή επιτυχία!!!


λινκ πληροφοριών :

http://dp.iset.gr/artist/view.html?id=910&tab=artworks

https://eretikos.gr/fragilemag/alexis-akrithakis/

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς