Η Γραμμή !

Στη Γεωμετρία ως γραμμή χαρακτηρίζεται το νοητό ή εμφανές αποτύπωμα που παρουσιάζει ένα σημείο κινούμενο στο χώρο. Η γραμμή έχει μία μόνο διάσταση αυτή του μήκους.. Ανάλογα της διαδρομής του σημείου στο χώρο η γραμμή μπορεί να είναι:

  1. Ευθεία: οπότε και αποτελεί τη συντομότερη οδό από εκκίνηση μέχρι στάσης του σημείου.
  2. Τεθλασμένη που περιέχει ευθύγραμμα τμήματα σχηματίζοντας γωνίες.
  3. Καμπύλη της οποίας κανένα τμήμα, ακόμη και το μικρότερο, δεν είναι ευθεία.
  4. Μεικτή της οποίας τμήματα είναι ευθύγραμμα και καμπύλα.
  5. Επίπεδη της οποίας όλα τα σημεία βρίσκονται στο αυτό επίπεδο και
  6. Στρεβλή της οποίας όλα τα σημεία δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο (π.χ. σχήμα σπειροειδούς ελατηρίου).
  7. Με βάση τη γεωμετρική αυτή ερμηνεία του όρου, η λέξη γραμμή στην ελληνική γλώσσα παρουσιάζει πολλές δευτερεύουσες ή και μεταφορικές σημασίες όπως π.χ. στη μετρολογία, γενεαλογία, ναυπηγική κ.λπ πχ Ιστορική Γραμμή. 

Ας παρακολουθήσουμε τα παρακάτω βίντεο :

https://www.youtube.com/watch?v=NN__Ledzdsk

https://www.youtube.com/watch?v=4bCic38WvPQ

Οι γραμμές υπάρχουν παντού μέσα  στη φύση  αλλά και γύρω μας !

γραμμη 1

γραμμη 2

Υπάρχουν πολλά είδη γραμμών όπως αναφέραμε στην αρχή και με τα χρόνια έχουν πάρει ονόματα από αυτό που μας θυμίζουν ή μοιάζουν.

γραμμη 3



Λήψη αρχείου

Η κάθε γραμμή έχει το όνομα  και την οικογένεια της ( όχι όλες οι γραμμές) … ναι ναι την οικογένεια της!! Ας το πούμε έτσι. Παράδειγμα η ευθεία γραμμή έχει οικογένεια αλλά η σπείρα δεν έχει…..

Δηλαδή : Η ευθεία γραμμή έχει ευθεία οριζόντια, ευθεία κάθετη, ευθεία διαγώνια, ευθεία διαγώνια αλλιώς. Το ίδιο και η κυματιστή, η καμπυλωτή, η ζιγκ-ζαγκ, το ελατήριο, η καμπύλη, η βροχούλα, το καρδιογράφημα, του κάστρου, το χορτάρι κτλ…

Όμως υπάρχουν γραμμές που δεν έχουν οικογένεια όπως η σπείρα, η διακεκομμένη , η ατέρμονη ή ελεύθερη γραμμή, ή η μουτζούρα.



Λήψη αρχείου

ΆΣΚΗΣΗ 1 : Φτιάξτε και εσείς μία συλλογή γραμμών με τις οικογένειες τους. Θα χρειαστείτε ένα μολύβι ή μαρκαδόρο και  ένα χαρτί Α4 .Θα το χωρίσετε στα κουτάκια όπως το παράδειγμα και μετά μέσα θα ξαναχωρίσετε με ένα σταυρό.

ΑΣΚΗΣΗ2 : Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να παίζουμε με τις γραμμές φτιάχνοντας  μερικές από την συλλογή μας  με σύρμα πίπας για χειροτεχνίες. Παρατηρήστε την κίνηση της κάθε γραμμής χωριστά και με τα δάχτυλά σας δώστε τη σωστή κίνηση στο σύρμα.

Παράδειγμα :65363de290f4093b45b57f9ebc185b4a




Λήψη αρχείου

ΑΣΚΗΣΗ 3 :Παρατηρήστε τις εικόνες και τα σχέδια στο παραπάνω αρχείο . Δώστε στην ολομέλεια παρόμοια παραδείγματα γραμμών και μετά δημιουργήστε ένα έργο με γραμμές μέσα σε ένα χαρτί με μολύβι ή μαρκαδόρο.

Κύρια βασική γραμμή εκκίνησης είναι η ελεύθερη γραμμή ή ατέρμονη….μετά συμπληρώστε με ποικιλία γραμμών τα σχήματα που προκύπτουν. Χρησιμοποιήστε όλα τα είδη γραμμών που γνωρίζεται σε όλες τις κατευθύνσεις. Πολλαπλασιάστε ένα είδος γραμμής ώστε να λειτουργήσει σαν μοτίβο.


https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE

Υλικό από περιοδικά, σημειώσεις και το βιβλίο των εικαστικών Α-Β τάξης.

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v2/allcourses.jsp

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς