Σε αυτή την ενότητα θα παρουσιάσουμε διάφορα έργα Τέχνης , μικρών και μεγάλων Καλλιτεχνών που πειραματίστηκαν με την τεχνική της φωτεινής ζωγραφικής.
Οι μαθητές του ΣΤ2 του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Αιδηψού θα ξεκινήσουν την περιήγηση μας σε αυτό το ταξίδι.
Παιχνίδι με το φως ανάμεσα από δύο διαλείμματα . Τα παιδιά του ΣΤ2 δημιούργησαν Φωτεινά έργα όπως ο Πικάσο και άλλοι καλλιτέχνες.
Χρειάστηκαν τα παρακάτω υλικά :
- Μία φωτογραφική μηχανή στην οποία να μπορεί ν ρυθμίζεται ο χρόνος που το διάφραγμα θα μείνει ανοιχτό,
- μία πηγή φωτός όπως ένας φακός και
- ένα σκοτεινό χώρο.
Παρουσίασαν το Αποτέλεσμα της εργασίας τους στο μπλογκ εικαστικών του σχολείου τους :https://texnianamesa796.wordpress.com/2016/01/27/%cf%86%cf%89%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%af-%cf%80%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%842/ |
Μέσα από αυτό το παιχνίδι πολλοί καλλιτέχνες δημιούργησαν σημαντικά έργα τέχνης γνωστά ως Light Paintings με διασημότερα αυτά του Πάμπλο Πικάσο.
Ο Πικάσο πως εμπνεύστηκε και έφτιαξε αυτά τα έργα ;
O Πικάσο συνάντησε τον φωτογράφο Gjon Mili, που εκείνη την εποχή εργαζόταν για το περιοδικό TIME, και εμπνεύστικε τα διάσημα έργα με τις φωτεινές γραμμές.
Η δημιουργία της φωτογραφικής δουλειάς από τον Mili ήταν μόνο το πρώτο του δώρο στον κόσμο της φωτεινής ζωγραφικής. Στη δεκαετία του 1940, ο Gjon προσάρτησε μικρά φώτα στις μπότες πατινάζ στον πάγο, στη συνέχεια άνοιξε το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής του και δημιούργησε αυτό που θα ήταν η έμπνευση για μερικές από τις πιο διάσημες εικόνες ζωγραφικής φωτός που δημιουργήθηκαν ποτέ.
Το 1949, ενώ βρισκόταν στο περιοδικό Life Magazine, ο Gjon Mili στάλθηκε να φωτογραφίσει τον Pablo Picasso στο σπίτι του στη Νότια Γαλλία. Εκεί ο Μίλι έδειξε στον Πικάσο μερικές από τις φωτογραφίες του από το πατινάζ. Ο Πάμπλο εμπνεύστηκε αμέσως, πήρε ένα φωτεινό στοιχείο και άρχισε να ζωγραφίζει στον αέρα. Ο Μίλι έστησε την κάμερα του και απαθανάτισε τις εικόνες. Αυτή η σύντομη συνάντηση έδωσε αυτό που θα γινόταν γνωστό ως τα Φωτεινά Σχέδια του Πάμπλο Πικάσο. Από όλα αυτά τα Σχέδια το πιο διάσημο είναι γνωστό ως «Ο Πικάσο ζωγραφίζει έναν Κένταυρο».
Φωτογράφιση με φως : μπορεί να χωριστεί σε 3 γενικές κατηγορίες.
- Το πρώτο είναι το Light Drawing, όταν την πηγή φωτός μπορεί να τη δει η κάμερα. Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης έκθεσης ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αυτήν την πηγή φωτός για να σχεδιάσει ή να δημιουργήσει ένα σχέδιο μέσα στο πλαίσιο.
- Η δεύτερη κατηγορία είναι το Kinetic Light Painting, για αυτήν την τεχνική ζωγραφικής με φως, τα φώτα στη σκηνή γενικά παραμένουν ακίνητα ενώ η ίδια η κάμερα μετακινείται κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης έκθεσης για να δημιουργήσει χρώμα και σχέδιο μέσα στο κάδρο.
- Η τρίτη κατηγορία είναι το Light Painting, όπου ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί φορητές πηγές φωτός για να φωτίσει επιλεκτικά μέρη μιας σκηνής κατά τη διάρκεια μιας φωτογραφίας μεγάλης έκθεσης.
Παράδειγμα της δεύτερης τεχνικής είναι τα φωτογραφικά έργα μου από το λιμάνι της Χίου το Καλοκαίρι του 2006 :
Ακολουθεί ένα ταξίδι στην Ιστορία της Φωτεινής Ζωγραφικής με βασική πηγή πληροφοριών την παρακάτω σελίδα : https://lightpaintingphotography.com/light-painting-history/