Vincent Van Gogh

Βίνσεντ Βαν Γκογκ

30 Μαρτίου 1853  –  29 Ιουλίου 1890

Ολλανδός ζωγράφος  που έζησε και σπόυδασε στη Γαλλία. Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Η επίδρασή του στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φωβισμού αλλά και εν γένει της αφηρημένης τέχνης, θεωρείται καταλυτική.

  • Μεγάλος αδερφός από 8 αδέρφια με πατέρα Πάστορα.
  • Σε ηλικία 16 ετών εργάστηκε σε εταιρία εμπορίου Τέχνης, Ταξιδεύει σε Λονδίνο και Παρίσι.
  • Επιστρέφει στο Αμστερνταμ στην Ολλανδία και σπουδάζει Θεολογία
  •  Το 1878 δέχεται θέση Ιεροκήρυκα στο Βέλγιο στο Μπορινάζ – επηρεάζεται από την φτώχεια των ανθρώπων στα ορυχεία.Ξεκινά να σχεδιάζει μικρά έργα.
  • Σε ηλικία 27 ετών (1880) τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής. Ταξιδεύει στην Ολλανδική επαρχία και ζωγραφίζει διάφορα θέματα.
  • Το 1885 παρακολουθεί μαθήματα στην Ακαδημία της Αντβέρπης – Ιαπωνική Τέχνη – επιρροές στα έργα του.
  • Το 1886 πάει στο Παρίσι – Μονμάρτη-Γνωρίζει γνωστους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους (Ντεγκά, Πισάρο, Γκωγκέν και Τουλούζ) – επηρεάζεται από τα χρώματα των ιμπρεσιονιστών.
  • Το 1888 παέι στη Νότια Γαλλία. Εκεί εμπνέεται από το τοπίο και επινοεί την τεχνική των στροβιλισμών με πινέλο στους πίνακές τους.
  • Η Ζωή στην Αρλ , επίσκεψη Γκωγκέν , διαφωνία και ατύχημα αυτιού.
  • Το 1889 – εισαγωγή στο Σαιν Ρεμύ – ένα χρόνο – φιλία με γιατρό Γκασέ.
  • Ιούλιος  του 1890 – έντονη κατάθλιψη-σφαίρες από όπλο βρίσκουν το στήθος του.
  • Συνολικά δημιούργησε σε διάστημα περίπου 10 ετών περισσότερα από 800 πίνακες και 1000 μικρότερα σχέδια. Σώζεται ακόμα η αλληλογραφία του με τον αδελφό του, που περιλαμβάνει περισσότερα από 700 γράμματα.
  • Ο Βαν Γκογκ είναι διάσημος για τις πινελιές του οι οποίες πολλές φορές παρουσιάζουν κίνηση.(τσίκι-τσίκι) Γοητευμένος από την τεχνική του Ντιβιζιονισμού δε φτιάχνει πια με ανάμειξη τα σύνθετα χρώματα, αλλά παραθέτει και επιθέτει πινελιές από διάφορα χρώματα.

” Πατατοφάγοι” 1885 (Υπάρχουν πάνω από 12 σχέδια και παραλλαγές του πίνακα)

” Θέλησα να δουλέψω με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνεται ότι αυτοί οι άνθρωποι του λαού, που κάτω από το φως της λάμπας τρώνε τις πατάτες τους παίρνοντας τις από το πιάτο με τα χέρια, έχουν προσωπικά σκάψει τη γη όπου φυτρώσανε οι πατάτες ” Ο Βίνσεντ γράφει στον αδερφό του Τεό.

 

            

” Αυτοπροσωπογραφίες ” – Γνωρίζουμε 35 αυτοπροσωπογραφίες του. Μεταξύ 1886 – 1889,

” Λέγεται – και το πιστεύω – ότι είναι δύσκολο να γνωρίσεις τον εαυτό σου, αλλά ούτε να τον ζωγραφίσεις είναι εύκολο. Έτσι, έλλειψη άλλου μοντέλου, αυτή τη στιγμή δουλεύω 2 πορτραίτα του Εαυτού μου…” Ο Βίνσεντ γράφει στον αδερφό του Τεό.

“Το Δωμάτιο του Βαν Γκογκ” στην Αρλ – 1888-  72 χ 90 εκ

” Αυτή τη φορά είναι απλούστατα η κρεβατοκάμαρα μου, όπου το χρώμα πρέπει να τα κάνει όλα…να δώσει την αίσθηση της ανάπαυσης ή του ύπνου γενικά. Δηλαδή η εικόνα του πίνακα πρέπει να ξεκουράζει το μυαλό ή μάλλον τη φαντασία…η ακινησία των επίπλων πρέπει να εκφράζει αταραξία και ανάπαυση. ” Ο Βίνσεντ γράφει στον αδερφό του Τεό.

 

                                                                                                                     

“Βάζο με Ηλιοτρόπια ” – Σειρά έργων του Βαν Γκογκ με κεντρικό θέμα τα Ηλιοτρόπια – σύμβολο του καυτού μεσημεριάτικου ήλιου  στην Αρλ. Το κίτρινο είναι το βασικό χρώμα των έργων του Βαν Γκογκ, όπου φτάνει στην ένταση του πορτοκαλί και πολλαπλασιάζει τις αποχρώσεις μέχρι να αγγίξει τοπ πράσινο. Σε αυτή τη σειρά έργων παρουσιάζει ατέλειωτες παραλλαγές με τα ίδια κοινά μισόκλειστα ή αναμαλλιασμένα λουλούδια. Ο στόχος του καλλιτέχνη είναι η έκφραση μέσω του χρώματος. Δεν υπάρχει εδώ ούτε ίχνος από τις μικρές και διακεκομένες πινελιές που ανήκουν στην ντιβιζιονιστική του εμπειρία. Η πινελιά συνεχής, δυνατή, άγρια δημιουργεί το σχέδιο και τον όγκο των λουλουδιών, κίτρινο στο κίτρινο, σε μια σύνθεση γεμάτη κίνηση.

” Εναστρη Νύχτα ” 1889 – Μουσείο Μοντέρνας τέχνης Νέα Υόρκη.

Ο πίνακας απεικονίζει μια νυχτερινή σκηνή με έντεκα δίνες αστεριών και ένα φωτεινό κίτρινο μισοφέγγαρο. Στο φόντο υπάρχουν λόφοι, στη μέση του εδάφους υπάρχει μια φεγγαρόλουστη πόλη με μια εκκλησία που έχει ένα επίμηκες καμπαναριό και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η σκούρα πράσινη σιλουέτα ενός κυπαρισσιού.

Παρά το γεγονός ότι η Έναστρη Νύχτα ζωγραφίστηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας στο ισόγειο στούντιο του Βαν Γκογκ στο νοσοκομείο Σαιν Ρεμί, θα ήταν ανακριβές να ειπωθεί ότι η εικόνα ήταν ζωγραφισμένη από μνήμης. Η θέα έχει προσδιοριστεί πως είναι αυτή από το παράθυρο του υπνοδωματίου του, με κατεύθυνση προς τα ανατολικά,μια θέα που ο Βαν Γκογκ δημιούργησε όχι λιγότερες από είκοσι μία παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της Έναστρης νύχτας. «Μέσα από το παράθυρο με τα σιδερένια κάγκελα» γράφει στον αδελφό του Τεό, περίπου στις 23 Μαΐου του 1889, «Μπορώ να διακρίνω ένα τετράγωνο κομμάτι γης με σιτάρι… πάνω από το οποίο, το πρωί, βλέπω τον ήλιο να ανατέλλει σε όλο του το μεγαλείο.»

Έναστρη Νύχτα είναι το μόνο νυχτερινό έργο στη σειρά πινάκων με τη θέα από το παράθυρο του υπνοδωματίου του. Στις αρχές Ιουνίου, ο Βίνσεντ έγραψε στον Τεό, «Σήμερα το πρωί είδα το τοπίο από το παράθυρό μου για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από την ανατολή με τίποτα άλλο εκτός από την πρωινό αστέρι, το οποίο φάνταζε πολύ μεγάλο”.

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αφροδίτη ήταν πράγματι ορατή την αυγή, στην Προβηγκία, την άνοιξη του 1889 και την εποχή εκείνη ήταν κοντά στο φωτεινότερο δυνατό της. Έτσι, το πιο λαμπρό «αστέρι» στον πίνακα, στην δεξιά πλευρά του θεατή από το κυπαρίσσι, είναι στην πραγματικότητα η Αφροδίτη.

————————————————————————————————–

Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/


Για την Έναστρη Νύχτα Παρακολουθήστε τα παρακάτω βίντεο στο You Tube :

1) The starry night Stereo VR experience

από κινητό ή τάμπλετ https://www.youtube.com/watch?v=G7Dt9ziemYA&t=39s&ab_channel=VRMotionMagic  

2)«Έναστρη Νύχτα» Van Gogh Interactive animation by Petros Vrellis

https://www.youtube.com/watch?v=xoZwB8UPY-M&ab_channel=PanagiotisIoannidis

3) Van Gogh on Dark Water

https://www.youtube.com/watch?v=4dKy7HNU4vk&t=148s&ab_channel=garipay


Το Σιταροχώραφο με Κοράκια  ζωγραφίστηκε τον Ιούλιο του 1890 τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του Βαν Γκογκ. Πολλοί έχουν υποστηρίξει πως πρόκειται για τον τελευταίο πίνακά του, ενώ είναι επίσης πιθανόν ο πίνακας Ρίζες Δέντρων ή ο Κήπος του Ντωμπινύ να είναι οι τελευταίοι του.

To Σιταροχώραφο με Κοράκια έγινε σε διπλό τετράγωνο καμβά και απεικονίζει έναν δραματικό, συννεφιασμένο ουρανό γεμάτο κοράκια πάνω από ένα χωράφι με σιτάρι.Η αίσθηση της απομόνωσης ενισχύεται από ένα κεντρικό μονοπάτι που οδηγεί στο πουθενά και από την αβέβαιη κατεύθυνση της πτήσης των κορακιών.



ΑΣΚΗΣΗ 1

Εκτύπωσε τα τρία αρχεία που θα βρείς σε αρχεία pdf και χρωμάτισε με μαρκαδόρους ή λαδοπαστέλ  με την τεχνική του Βαν Γκογκ και τις μικρές πινελιές – γραμμίτσες τσίκι τσίκι- βάζωντας πάντα δύο-τρία χρώματα μαζί. Θα βρεις και παραδείγματα έργων της Α Τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας:

            

        

    



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

 

ΑΣΚΗΣΗ 2

Σε ένα λευκό χαρτί σχεδίασε με μολύβι μόνος σου ένα τραπέζι με ένα βάζο και λουλούδια. Τα λουλούδια προσπάθησε να είναι μεγάλα και πολλά ώστε να γεμίζουν όλο το πάνω μέρος του χαρτιού σου. Το χαρτί τοποθέτησέ το κάθετα μπροστά σου. Καλή επιτυχία !!! Βάλε χρώματα μετά όπως εσύ τα φαντάζεσαι  – μαρκαδόρους, ξυλομπογιές , λαδοπαστέλ κτλ

 

ΑΣΚΗΣΗ 3

” Η γειτονιά του Βαν Γκογκ αλλιώς…My Imagine Street ”

Εκτύπωσε το παρακάτω αρχείο pdf  και  φαντάσου έναν δικό σου δρόμο , με δικά σου κτίρια και λεπτομέρειες…ζωγράφισε τη συνέχεια από το σπίτι του Βαν Γκογκ. Σχεδίασε με μολύβι και μετά εαν θες πρόσθεσε και χρώμα.



Λήψη αρχείου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς