Το προγράμμα “ΓΗ, μαΓΗρική και υΓΗα” στοχεύει στο να εξεταστεί τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής μας και πώς αυτό επιδρά στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και κατ΄ επέκταση την υγεία μας. Πώς δηλαδή η καλλιέργεια του εδάφους, η εκτροφή των ζώων, η διαχείριση των φυσικών πόρων, η ρύπανση του εδάφους και των νερών, και κυρίως οι διατροφικές μας επιλογές και η σπατάλη φαγητού επιδρούν στο περιβάλλον.
Τελικά οι έννοιες γη και μαγειρική αλληλεπιδρούν και σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία;
Η Βιολάντα καινοτομεί και πρωτοπορεί όχι μόνο σε επίπεδο προϊόντων αλλά και σε επίπεδο περιβαλλοντικής ευαισθησίας, δημιουργώντας στη Λάρισα το πρώτο και μοναδικό εργοστάσιο μπισκότων στον κόσμο χωρίς καμινάδα.
Η παγκόσμια περιβαλλοντική καινοτομία έγκειται στο γεγονός πως η πρωτοποριακή βιομηχανία μπισκότων, μέσω της μοναδικής συνδυαστικής τεχνολογίας «Βιολάντα steam free», έχει καταργήσει τις καμινάδες ρύπων στη γραμμή παραγωγής αλλά και τις καμινάδες αποβολής υδρατμών και θερμών αερίων μέσω ειδικών εναλλακτών νερού γεωθερμίας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Αφού φορέσουμε γάντια μια χρήσης, τρίβουμε καλά τα ψάρια κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρεθούν τα λέπια τους (για να εξοικονομήσουμε νερό, μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία μέσα σε ένα μπολ γεμάτο με νερό). Έπειτα τα καθαρίζουμε κόβοντας το κεφάλι με το χέρι ή με ένα μαχαίρι καθαρίζοντας με μια κίνηση και τα εντόσθια. Ξεπλένουμε τα ψάρια.
Αραδιάζουμε τις καθαρισμένες σαρδέλες σε ένα ταψάκι και απλώνουμε από πάνω τους τις φέτες της ντομάτας και του λεμονιού, προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά: αλάτι, ρίγανη, μαύρο πιπέρι, ελαιόλαδο, μαϊντανό και λίγο νερό. Ψήνουμε στους 200ο C για περίπου 25 λεπτά.
Για την πατατοσαλάτα
3 μέτριες πατάτες
ένα φρέσκο κρεμμυδάκι
λίγη κάπαρη
μαϊντανό
αλάτι, ρίγανη
ελαιόλαδο
1 κ. γλ. μουστάρδα
λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Αποχύνουμε το νερό και αφού κρυώσουν λίγο, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κάπαρη και το φρέσκο κρεμμυδάκι καθαρισμένο και κομμένο σε μικρές ροδέλες. Σε ένα μικρό βάζο με καπάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και την ρίγανη, κλείνουμε καλά το καπάκι και χτυπάμε δυνατά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε με αυτήν τη σως την πατατοσαλάτα και αναμιγνύουμε για να πάει παντού. Σερβίρουμε με λίγα φύλλα μαϊντανού.
Το πλήρες αυτό γεύμα το σερβίρουμε με πολύσπορο ψωμί ολικής αλέσεως για να αυξήσουμε τη θρεπτική του αξία.
Πιάτα από τροφικά υπολείμματα σέρβιραν εστιατόρια στην Άνω Πόλη, στη Θεσσαλονίκη, σε γαστρονομικό περίπατο που διοργάνωσε ο Κύκλος, το Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας της ΑΜΚΕ InCommΟn σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις εστίασης.
Σε εποχές κρίσης δεν πρέπει να πετάμε τίποτα. Και όταν λέμε τίποτα, εννοούμε απολύτως τίποτα…ακόμα και τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά. Επειδή θεωρείτε ότι δεν τρώγονται, αυτό δε σημαίνει, ότι δε μπορούν να φανούν χρήσιμα.
Μια μαγειρική τέχνη που δημιούργησαν εξ ολοκλήρου οι γυναίκες μετατρέποντας ευτελή υλικά σε γαστρονομικούς θησαυρούς, θεωρείται σήμερα η βάση της νέας γαστρονομικής επανάστασης.
Αναπάντεχα και άκρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature Food» δείχνουν ότι η ποσότητα των ρύπων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από τη μεταφορά των τροφίμων είναι επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Διαβάστε περισσότερα:
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή