Πλαστικά: 33 τρόποι για να ξαναχρησιμοποιηθούν στο σπίτι!
Δείτε το παρακάτω διαφωτιστικό βίντεο!
Πρωτεϊνικό μπισκότο από τυρόγαλο!
Επίσημη πρόταση από τον ΟΗΕ δέχθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας να παρουσιάσει τη δουλειά του για τα πρωτεϊνικά μπισκότα από υποπροιόντα τυροκομείων. Τα πρωτεϊνικά μπισκότα που έχουν δημιουργηθεί από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι προϊόντα αμιγώς πράσινης επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για μια επιστημονική κατάκτηση που δίνει λύση στην απορρύπανση περιοχών όπου λειτουργούν μονάδες επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί ένα δευτερογενές επισιτιστικό προϊόν στο οποίο περιέχονται όλες οι θερμίδες και οι πρωτεΐνες ενός πλήρους γεύματος.
Παρουσίαση του προγράμματος “ΓΗ, μαΓΗρική και υΓΗα: μια σχέσης ζωής”!
Το πρόγραμμα”ΓΗ, μαΓΗρική και υΓΗα: μια σχέσης ζωής” που εκπονήθηκε από τους μαθητές της ειδικότητας Γ΄Τροφίμων & Ποτών κατά το σχολ. έτος 2021-2022 του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς παρουσιάστηκε από τους ίδιους τους μαθητές σε δύο σχετικές ημερίδες:
- στο Φεστιβάλ παρουσίασης Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της ΔΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 11/05/22 και
- στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ “Διατροφή, Περιβάλλον και Υγεία” την Πέμπτη 12/05/22.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε την παρουσίαση:
Πλαστικά από φλούδες πορτοκαλιού!
Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο ανακύκλωσης με την οποία διάφορες οργανικές ύλες (π.χ φλούδες φρούτων, άχυρα κ.α) μετατρέπονται σε χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πλαστικών αντικειμένων ή σε άλλα προϊόντα όπως για παράδειγμα, σε φίλτρα καθαρισμού νερού.
Μικροκυματική ανακύκλωση
Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γιορκ ανέπτυξαν μια επαναστατική μέθοδο ανακύκλωσης. Η μέθοδος βασίζεται σε υψηλής ενέργειας μικροκύματα τα οποία διασπούν τα «σκληρά» μόρια της φυτικής ύλης (κυτταρίνη) με τρόπο τέτοιο ώστε να απελευθερώνονται ασταθή αέρια που συλλέγονται και διϋλίζονται μέσα σε ένα υγρό προϊόν.
Επίσκεψη σε εταιρίες ανακύκλωσης στη Βουργουνδία της Γαλλίας!
Επισκεφτήκαμε σήμερα δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις στη περιοχή της Βουργουνδίας της Γαλλίας. Στην πόλη Τουρνούς ο ιδιοκτήτης λειτουργεί 2 τμήματα: το ένα ανακύκλωσης συσκευών, ρούχων, παιχνιδιών και άλλων οικιακών αντικειμένων και το άλλο αξιοποίησης τροφίμων που έχουν λήξει ή δεν είναι σε καλή κατάσταση.
Τα τελικά προιόντα μετά από κατάλληλη επεξεργασία και συσκευασία πωλούνται σε χαμηλές τιμές κυρίως σε χαμηλού εισοδήματος πολίτες.
Καινοτομία της επιχείρησης αποτελεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι άνεργοι, άποροι και άστεγοι συνάνθρωποί μας.
Η δεύτερη επιχείρηση ‘MELTING POPOTE’ συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τρόφιμα διαλογής (λαχανικά, φρούτα, σαλγκάρια και κρέατα), τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας και δημιουργεί γεύματα που διανέμονται σε δημόσια σχολεία της περιοχής.
Δύο επιχειρήσεις που αξιοποιούν στο έπακρο κάθετι που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, αποδεικνύουν έμπρακτα τον σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον!
Food Waste: Πώς να περιορίσεις την σπατάλη τροφίμων στο σπίτι;
Η παραγωγή του φαγητού που καταναλώνουμε αποτελεί μία από τις πιο ενεργοβόρες και επιβαρυντικές, για τον πλανήτη, διαδικασίες. Αμέτρητα στρέμματα γης και εξωφρενικοί τόνοι νερού καταναλώνονται κάθε χρόνο για να καλλιεργηθεί, να παρασκευαστεί και να μεταφερθεί κάθε μπουκιά και κάθε συστατικό που τοποθετούμε στο πιάτο μας. Παρόλα αυτά, μεγάλο μέρος αυτού καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων.
Χιλιάδες τόνοι φαγητού πετιούνται καθημερινά με τα ποσοστά να αυξάνονται μέσα στα χρόνια. Τα πρωτεία στην σπατάλη φαίνεται να έχουν τα νοικοκυριά, ενώ ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εμφανίζονται και στα καταστήματα εστίασης.
Πώς το φαγητό στο σπίτι μειώνει τη σπατάλη τροφίμων;
Καλωσορίσατε!
Το προγράμμα “ΓΗ, μαΓΗρική και υΓΗα” στοχεύει στο να εξεταστεί τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής μας και πώς αυτό επιδρά στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και κατ΄ επέκταση την υγεία μας. Πώς δηλαδή η καλλιέργεια του εδάφους, η εκτροφή των ζώων, η διαχείριση των φυσικών πόρων, η ρύπανση του εδάφους και των νερών, και κυρίως οι διατροφικές μας επιλογές και η σπατάλη φαγητού επιδρούν στο περιβάλλον.
Τελικά οι έννοιες γη και μαγειρική αλληλεπιδρούν και σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία;
Τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα;
Τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα;
Τα τρόφιμα δεν παράγονται ως δια μαγείας, ούτε φυτρώνουν στα σούπερ μάρκετ. Απαιτούνται φυσικοί πόροι για την παρασκευή τους. Κι από τη στιγμή που θα παραχθούν πρέπει να επεξεργαστούν, να μεταφερθούν, να διανεμηθούν πριν τελικά καταλήξουν στο τραπέζι μας. Η διατροφική αξία της τροφής δεν είναι το μόνο δεδομένο που πρέπει να μας ενδιαφέρει.
Περισσότερα…