Στα πλαίσια των εκδηλώσεων και δράσεων της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το Γυμνάσιο Κερατέας συμμετείχε με εισήγηση στην 3η Ημερίδα που διοργανώθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Βούλας την Τετάρτη 09/10/2013. Ταυτόχρονα αναρτήθηκε ταμπλώ με τις περιβαλλοντικές δράσεις του σχολείου στις αντίστοιχες δράσεις του ΚΠΕ Λαυρίου. Το Σχολείο εκπροσώπησαν οι καθηγητές Βλάχου Χριστίνα, Φυσικός, Γεωργούλη Ευαγγελία, Αγγλικής και Κεραμάρης Κων/νος, Βιολόγος. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, κα Χριστίνα Στεφανή για την πρωτοβουλία της και την άψογη διοργάνωση των ημερίδων.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας άνοιξε η Δρ. Χριστίνα Στεφανή, με την εισηγησή της: “Εκπαιδεύοντας τον Ενεργό Πολίτη του Αύριο”. Η Αειφόρος Ανάπτυξη, που αποτελεί το στόχο των επόμενων δεκαετιών, είναι αλληλένδετη με την δράση του ενεργού πολίτη. Η συμμετοχή στα κοινά και η εθελοντική δράση αποτελούν την προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη.
Η επόμενη παρουσίαση από το Γυμνάσιο Κερατέας με τους καθηγητές κα Βλάχου Χριστίνα και Δρ. Κεραμάρη Κων/νο, με θέμα: “Η περιβαλλοντική εκπαίδευση ως εργαλείο βιωματικής μάθησης”.
Η συνέχεια από το 2ο Γυμνάσιο Βούλας με την παρουσίαση περιβαλλοντικού προγράμματος από την κα Ταμπούκου Άννα, Γεωπόνο-εκπαιδευτικό, σχετικά με τη σημασία του εδάφους και τον πολλαπλό τρόπο προσέγγισής του, κατά την υλοποίηση ενός περιβαλλοντικού προγράμματος.
Η επόμενη παρουσίαση του κου Βασίλη Ψαλλιδά για τις δράσεις του MEdIES για την εκπαίδεση και την αειφόρο ανάπτυξη. Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος: “Το δώρο της βροχής”, πολύ εντυπωσιακό και χρήσιμο για τις ανάγκες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Πρόγραμμα: Το δώρο της βροχής, Οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς, Εισαγωγή: το δώρο της βροχής, Ο κύκλος του νερού και ο άνθρωπος, Το νερό στον τόπο μας, Η βροχή στον τόπο μας, Πως λειτουργεί ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, (Σε) Τι χρειάζεται μια στέρνα, Το νερό στο παρελθόν, Το νερό που καταναλώνω, εξοικονομώ, συλλέγω, Το νερό στον τύπο, Η κληρονομιά του νερού, Στάλα-στάλα, λέξη – λέξη, Παιδαγωγικό υλικό: Το νερό της βροχής, Αφίσα: Νοιάζομαι για το νερό
Η Ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση, από την ομάδα Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: “Η συμβολή της Ωκεανογραφίας στη μελέτη, προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος”.
Επίσης, πολύτιμο το εκπαιδευτικό υλικό από τις δραστηριότητες της ερευνητικής ομάδας.
MAREXPRES: Εξερευνώντας τη θάλασσα με τους Ωκεανογράφους
Γεωλογία – Φυσική – Χημεία – Βιολογία στη μελέτη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων