ΕΞΑΡΣΗ ΓΡΙΠΗΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Μήπως η δημιουργία του θανατογόνου στελέχους Η5Ν1 στο εργαστήριο πρέπει να διακοπεί;

Οι ιοί της γρίπης ανάλογα με δύο γλυκοπρωτεΐνες ταξινομούνται σε τύπους Α, Β ή C. Ανάλογα με την αιμοσυγκολλητίνη (Η) και τη νευραμινιδάση (Ν) σε 18 υποτύτους (Η1 έως H18). Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ φέτος κυκλοφορούν τα στελέχη AΗ1Νpdm09 και Α(Η3Ν2), αλλά τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. οφείλονται στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.
Οι αρμόδιες διεθνείς υπηρεσίες ανίχνευσαν ένα ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ στέλεχος, το Η5Ν1 (Γρίπη των πτηνών) στη Ασία, με κίνδυνο να προκληθεί μια καινούρια πανδημία γρίπης από την πρώτη στιγμή που σκότωσε ανθρώπους. Ευτυχώς ωστόσο αυτός ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα στους ανθρώπους.
Ερευνητές όμως δημιούργησαν στο εργαστήριο το θανατηφόρο στέλεχος γρίπης Η5Ν1 (Nature 481, σελ. 417-218, 26 Ιανουαρίου 2017) με αποτέλεσμα να ξεσπάσει επιστημονική διαμάχη για το αν ο κίνδυνος από τη δημιουργία τέτοιων στελεχών στο εργαστήριο είναι μεγαλύτερος από τα πιθανά οφέλη που θα προκύψουν για την υγεία των ασθενών.
Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι πέντε μεταλλάξεις είναι υπεύθυνες για να μετατραπεί ένα στέλεχος γρίπης σε θανατογόνο, οπότε ελέγχοντας αν στα πτηνά έχει δημιουργηθεί αυτός ο συνδυασμός μεταλλάξεων, θα μπορούσε έγκαιρα να γίνει ο έλεγχος μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο. Οι αντιτιθέμενοι υποστηρίζουν ότι παθογόνα θανατηφόρα στελέχη μπορεί να δημιουργηθούν και με άλλους τρόπους, και εκτός τούτου το ΚΕΕΛΠΝΟ κάθε χώρας δεν είναι καλά εφοδιασμένο για έγκαιρους προληπτικούς ελέγχους δημιουργίας του πανδημικού στελέχους. Λαμβάνοντες υπόψη όλα τα στοιχεία, η πλάστιγγα της αξιολόγησης κινδύνου-οφέλους βαραίνει περισσότερο υπέρ μιας προσεκτικότερης ερευνητικής προσέγγισης του θέματος. Τα δύο εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά (Nature και Science) αποφάσισαν να δημοσιεύσουν μόνο κουτσουρεμένα τα στοιχεία των ερευνών για ευνόητους λόγους!! Επιπλέον, μάλλον κερδίζει έδαφος η προσωρινή διακοπή τέτοιου είδους ερευνών.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση