Ανακαλύφθηκε η γενετική συνταγή για να αποκτήσει η ΝΤΟΜΑΤΑ πάλι γεύση νόστιμης ντομάτας, όπως στο παρελθόν!!
Οι εμπορικές ντομάτες κατά κανόνα συλλέγονται πριν να ωριμάσουν ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος απωλειών κατά τη μεταφορά του προϊόντος από το σημείο παραγωγής στο σημείο πώλησης. Επιπλέον, πολλοί (βιομηχανίες, γεωπόνοι, γεωργοί) ενδιαφέρονταν για αυξημένη παραγωγή και λιγότερες αρρώστιες, ενώ οι οπωροπώλες/καταναλωτές για την εμφάνιση της ντομάτας και τη χαμηλή τιμή. Πέρα από αυτό, ήδη από το 1980, παράλληλα με τις κλασικές μεθοδολογίες επιλογής σπόρων, χρησιμοποιήθηκαν καινοτόμες μεθοδολογίες γενετικής που μπλόκαραν τη δράση ενός ενζύμου ώστε να καθυστερεί ο ρυθμός ωρίμανσης της ντομάτας και να είναι εύκολη η μεταφορά της. ΄Ολες αυτές οι διαδικασίες είχαν ως αποτέλεσμα οι σύγχρονες εμπορικές ποικιλίες ντομάτας να είναι σημαντικά λιγότερο γευστικές από τις παλαιότερες ποικιλίες, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται πολλοί καταναλωτές. Αμερικανοί ερευνητές περιγράφουν (Science 26 Ιανουαρίου 2017) ότι βρήκαν τη γενετική συνταγή για να ξαναγίνει η ντομάτα πάλι νόστιμη, όπως και στο παρελθόν. Για τον σκοπό αυτό διάβασαν το γονιδίωμα 400 σύγχρονων και αρχαίων ποικιλιών ντομάτας από διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ 100 καταναλωτές αξιολογούσαν τις ντομάτες με βάση τη γεύση και το άρωμά τους. Εντόπισαν 13 χημικές ουσίες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση και οι οποίες απουσιάζουν από στις σύγχρονες εμπορικές ποικιλίες ντομάτας, καθώς σταδιακά είχαν χαθεί τα αντίστοιχα γονίδια από το γονιδίωμά τους. Με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, οι ερευνητές δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται για την αποκατάσταση της καλής γεύσης της ντομάτας μέσω μοριακής αναπαραγωγής.
Αν και γενετιστής, μια εναλλακτική λύση απόκτησης νόστιμων ποικιλιών ντομάτας, είναι οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφτούν τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, όπου τον Μάιο μήνα γίνεται η ετήσια κεντρική εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες.
του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη