Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg

Το χαρακτηριστικό παιδικό του πρόσωπο βρίσκεται στο τελευταίο τεύχος του Time για το 2010 και το όνομά του έχει ήδη γραφτεί δίπλα σε εκείνα αρχηγών κρατών, δικτατόρων και ανταρτών. Ο λόγος για τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος σε ηλικία μόλις 26 ετών αναδείχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το γνωστό αμερικανικό περιοδικό. Η επιλογή του προκάλεσε, βέβαια, ποικίλες αντιδράσεις, κυρίως διότι στη σχετική ψηφοφορία του κοινού πρώτος και με σημαντική, μάλιστα, διαφορά αναδείχθηκε ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ. Η διεύθυνση του Time αιτιολόγησε, πάντως, την επιλογή του, τονίζοντας με νόημα ότι η επιρροή του νεαρού δισεκατομμυριούχου στην κοινωνία είναι διαχρονική και όχι εφήμερη.

Σε ηλικία μόλις 26 ετών, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της γνωστής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, βλέπει ήδη το όνομά του δίπλα σ’ εκείνα προέδρων, βασιλιάδων, ανταρτών, δικτατόρων και άλλων ατόμων μεγάλης επιρροής στον φημισμένο κατάλογο των Προσώπων της Χρονιάς του «Time». Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η διεύθυνση του γνωστού αμερικανικού περιοδικού ανακοίνωσε ότι ο Ζούκερμπεργκ αναδείχθηκε «Πρόσωπο του 2010», επικρατώντας επί δεκάδων υποψηφίων, μεταξύ των οποίων ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι. Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος άτυπος τίτλος δίνεται παραδοσιακά κάθε Δεκέμβριο στο πρόσωπο εκείνο για το οποίο έχει κριθεί ότι επηρέασε περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο τον πολιτισμό και την ειδησεογραφία, είτε για καλό είτε για κακό, κατά τη διάρκεια της χρονιάς που ολοκληρώνεται.

«Ο Ζούκερμπεργκ είναι το πρόσωπο του 2010 διότι κατόρθωσε να ενώσει περισσότερους από 500 εκατ. ανθρώπους, χαρτογραφώντας παράλληλα τις μεταξύ τους σχέσεις», εξήγησε ο δημοσιογράφος του «Time» Λεβ Γκρόσμαν. «Είναι ο άνθρωπος της χρονιάς διότι δημιούργησε ένα νέο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών και άλλαξε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προτιμούν τον Ασάντζ

Την άποψη του κ. Γκρόσμαν και κατά συνέπεια του «Time», πάντως, δεν φάνηκε να συμμερίζονται οι αναγνώστες του περιοδικού, οι οποίοι ανέδειξαν ως πρόσωπο της χρονιάς τον Τζούλιαν Ασάντζ. Στην ψηφοφορία του κοινού δε, ο πολυσυζητημένος ιδρυτής του Wiki Leaks επικράτησε με διαφορά 230.000 ψήφων του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Πολλοί, μάλιστα, εκ των αναγνωστών του «Time» έσπευσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με την επιλογή του Ζούκερμπεργκ από τη διεύθυνση του περιοδικού με μηνύματα στα φόρουμ της διαδικτυακής του έκδοσης. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι στην ψηφοφορία των αναγνωστών του «Time», ο Ζούκερμπεργκ αναδείχθηκε 10ος.

Το σκεπτικό πίσω από την επιλογή του ιδρυτή του Facebook ανέλυσε ο αρχισυντάκτης του «Time», Ρίτσαρντ Στένγκελ. «Για μας ο τίτλος του Προσώπου της Χρονιάς μένει ανεξίτηλος για πολλά χρόνια», δήλωσε στο γνωστό διαδικτυακό blog Cultilne. Ο κ. Στένγκελ παραδέχθηκε, βεβαίως ότι το 2010 ήταν μια «σημαντική χρονιά» για τον Ασάντζ, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι «σε λίγα χρόνια από σήμερα, ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν θα είναι παρά μια υποσημείωση στην Ιστορία». Κατά τον αρχισυντάκτη του «Time», η επιρροή του Facebook και άρα του Ζούκερμπεργκ θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, «κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί στην περίπτωση του Ασάντζ». Ο κ. Στένγκελ υπενθύμισε ακόμα ότι ο Ασάντζ δεν θα είχε γίνει γνωστός αν δεν υπήρχε ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο άνθρωπος, δηλαδή, ο οποίος φέρεται ως βασικός ύποπτος για τη διαρροή των απορρήτων εγγράφων.

Ξεπέρασε Γκέιτς και Τζομπς

Ο Ζούκερμπεργκ είναι ο τρίτος μεγιστάνας της τεχνολογίας στον οποίο αποδίδεται ο τίτλος του Προσώπου της Χρονιάς από το «Time» μετά τον πρόεδρο της Intel, Αντι Γκρόουβ (1997) και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Αmazon. com, Τζέφρεϊ Μπέζος. Ο Μπιλ Γκέιτς πήρε τον τίτλο το 2005 (μαζί με τη σύζυγό του Μελίντα και τον τραγουδιστή των U2, Μπόνο) για το φιλανθρωπικό του έργο και όχι για την επιρροή του ως ιδρυτής της Microsoft. Τον τίτλο δεν έχουν πάρει ούτε ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, ούτε εκείνοι της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν.

Ανεξαρτήτως των απόψεων σχετικά με την επιλογή του «Time», η χρονιά ήταν αν μη τι άλλο κερδοφόρα, αν και συνάμα επεισοδιακή, για τον νεαρό επιχειρηματία. Το πορτρέτο του Ζούκερμπεργκ στη βιογραφική ταινία «The Social Network» δεν ήταν διόλου κολακευτικό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιωτικές στιγμές του είδαν το φως της δημοσιότητας. Εντούτοις, τα μέλη του Facebook ξεπέρασαν φέτος το μισό δισεκατομμύριο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι αν το Facebook ήταν κράτος, θα ήταν το τρίτο μεγαλύτερο στον πλανήτη μετά την Κίνα και την Ινδία.

kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων