Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου ο Σλαβόι Ζίζεκ μίλησε σήμερα για το πως είναι να ζεις στην εποχή των τεράτων, για την κρίση, την Ευρώπη και τη ριζοσπαστική αριστερά.

Ξεκίνησε  λέγοντας ότι δεν ήρθε να μας δώσει λύσεις – φαίνεται θα τρόμαξε τόσους και αγριεμένους που μας είδε αλλά να μας βοηθήσει να θέσουμε τα σωστά ερωτήματα. Συνέχισε αναφερόμενος σε τρεις εκδοχές της Αντιγόνης όπως θα ήθελε να την ξαναγράψει εκείνος . Η ταυτόχρονη μετάφραση εξαιρετική. Αν δεν είμασταν και τόσο Ελληνάρες μπλοκάροντας όλες τις εισόδους και εξόδους με τις κορμάρες μας θα μιλούσαμε για μία καλή διοργάνωση. Αλλά οι σύντροφοι έχουν συνηθίσει το στριμωξίδι όπως και το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Γιατί ω ναι μερικοί θεριακλήδες δεν κρατήθηκαν παρά τον αφόρητο συνωστισμό.

Υποθέτω είναι  οι ίδιοι μαχητικοί αριστεροί  που κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις με σκοπό να τα βάλουν με την αστυνομία, να κάνουν και να δείξουν. Ενεργούν σαν να πηγαίνουν στο καρναβάλι. Τα μυαλά τους με άλλα λόγια έχουν πάρει αέρα και τελικά ικανοποιούνται από αυτή την επιφανειακή δράση επιστρέφοντας μετά από λίγο ικανοποιημένοι στην προηγούμενη καθημερινότητά τους.

«Διανοούμενοι που διάγουν κατά βάση ασφαλή και άνετη ζωή, προκειμένου να δικαιολογήσουν τον τρόπο ζωής τους, επινοούν σενάρια ριζικών καταστροφών. Αναμφίβολα για πολλούς από αυτούς, αν πρόκειται να εκδηλωθεί επανάσταση, καλό θα ήταν να εμφανιστεί σε ασφαλή απόσταση- Κούβα, Νικαράγουα, Βενεζουέλα- έτσι ώστε, ενώ οι καρδιές τους θα θερμανθούν στη σκέψη των μακρινών γεγονότων, ταυτόχρονα θα μπορούν να συνεχίζουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία όπως πριν. Ωστόσο, με την κατάρρευση του λειτουργικού, ανεπτυγμένου κράτους πρόνοιας στις βιομηχανικές κοινωνίες που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα, για τους ριζοσπάστες διανοούμενους ίσως να φτάνει η στιγμή της αλήθειας, όπου πρέπει να ξεκαθαρίσουν απολύτως τη στάση τους. Ήθελαν πραγματική αλλαγή;»

Σας μεταφέρω από τη φωτογραφική μου μερικές ενδιαφέρουσες οθόνες, αλλά ο ομιλητής ήταν απολαυστικός κι αυτό δεν μεταφέρεται με κάμερες.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο της διάλεξης στο αριστερό βήμα διαλόγου

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων