Το περίφημο εικαστικό βραβείο Turner, μαζί με 25 χιλιάδες λίρες, δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε μια καλλιτέχνιδα που το έργο της ούτε το έβλεπες ούτε το άγγιζες.

Απλώς το άκουγες! Για πρώτη φορά στην ιστορία τού -κάθε άλλο παρά συμβατικού- θεσμού αναδεικνύεται θριαμβεύτρια με τις ευλογίες των μπούκις μια ηχητική εγκατάσταση.

Η 45χρονη Σκοτσέζα Σούζαν Φίλιπζ, που θεωρούνταν φαβορί, πήρε το βραβείο χάρη στην ωραία, αισθαντική, ελαφρώς ανατριχιαστική φωνή της. Ακουγόταν να τραγουδά την παραδοσιακή σκοτσέζικη μελωδία του 16ου αιώνα «Lowlands away». Μόνο με το τραγούδι της γέμιζε την άδεια δική της αίθουσα στην Tate Britain. Στις διπλανές, τα έργα των συνυποψηφίων της, δηλαδή η ζωγραφική του Ντέξτερ Ντάλγουντ, τα γλυπτά από τσαλακωμένους καμβάδες της Αντζελα ντε λα Κρουζ και τα βίντεο του Otolith Group με τις πάμπολες αναφορές στην αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα, φάνταζαν σε πολλούς χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση. Προφανώς το ίδιο σκέφτηκε και η κριτική επιτροπή.

Το έργο, με το οποίο η Σούζαν Φίλιπζ κέρδισε το βραβείο, ήταν μια εγκατάσταση, που δημιούργησε τον Μάιο για το εικαστικό φεστιβάλ Glasgow International. Κάτω από τρεις γέφυρες στο κέντρο της πόλης, μέσα από ηχητικές εγκαταστάσεις ακουγόταν να τραγουδά τρεις ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές μιας παλιάς μπαλάντας. Τα λόγια της ταίριαζαν στο περιβάλλον: ένας πνιγμένος εραστής επιστρέφει και στοιχειώνει την αγαπημένη του.

ENET

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων