Στην ταινία του «Το Κύμα», ο Γερμανός σκηνοθέτης Ντένις Γκάνσελ καταπιάστηκε για δεύτερη φορά- μετά την ταινία του «Πριν από την πτώση»- με τη ναζιστικοποίηση της γερμανικής νεολαίας.
O καθηγητής της Ιστορίας αποφασίζει να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς συνέβη κάτι τέτοιο σε ένα ολόκληρο έθνος;» με ένα πείραμα: ζητάει από τους μαθητές του να υιοθετήσουν έναν κώδικα σύμφωνα με τις αρχές ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος και να τον ακολουθήσουν πιστά για ένα ορισμένο διάστημα.
Aυτό που ξεκινάει σαν ένα παιχνίδι ψυχολογικής χειραγώγησης αποκτάει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι συχνά βαριεστημένοι και συνήθως ήσυχοι μαθητές του μετατρέπονται μέσα σε λίγες ημέρες σε ένα τερατώδες υποκατάστατο της χιτλερικής νεολαίας. Η κατάσταση φεύγει εκτός ελέγχου, ο καθηγητής της Ιστορίας δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τις αντιδράσεις.
Αν και αυτή η εξέλιξη μπορεί να φαίνεται υπερβολική, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου. Το πείραμα της ταινίας βασίστηκε σε ένα αληθινό περιστατικό που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 1967 σε ένα σχολείο της Καλιφόρνιας. Εμπνευστής εκείνου του πειράματος ήταν ο καθηγητής Ιστορίας, Ρον Τζόουνς.
O Τζόουνς μερικά χρόνια αργότερα αποφάσισε να γράψει για το πείραμα, το οποίο μεταφέρθηκε στην αμερικανική τηλεόραση το 1981 και έγινε βιβλίο από τον συγγραφέα Τοντ Στράσερ. Το «Κύμα» ήταν η σημαντικότερη δουλειά τού Στράσερ, ένα μπεστ σέλερ που έφτασε ως υποχρεωτικό μάθημα στα γερμανικά σχολεία. Εκεί που το διδάχθηκε ο Ντένις Γκάνσελ. «Είναι λάθος να πιστεύεις λέει- ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ ξανά».
[google 4689717947890475769]
Η μεταφορά του 1981 στην τηλεόραση
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wave_(book) (Σχετικά με το βιβλίο)
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.