19-02-06_1285530_91.jpgΣτα χέρια της αστυνομίας της Λετονίας έπεσε ο «Νίο», κατά κόσμον Ιλμαρς Πόικανς. Ενας λαμπρός λετονός επιστήμονας που αποφάσισε να γίνει χάκερ και να αποκαλύψει τους παχυλούς μισθούς που εξακολουθούν να λαμβάνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι της χώρας, την ίδια στιγμή που τα αυστηρά μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν «γονατίσει» την τοπική κοινωνία. Το έκανε σπάζοντας τους κωδικούς και «κλέβοντας» τα φορολογικά αρχεία 7 εκατομμυρίων Λετονών. Στη συνέχεια «ανέβαζε» στο Ιnternet τα πιο προκλητικά στοιχεία. Οπως αποκαλύφθηκε, ο 31χρονος «πειρατής» είναι ένας καθ΄ όλα αξιοσέβαστος ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης στο Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Λετονίας. Ο «Νίο» επικοινωνούσε κυρίως μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Τwitter» και, όπως είπε, μοναδικό του κίνητρο ήταν να αποκαλύψει στην κοινή γνώμη «την υποκρισία των πλουσίων». Ο «Νίο», όνομα που ο Πόικανς δανείστηκε από τον ομώνυμο ήρωα και αρχηγό των επαναστατών στην κινηματογραφική τριλογία «Μάτριξ», απέκτησε στάτους λαϊκού ήρωα, σε μια Λετονία που έχει προχωρήσει σε σκληρότατες περικοπές μισθών, συντάξεων και δημόσιων δαπανών, ενώ παράλληλα αυξάνει την άμεση και έμμεση φορολογία, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια 7,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις η επίσημη ανεργία έφθασε το 20,4% του συνολικού εργατικού δυναμικού, από 13,9% τον περασμένο Απρίλιο, ενώ τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 18%!

Η σύλληψη του «Νίο» πραγματοποιήθηκε ύστερα από αστυνομικές εφόδους στο πανεπιστήμιο, αλλά και στο σπίτι της γνωστής λετονής τηλεοπτικής δημοσιογράφου Ιλζε Νάγκλα , έφοδοι που αύξησαν την κριτική κατά της κυβέρνησης μειοψηφίας του Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε βάρος του Πόικανς ασκήθηκε δίωξη, αλλά αμέσως μετά αφέθηκε ελεύθερος, αφού η πίεση για την απελευθέρωσή του ήταν τεράστια. Προηγήθηκε την Πέμπτη μεγάλη διαδήλωση υποστηρικτών του «πειρατή» έξω από το κυβερνητικό μέγαρο στη Ρίγα.

«Ο πελάτης μου παραδέχθηκε στην αστυνομία όλα όσα έκανε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραδέχεται πως είναι ένοχος για κάτι» δήλωσε ο συνήγορος του «Νίο».

Το Βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων