Η Google ΤV προετοιμάζεται εδώ και καιρό σε συνεργασία με άλλους δύο γίγαντες της ηλεκτρονικής βιομηχανίας, τη Sony και την Ιntel, να δημιουργήσει το δικό της τηλεοπτικό δίκτυο. Ωστόσο καμία από τις εταιρείες δεν επιθυμεί να τη σχολιάσει δημόσια. Πρωτοπόροι ο καθένας στο είδος του, έχουν δημιουργήσει ειδικές ομάδες που δουλεύουν νυχθημερόν για την ανάπτυξη μιας τηλεοπτικής πλατφόρμας που θα φέρει το Διαδίκτυο σε μια νέα γενιά τηλεοπτικών δεκτών και αποκωδικοποιητών, όπως αναφέρουν οι «Νew Υork Τimes». Παράλληλα ετοιμάζει και την πλατφόρμα Google ΤV Αds, που θα προβάλλει διαφημίσεις στην τηλεόραση ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις συνήθειες των τηλεθεατών.

Η Google ΤV θα βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Αndroid της Google, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως σε κινητά τηλέφωνα, και θα τρέχει στους επεξεργαστές Αtom της Ιntel. Θα συνδέει τις τηλεοράσεις με το Διαδίκτυο ώστε να παίζουν βίντεο του Google, του ΥouΤube και άλλων καναλιών αλλά και βιντεοπαιχνίδια. Θα δίνει επίσης τη δυνατότητα στους χρήστες να χρησιμοποιούν μέσω της τηλεοπτικής οθόνης τις μηχανές αναζήτησης και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Τwitter.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, αυτές οι δυνατότητες ήδη προσφέρονται στους χρήστες του Ιnternet είτε απευθείας στον υπολογιστή τους είτε με την προσθήκη στους τηλεοπτικούς δέκτες κάποιων ειδικών συσκευών- που πωλούνται εδώ και καιρό και στην Ελλάδα- όπως το Ρopcorn Ηour κ.ά. Τι το καινούργιο φέρνει τότε η Google ΤV; Τo νέο εγχείρημα του παγκόσμιου διαδικτυακού πρωταθλητή δεν αφορά μια τεχνολογική καινοτομία. Αντιστοιχεί περισσότερο στο εναρκτήριο λάκτισμα της νέας σεζόν του Παγκόσμιου Ψηφιακού Πρωταθλήματος. Μιας νέας φάσης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, όπου οι ομάδες δεν προέρχονται μόνο από τον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών αλλά συμμετέχει και ολόκληρος ο κόσμος των media.

Ηδη σε ολόκληρο τον πλανήτη η κλασική οθόνη της τηλεόρασης χάνει τη μονοκαθεδρία της. Ο σημερινός πολίτης μπορεί να παρακολουθεί τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα και μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και νέων πολυσυσκευών. Την τελευταία διετία το Ιnternet μετατρέπεται ταχύτατα στο μεγαλύτερο βιντεοκλάμπ που γνώρισε η ανθρωπότητα. Τα ψηφιακά δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών μέσω των οποίων οι πολίτες θα αποκτούν πρόσβαση στις νέες υπηρεσίες θα μετατραπούν στα νέα κανάλια διανομής, μεταλλάσσοντας δραματικά αυτό που οι οικονομολόγοι ονομάζουν «αλυσίδα αξίας».

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων