O 77χρονος Γενς Ντάνστρουπ είναι ένας συνταξιούχος αρχιτέκτονας που συνήθιζε να κάνει βόλτες στην Κοπεγχάγη με το ποδήλατό του. Χρόνιος καπνιστής, δυσκολεύεται πλέον να περπατήσει πολλή ώρα καθώς τα πνευμόνια του είναι εξασθενημένα. Δεν είναι όμως αναγκασμένος να πάρει ταξί για να επισκεφθεί τον γιατρό του. Χρησιμοποιεί απλώς στο σπίτι του κάποιες απλές ιατρικές συσκευές και έναν φορητό υπολογιστή εφοδιασμένο με μικροκάμερα. Ετσι μπορεί να κάνει μόνος του κάποιες βασικές εξετάσεις και να μεταφέρει τις ενδείξεις των οργάνων στον υπολογιστή, οι οποίες μέσω της ασύρματης τεχνολογίας μεταφοράς δεδομένων (bluetooth) φθάνουν αμέσως στον υπολογιστή του γιατρού.

«Βλέπεις πόσο εύκολο είναι αυτό για εμένα αντί να χάσω τη μέρα μου για να πάω στο νοσοκομείο;» λέει καθισμένος στο γραφείο του ενώ βρίσκεται σε ζωντανή επικοινωνία με τη νοσοκόμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Φρεντερίκσμπεργκ, η οποία τον βλέπει μέσα από τη μικροκάμερα του δικού της υπολογιστή.

Ο κ. Ντάνστρουπ έχει επίσης άμεση πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του και λαμβάνει μέσω e-mail όλες τις συνταγές χωρίς να παίρνει ποτέ στα χέρια του τις (δυσανάγνωστες συνήθως) σημειώσεις των γιατρών. Κατόπιν το ηλεκτρονικό αρχείο με τη συνταγή φτάνει στη συνέχεια στον φαρμακοποιό της επιλογής του καθώς όλα τα φαρμακεία της Δανίας είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο. Κάθε φορά που έχει την ανάγκη να ρωτήσει κάτι τον γιατρό του, απλώς στέλνει ένα e-mail. Ολα είναι δυνατά επειδή ο κ. Ντάνστρουπ κατοικεί στη Δανία, μια χώρα που ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία να εφαρμόζει ένα ηλεκτρονικό σύστημα ιατρικών υπηρεσιών. Σήμερα όλοι οι γιατροί και σχεδόν τα μισά νοσοκομεία χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά αρχεία, ενώ οι Αρχές ενθαρρύνουν πρωτοβουλίες «τηλεϊατρικής» όπως αυτή του νοσοκομείου Φρεντερίκσμπεργκ.

Το Βήμα

Αυτά να τα σκεφτόμαστε την επόμενη φορά που περιμένουμε στην ουρά να δούμε το γιατρό, που περιμένουμε στην ουρά για να εγκρίνουμε τις εξετάσεις που μας έγραψε, την επόμενη φορά που ο φαρμακοποιός μας γυρίζει πίσω τη συνταγή, γιατί έχει μόνο ορνιθοσκαλίσματα ή γιατί ο ΟΠΑΔ πάλι δεν πλήρωσε τα οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς.

Κι αν αντέχετε διαβάστε κι αυτό το άρθρο των Νέων για μία μέρα εφημερίας στον Ευαγγελισμό 

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων