Espresso book machineΗ «μεγαλύτερη εφεύρεση υπέρ του γραπτού λόγου από την εποχή του Γουτεμβέργιου» είναι γεγονός. Πατάς ένα κουμπί και αποκτάς σε δευτερόλεπτα το βιβλίο που επιθυμείς, αρκεί να έχει καταχωριστεί ψηφιακά σ’ αυτό το άκομψο μηχάνημα που θυμίζει ογκώδες φωτοτυπικό.

Ipod

Αν είσαι πιτσιρικάς, πρέπει να έχεις αποκτήσει ήδη την τελευταία του γενιά και να το ντύσεις με trendy κάλυμμα. Συσκευή-σύμβολο μιας γενιάς που αγνοεί τι σημαίνει ν’ ακούς ένα ολόκληρο άλμπουμ και προτιμά να μετρά τη δισκοθήκη της σε αριθμό «κατεβασμένων» τραγούδιων.

animation

Πάνε πια τα παραδοσιακά κινούμενα σχέδια. Τελευταία τάση η λεγόμενη «αποτύπωση ερμηνείας», με τα καρτούν να παίρνουν τη μορφή γνωστών ηθοποιών όπως ο Τομ Χανκς. Τα animation όμως άλλαξαν και επί της ουσίας: από τον «Ρατατούη» μέχρι το «Σρεκ» που ανέτρεψε όλα τα στερεότυπα των κλασικών παραμυθιών.

Ψηφιακή φωτογραφία

Από τη στιγμή που και το κάστρο των reflex αλώθηκε με επιτυχία, ο καθένας μπορεί πια να βγάλει μια καλή και φτηνή φωτογραφία. Ο καθένας επίσης μπορεί να τη δει στην ιστοσελίδα του CNN και να πειραματιστεί μ’ αυτή καλλιτεχνικά. Αντίο φιλμ.

Home cinema

Και όμως το DVD ήταν απλώς η αρχή. Πλήθος νέων εξελίξεων στο χώρο της οικιακής εικόνας, από τους δίσκους blue ray και τις τηλεοράσεις τεχνολογίας lcd, plasma και τώρα πλέον led, συνδυάστηκαν με τον πολυκαναλικό ήχο και το νέο cocooning. Περισσότερα και φτηνότερα παρά ποτέ, τα συστήματα οικιακού κινηματογράφου είναι τα πρώτα καταναλωτικά αγαθά που φλερτάρουν τον 13ο μισθό.

Ε-book

Τα ψηφιακά βιβλία, που διαβάζονται μέσω ηλεκτρονικών μηχανών ανάγνωσης όπως το Kindle της Amazon ή το Reader της Sony, αντιπροσωπεύουν ακόμα μόλις το 1% της αμερικανικής αγοράς. Δειλά δειλά, όμως, κάνουν την εμφάνισή τους κι εδώ. Κι υπάρχουν οίκοι όπως ο Λιβάνης, ο Ψυχογιός κι ο Καστανιώτης που φιλοδοξούν να διαθέτουν σύντομα κάθε τους τίτλο και σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή.

My space

Από τη στιγμή που το Διαδίκτυο μπήκε στα εφηβικά δωμάτια, ξεκίνησαν τα θαύματα: Οι νέοι βιντεοσκοπούν την καθημερινότητά τους, πειραματίζονται με μουσικά όργανα, σνομπάρουν τις δισκογραφικές εταιρείες και ονειρεύονται τη στιγμή που θα έχουν την τύχη της Λίλι Αλεν, που έγινε σταρ της ποπ δημοσιεύοντας το ημερολόγιό της στο Ιντερνετ!

Google

Η πιο ισχυρή μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκαν 49 δισ. έρευνες το 2008, βάλθηκε να ψηφιοποιήσει εκατομμύρια τόμους από τις συλλογές βιβλιοθηκών όπως του Χάρβαρντ, του Κογκρέσου, του Κολούμπια ή της Οξφόρδης. Μια κίνηση που έφερε τα πάνω κάτω στον εκδοτικό χώρο διεθνώς, πυροδοτώντας δικαστικό μαραθώνιο περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Ψηφιακό σινεμά

Οι νέοι σκηνοθέτες αγόρασαν ψηφιακές κάμερες και υπολογιστές και ξαμολήθηκαν να γυρίσουν «χειροποίητες» ταινίες. Εξ ου και τα νέα τμήματα Digitalwave στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Digi στο Φεστιβάλ Δράμας. Αλλά και το Χόλιγουντ μας βομβαρδίζει με τα πιο εντυπωσιακά εφέ. Κάποιες αίθουσές μας έχουν ήδη επενδύσει σε ψηφιακό εξοπλισμό, πανέτοιμες να προβάλλουν ταινίες από δισκάκι ή και από σκληρό δίσκο.

3D

Απαντώντας στην επέλαση του home cinema, η βιομηχανία του κινηματογράφου μάς έβαλε τα… γυαλιά. Σινεμά σε τρεις διαστάσεις μάς προσφέρουν πλέον ολοένα και περισσότερα σινεμά: παιδικές ταινίες, θρίλερ, επιστημονική φαντασία. Ακόμα και συναυλίες.

ENET

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων