tedxathens-logo.jpg«(Εχε) τον νου σου στην ιδέα». Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση της φράσης «Mind the idea», που όμως «παίζει» και με την έννοια της λέξης mind (μυαλό, σκέψη) όχι μόνο ως ρήματος, αλλά και ουσιαστικού. Το πολλαπλών αναγνώσεων μήνυμα είναι ο πυρήνας του TED (Technology, Environment, Design – Τεχνολογία, Περιβάλλον, Ντιζάιν), ενός είδους «φυτωρίου» ή γόνιμης ανταλλαγής ιδεών επάνω σε καίριας σημασίας ζητήματα που απασχολούν τα ανήσυχα πνεύματα της εποχής. Στο βήμα των ομιλητών του αμερικανικής έμπνευσης ετήσιου συνεδρίου έχουν ανεβεί από τον Μπ. Γκέιτς, τον Μπ. Κλίντον και τον Αλ Γκορ μέχρι τον Γκ. Μπράουν και τον Μπόνο. Μια πρώτη γεύση αυτής της «γιορτής ιδεών» θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σήμερα, στις 6 μ.μ., εκατό άτομα που εξασφάλισαν, έναντι 15 ευρώ, εισιτήριο για το πρώτο TEDxAthens (www.tedxathens.com), που θα διεξαχθεί στα γραφεία της Μicrosoft (Λ. Κηφισίας 221).

Ζωντανά στο Διαδίκτυο

Τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα – εξαντλήθηκαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, μέσα σε οκτώ ώρες. Ομως, η ανεξάρτητη εκδήλωση, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του κεντρικού TED, θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Ιντερνετ (www.ustream.tv/tedxathens).

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται η 25χρονη Κατερίνα Αϋφαντή, η νεότερη ερευνήτρια Νανοτεχνολογίας που χρηματοδοτήθηκε προ διετίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας με 1,13 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσει ομάδα γύρω από τη Νανομηχανική, ο Αντ. Καφετζόπουλος, ο οποίος θα μιλήσει για την Επιστήμη και την Πολιτική, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Λαμπράκη, Ν. Καστής, με θέμα την εκπαίδευση, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη. Ακόμη, ο Β. Ρηγινός, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας Πληροφορικής, θα μιλήσει για το πώς ο εθελοντισμός μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον, καθώς ο ίδιος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέας συνδιοργάνωσε καθαρισμό της παραλίας Βουρκάρι στο νησί. Επίσης, ο Θ. Μυλωνάς, επιχειρηματίας εταιρείας συμβούλων design, ο οποίος διακρίθηκε ως Ευρωπαίος Νέος Επιχειρηματίας το 2007 από επιχειρηματικό περιοδικό, θα επικεντρωθεί στη δημιουργικότητα.

Παράλληλα, θα προβληθούν μαγνητοσκοπημένες ομιλίες με αντιλήψεις ριζοσπαστικές, όπως εκείνη του σερ Κεν Ρόμπινσον, εκ των βασικών αναμορφωτών του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος με άξονα τις Τέχνες, που διερωτάται αν το σχολείο «σκοτώνει» τη δημιουργικότητα. Ακόμη, εκείνη του καθηγητή Νομικής στο Χάρβαρντ και ειδικού στο Δίκαιο του Ιντερνετ, Λόρεν Λέσιγκ, για τους νόμους που «πνίγουν» τη δημιουργικότητα και του κάπτεν Τσαρλς Μουρ για τη «θάλασσα των πλαστικών» που πνίγει τον πλανήτη.

www.kathimerini.gr

www.ted.com

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων