fat-kid-cartoon.gifΟι ψυχολογικές επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας είναι εξίσου καταστροφικές. Τα υπέρβαρα παιδιά συχνά γίνονται αντικείμενο σκληρών αστείων από τους συνομηλίκους τους και όταν γίνουν ενήλικες είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες στην κοινωνική αποδοχή τους.

Δυστυχώς, τα σχόλια κατά των υπέρβαρων συνανθρώπων μας είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην κοινωνία μας. Στην πορεία προς την ενηλικίωση, τα υπέρβαρα παιδιά είναι αναγκασμένα να υποστούν τόνους ψυχολογικής βίας και κοινωνικών διακρίσεων.

Κάθε κοινωνική περίσταση γίνεται πηγή αμηχανίας. Η εμφάνιση στο γυμναστήριο, στην πισίνα ή στην παραλία, όπου το παιδί αποκαλύπτει το πρόβλημα της παχυσαρκίας του, είναι μία δοκιμασία. Οσα παιδιά επιλέγουν τα ομαδικά αθλήματα υφίστανται τον ταπεινωτικό αποκλεισμό όταν ο προπονητής καλείται να συγκροτήσει ομάδα. Στο σχολείο, τα υπέρβαρα παιδιά έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερη απόδοση από τους συμμαθητές τους με κανονικό βάρος και αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε ψυχολογικούς παράγοντες. Στη μεταεφηβική ηλικία, έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στις ερωτικές τους σχέσεις, καθώς και στην εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας, ιδίως όταν απαιτείται interview.

Δεν αποτελεί καμία παραδοξότητα, συνεπώς, ότι όλες αυτές οι εμπειρίες από μία παιδική ηλικία στο περιθώριο οδηγούν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και περιορισμένη ή ευάλωτη αυτοπεποίθηση.

Οι περισσότεροι γονείς έχουν την τάση να αναζητούν την αιτία για την παχυσαρκία των παιδιών τους σε παράγοντες που δεν έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής της οικογένειας, όπως σε παθογενείς καταστάσεις (π.χ. θυρεοειδής, κ.ά). Η αλήθεια είναι ότι λιγότερο από το 1% των παχύσαρκων παιδιών πάσχει από πραγματική ορμονική διαταραχή ή άλλη παθολογική αιτία. Στις ΗΠΑ, υπάρχουν περισσότερα από 12 εκατομμύρια παχύσαρκα παιδιά (και η Ελλάδα έχει ανεπίτρεπτα υψηλά ποσοστά στην Ευρώπη). Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι σπανίως ένας και μόνο παράγων ευθύνεται για την παιδική παχυσαρκία, αλλά αυτή είναι πολλές φορές το αποτέλεσμα ενός πλέγματος προβληματικών καταστάσεων. Η προδιάθεση (τα γονίδια), η κακής ποιότητος διατροφή, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη άσκησης δημιουργούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό.

Οι γονείς που διαπιστώνουν ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους, πρέπει αρχικά να απευθυνθούν σε έναν παιδίατρο, ώστε να διαγνωστεί η σοβαρότητα ή όχι της κατάστασης. Ενδεχομένως, μια απλή βελτίωση της διατροφής του παιδιού αρκεί, αλλά αν το πρόβλημα είναι προχωρημένο και το παιδί έχει πολλά παραπανίσια κιλά, θα χρειαστεί να υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις, ώστε ο ειδικός να υποδείξει την ενδεδειγμένη διατροφή.

Πηγή: www.kidsgrowth.com – Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων