acrop-mus.jpg«Oι Βρετανοί είπαν “δεν τα αξίζετε, δεν έχετε πού να τα βάλετε”. Τώρα όμως έχουμε ένα από τα καλύτερα μουσεία στον κόσμο » Τρισέλιδο άρθρο με θέμα το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, εν όψει των εγκαινίων του στις 20 Ιουνίου, περιέχει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Νewsweek». Το Βήμα αναδημοσιεύει  την πρώτη σελίδα του αφιερώματος, με τη δήλωση του υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά (αριστερά στην ένθετη φωτογραφία) η οποία δίνει και το έναυσμα στη δημοσιογράφο Κάθλιν Μακ Γκούιγκαν να προβληματιστεί για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.

Η δημοσιογράφος Κάθλιν Μακ Γκούιγκαν εξιστορεί το δράμα της κλοπής των Γλυπτών από το ιερό μνημείο της Ακρόπολης στις αρχές του 19ου αιώνα. «Οι θεοί όμως εκδικήθηκαν, τουλάχιστον τον Ελγιν. Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιπέτειάς του (σ.σ.: ήταν, ως γνωστόν, πρόξενος της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη εκείνα τα χρόνια) ο λόρδος σημείωσε τις εξής απώλειες:έχασε την όμορφη και πλούσια σύζυγό του εξαιτίας του καλύτερου φίλου του, ένα κομμάτι της μύτης του εξαιτίας μιας μόλυνσης που είχε πάθει στην Κωνσταντινούπολη και, τελικά, τα ίδια τα Γλυπτά τα οποία αναγκάστηκε να πουλήσει στη βρετανική κυβέρνηση, το 1816, αντί 35.000 στερλινών (περίπου 4 εκατ. ευρώ σήμερα) προκειμένου να διασωθεί από τα χρέη του διαζυγίου του». 

Διαβάστε το άρθρο στο Βήμα

Όταν τα λέω ότι η Νέμεση είναι ελληνική θεότητα και φτερουγίζει ακόμα στα μέρη μας… μου λέτε ότι ξυπνάει ο ωροσκόπος μου ο Σκορπιός.

 

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων