Βρισκόμαστε ενώπιον μιας επανάστασης στο χώρο του Ιντερνετ; Η απάντηση θα δίνεται σταδιακά από αύριο, καθώς «εισβάλλει» στο Διαδίκτυο μια νέα εφαρμογή, ένα καινούργιο «ψαχτήρι» με στόχο να απαντά ταχύτατα, αξιόπιστα και με πρωτόγνωρο «πλουραλισμό» πληροφοριών σε οποιαδήποτε ερώτησή μας, να λύνει κάθε απορία μας. Μοναδική προϋπόθεση, η πληκτρολόγηση των ερωτήσεων σε απλά αγγλικά.

Είναι ένα όραμα που διατυπώθηκε πριν από 50 χρόνια, όταν κατασκευάσθηκαν οι πρώτοι υπολογιστές: ένας «ηλεκτρονικός εγκέφαλος» που θα αποθησαύριζε την ανθρώπινη γνώση, ώστε να μπορεί να απαντά σε οποιαδήποτε ερώτηση.

Απ’ ό,τι φαίνεται, σήμερα για πρώτη φορά, τίθενται οι βάσεις ώστε αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα, υποστηρίζει ο Βρετανός Stephen Wolfram και οι συνεργάτες του από την εταιρεία Wolfram Research, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ.

Το Wolfram Alpha, αντίθετα, μπορεί να επεξεργαστεί στοιχεία που υπάρχουν σε ετερόκλητες βάσεις δεδομένων –π.χ. σε ηλεκτρονικά αρχεία με ιστορικά στοιχεία και άλλα με μετεωρολογικά δεδομένα – ώστε να απαντήσει στην ερώτηση με ένα «κλικ».

Γι’ αυτό, όσοι παρακολούθησαν την επίδειξη της εφαρμογής από τον ίδιο τον Wolfram στις 28 Απριλίου στο πανεπιστήμιο του Harvard έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι η εφαρμογή μπορούσε όντως να βρει «τι καιρό» έκανε στην αγγλική πρωτεύουσα όταν δολοφονήθηκε ο Κένεντι. «Πρόκειται για εφεύρεση που ίσως αλλάξει για πάντα το Ιντερνετ», ήταν η ετυμηγορία της εφημερίδας «Tele graph». Εφεύρεση που, όπως λέει ο εμπνευστής της, απαιτήθηκε τεράστια προσπάθεια για να δημιουργηθεί, καθώς το λογισμικό «πίσω» από το Wolfram Alpha αποτελείται ούτε λίγο ούτε πολύ από 10 εκατομμύρια γραμμές κώδικα, οι οποίες «τρέχουν» σε 10.000 επεξεργαστές.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων