Η πρωτοβουλία ανοιχτής πρόσβασης στηρίζεται στη λογική της μη εμπορευσιμότητας του Διαδικτύου και επιζητεί την αποδέσμευση της πνευματικής ιδιοκτησίας από τους κλασικούς κανόνες. Απώτερος στόχος είναι η μετατροπή του Διαδικτύου σε ένα εργαλείο για μια παγκόσμια βάση επιστημονικής γνώσης. Η ανοιχτή πρόσβαση αναπτύχθηκε στα πανεπιστήμια λόγω της αύξησης των τιμών των επιστημονικών εκδόσεων, των μειωμένων κρατικών επιχορηγήσεων, των τεχνολογικών ή νομικών δεσμεύσεων που επιβάλλουν οι διανομείς ηλεκτρονικών εκδόσεων και της ταχύτατης ανάπτυξης των δυνατοτήτων του Διαδικτύου. Οι ερευνητές και επιστήμονες είναι θετικοί στις πρωτοβουλίες αυτές, γιατί κυρίως τους ενδιαφέρει η διάδοση του έργου τους με αναφορά στο όνομά τους. Τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια και οι βιβλιοθήκες έχουν ήδη προχωρήσει στη διάχυση της γνώσης και της έρευνας με τα ανοιχτά αποθετήρια, ηλεκτρονικά περιοδικά, ηλεκτρονικά αρχεία διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών.
Το κίνημα της ανοιχτής πρόσβασης διαμορφώθηκε από μια σειρά διεθνών πρωτοβουλιών και διακηρύξεων, όπως Βudapest Οpen Αccess Ιnitiative (2002), Βethesda Statement on Οpen Αccess Ρublishing (2003) και Βerlin Declaration on Οpen Αccess to Κnowledge in the Sciences and Ηumanities (2003). Οι γενικές κατευθύνσεις είναι η ελεύθερη διάθεση επιστημονικών έργων και αποτελεσμάτων, ιδίως αυτών που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους, η κατάθεση του επιστημονικού περιεχομένου σε αποθετήρια με υποχρέωση αναφοράς στον συγγραφέα, η έκδοση ηλεκτρονικών περιοδικών και η δημιουργία ενός «δημόσιου τομέα» με έργα επιστημονικά και πολιτιστικά.
…Η θεώρηση της ανοιχτής πρόσβασης συμβαδίζει με τη γενικότερη ιδέα της υπερδημοκρατίας που βασίζεται στο γενικό συμφέρον, στη συμμετοχή, στην αλληλεγγύη, στη συνοχή, στο κοινωνικό κράτος, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στις νέες τεχνολογίες, στην Παιδεία και στην ελευθερία. Η ιδέα της ανοιχτής και συνεργατικής δημιουργίας είναι μια ριζοσπαστική προσέγγιση που αγγίζει όσους έχουν ανάγκη από μιαν άλλη πολιτική, πιο σύγχρονη και πιο ισορροπημένη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Βήμα Ιδεών
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.