pirate-bay-logo.jpgΤο… πειρατικό άνοιξε και πάλι πανιά, αυτή τη φορά για μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει το Pirate Bay, το σουηδικό Piratpartiet (πειρατικό κόμμα) γνωρίζει εντυπωσιακή αύξηση υποστήριξης και το ενδεχόμενο να εκλέξει ευρωβουλευτή δεν είναι πια ουτοπικό.

Με σύνθημα «ένα ελεύθερο Ιντερνετ σε μια ανοιχτή κοινωνία» το πειρατικό κόμμα διεξάγει προεκλογική εκστρατεία, αποτελεσματική μάλιστα, αν κρίνει κανείς από το 5,1% στην πρόθεση ψήφου που του έδωσε πρόσφατη δημοσκόπηση στη σουηδική εφημερίδα «The Local». Ο υποψήφιος του Piratpartiet Κριστιάν Ενγκστρομ, πρώην σύμβουλος ΙΤ, έγινε από το 2004 ακτιβιστής της ελευθερίας στο Διαδίκτυο ή καλύτερα χ-ακτιβιστής (από το χάκερ και το ακτιβιστής).

Ο χ-ακτιβισμός είναι αμφιλεγόμενος όρος. Κατά ορισμένους περιγράφει την ευθεία, ηλεκτρονική δράση που στόχο έχει να επιφέρει την κοινωνική αλλαγή, συνδυάζοντας ικανότητες προγραμματισμού με κριτική σκέψη. Αλλοι πάλι λένε ότι είναι συνώνυμος των κακόβουλων, καταστρεπτικών πράξεων που αποσκοπούν στην υπονόμευση της ασφάλειας του Ιντερνετ ως τεχνικής, οικονομικής και πολιτικής πλατφόρμας.

Το σουηδικό πειρατικό κόμμα κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με δύο βασικές διεκδικήσεις: τροποποίηση της νομοθεσίας που ρυθμίζει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και εισαγωγή μηχανισμών προστασίας της ιδιωτικότητας στο web. Για να περάσει το μήνυμά του, ο Κριστιάν Ενγκστρομ χρησιμοποιεί και παραδοσιακές μεθόδους, όπως η διανομή φυλλαδίων.

Σε αντίθεση με τον Ιταλό, επίσης υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αλεσάντρο Μποτόνι, ο οποίος χρησιμοποιεί μόνο το Διαδίκτυο. Ο Μποτόνι είναι ηγέτης του ιταλικού «πειρατικού κόμματος» και κατεβαίνει ως ανεξάρτητος με το ψηφοδέλτιο του κόμματος «Αριστερά και ελευθερία».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του εξήγησε ότι καθώς είναι «θερμός υποστηρικτής του Open Source, για πολιτικούς και τεχνικούς λόγους», ουσιαστικά ενδύεται τον μανδύα ενός χάκερ και επιχειρεί «να παρεισφρήσει στο σύστημα» (των ευρωπαϊκών θεσμών) «για να παρακολουθεί πολιτικά και τεχνικά τη νομοθετική δραστηριότητα που συνδέεται με το Διαδίκτυο». Απώτερος στόχος του είναι «ένα Διαδίκτυο ελεύθερο, στο οποίο ο καθένας θα μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του χωρίς λογοκρισία και χωρίς εμπόδια και να τις μοιράζεται με άλλους»

Ελευθεροτυπία

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων