new-technology-protesting.jpgΟ προσωπικός υπολογιστής θα εκτελεί χρέη τηλεόρασης, η τηλεόραση θα έχει δυνατότητες υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο θα χρησιμεύει ως PC, το Διαδίκτυο θα είναι τρισδιάστατο, η παραδοσιακή τηλοψία θα αποτελεί παρελθόν και ο ιντερνετικά «υπανάπτυκτος» ευρωπαϊκός Νότος θα έχει ανέλθει στο επίπεδο του τεχνολογικά προηγμένου Βορρά.

Αυτά, μεταξύ άλλων, πρόκειται να λάβουν χώρα στη Γηραιά Ηπειρο (και όχι μόνο) μέσα στην επόμενη τετραετία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Microsoft ονόματι «Η Ευρώπη Συνδέεται, Ευρωπαϊκές Διαδικτυακές Τάσεις του Σήμερα και του Αύριο». Δοκιμάζοντας να διαβλέψουν το (κοντινό) μέλλον με μπούσουλα το ευρυζωνικό παρόν, οι υπεύθυνοι της εταιρείας έβαλαν στο μικροσκόπιο τον ψηφιακό βίο της Γηραιάς Ηπείρου και κατέληξαν στα ακόλουθα:

Το πλήθος των ευρυζωνικών συνδέσεων αυξήθηκε την τελευταία πενταετία στην Ευρώπη κατά 95%, ξεπερνώντας τα 85 εκατομμύρια το 2008, από 44 εκατομμύρια που ήταν το 2005, ενώ ο αριθμός των Ευρωπαίων κυβερνοναυτών υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 390 εκατομμύρια (ποσοστό 48,5% επί του συνολικού πληθυσμού). Αυτή ακριβώς «η έκρηξη ευρυζωνικότητας έρχεται σε συνδυασμό με την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας να αλλάξει τα μοτίβα της καταναλωτικής συμπεριφοράς και να μεταμορφώσει το τοπίο των παραδοσιακών ΜΜΕ», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Μicrosoft.

Επί του παρόντος, οι Ευρωπαίοι πολίτες του διαδικτύου «αλωνίζουν» online κατά μέσο όρο 8,9 ώρες την εβδομάδα, 27% περισσότερο σε σύγκριση με το 2004. Αντιθέτως, ο χρόνος που αφιερώνουν σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και έντυπα, στην καλύτερη περίπτωση παρέμεινε στάσιμος.

Ως εκ τούτου, για πρώτη φορά στα χρονικά, το 2010, ο κάθε κυβερνοναύτης θα περνά περισσότερες ώρες μπροστά στην οθόνη ενός on line υπολογιστή (14,2 ώρες εβδομαδιαίως) παρά μπροστά στην τηλεόραση (11,5 ώρες την εβδομάδα), ενδεχόμενο το οποίο ωστόσο, σημαίνει το τέλος όχι της TV αλλά του παραδοσιακού τρόπου τηλοψίας. Το PC εξελίσσεται σταδιακά σε «προσωπική, φορητή τηλεόραση».

Ενδεικτικές των εξελίξεων είναι οι απαντήσεις στην ερώτηση «ποια είναι η συσκευή τεχνολογίας χωρίς την οποία δύσκολα θα αντέχατε», σύμφωνα με τις οποίες, το 45% των νέων ενηλίκων «δεν κάνει χωρίς» υπολογιστή και το 28% δεν φαντάζεται τον εαυτό του χωρίς κινητό τηλέφωνο, ενώ μόλις το 11% δεν θα άντεχε χωρίς τηλεόραση.

Εθνος

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων