cyber_security2.jpgΦακελωμένοι στην ηλεκτρονική Γη της Επαγγελίας. Μετά την έκδοση οδηγίας της Ε. Ε. (στο πλαίσιο της πάταξης της τρομοκρατίας) σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών Ιντερνετ είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν και να αποθηκεύουν για 12 μήνες όλες μας τις κινήσεις στο Διαδίκτυο -σε ποιους στείλαμε ηλεκτρονικές επιστολές, με ποιους μιλήσαμε στο Skype, ποιες ιστοσελίδες επισκεφθήκαμε και με ποια συχνότητα, με ποιους δικτυωθήκαμε-, η αχανής δημοκρατία του Διαδικτύου λαμβάνει μια εφιαλτική διάσταση. Οπου κι αν πλοηγηθούμε αφήνουμε ανεξίτηλα ηλεκτρονικά ίχνη. Και μόνη η αίσθηση ενός μόνιμου κοριού που παρακολουθεί όλες μας τις κινήσεις σε ένα «χώρο» τον όποιο μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ελεύθερο και με προστατευμένη την ανωνυμία, ακυρώνει την εικόνα του ως νησίδα του διαφορετικού και της ανατροπής (ή ως ενός ακόμη πεδίου πάλης για την ελευθερία).

Από καταβολής Ιντερνετ, είναι τεχνολογικά εφικτή η εξακρίβωση της ταυτότητας του χρήστη από τους παρόχους της σύνδεσης. Τόσο οι υπηρεσίες ειδικών ελέγχων όσο και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορούν να γνωρίζουν επακριβώς τη διαδικτυακή δραστηριότητα ενός υπόπτου. Αυτό δεν καταργεί αυτομάτως την ελευθερία κινήσεων και λόγου στη αχανή ηλεκτρονική επικράτεια όσο υφίσταται το απόρρητο και οι όποιες παρακολουθήσεις γίνονται με δικαστική εντολή. Ομως, με τη συλλογή και αρχειοθέτηση των κινήσεων όλων μας, αίρεται η περιβόητη ιντερνετική ανωνυμία, και η παραμικρή υποψία θα «ανοίγει» το περιεχόμενο των μηνυμάτων μας στην προληπτική κατασκοπεία των Αρχών. Οι αστυνομίες θα μπορούν σχεδόν να προβλέπουν το μέλλον, αφού θα γνωρίζουν την επόμενη κίνηση του καθενός. Ενα αόρατο κράτος θα οικοδομηθεί πάνω σε αχανή ψηφιακά αρχεία. Για έναν καθολικό ασφυκτικό έλεγχο. Για μια διακυβέρνηση αυταρχική. Διότι, όσο η εξουσία θα μεταφέρει τις λειτουργίες της από το Κοινοβούλιο στις υπηρεσίες ελέγχου, θα στεγανοποιεί την αστυνόμευση της σκέψης, το φακέλωμα της ιδιωτικής ζωής.

Η καταπίεση θα ασκείται πλέον μέσα από την πληροφορία. Μαζί στοιχείο ενοχής και προϊόν. Διότι, πώς θα αποσβεστεί το κόστος αυτού του καθολικού φακελώματος αν όχι με την πώληση των αρχείων σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις; Ιδιωτικές εταιρείες θα είναι ενδεχομένως τα νέα αφεντικά των μυστικών υπηρεσιών, οι αληθινοί ηγέτες του σπαρασσόμενου από αντιφάσεις και ανισότητες κόσμου μας. Το ηλεκτρονικό φακέλωμα είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε νέες ισορροπίες, σε νέου τύπου ιμπεριαλισμούς, με άξονα αυτή τη φορά το ποιος ελέγχει τα μέσα παρακολούθησης.

Καθημερινή

Φυσικά η σκέψη μου τρέχει στους κακόμοιρους εργαζόμενους στο ΠΣΔ που θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα τερατώδες αρχείο και αυτό χωρίς πόρους…

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων