blue_brain.jpg Αυτό που πριν από 40 χρόνια θεωρείτο από πολλούς ανοησία, σήμερα είναι η επιτομή της νευρολογίας. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, ο εγκέφαλος μπορεί να αναδιαμορφωθεί έτσι ώστε να παρακάμπτει κατεστραμμένες περιοχές του και να λειτουργεί κανονικά. Θεραπείες βασισμένες σε αυτή την αρχή επέτρεψαν σε πολλούς που είχαν υποστεί εγκεφαλικά ή έπασχαν από κατάθλιψη, άγχος και μαθησιακές δυσκολίες να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Τέτοιες θεραπείες που βασίζονται στην πλαστικότητα του εγκεφάλου κερδίζουν έδαφος. Παιδιά με δυσκολίες στον λόγο κάνουν σημαντική πρόοδο, χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό που τα βοηθά να αναπροσαρμόσουν τον εγκέφαλο τους.

Από τον Σωκράτη και την «εγκύμναση του μυαλού» έως σήμερα

Η αλήθεια είναι ότι η θεωρία περί πλαστικότητας του εγκεφάλου διατυπώθηκε και χάθηκε πολλές φορές στο πέρασμα των αιώνων. Στην Αρχαία Ελλάδα, ο Σωκράτης πίστευε ότι οι άνθρωποι μπορούν να γυμνάσουν τον εγκέφαλό τους, ακριβώς όπως οι γυμναστές το σώμαΗ πλαστικότητα του εγκεφάλου έχει και μία ιδιαίτερα σκοτεινή πλευρά. Ο δρ Ντόιτζ θεράπευσε πολλούς άνδρες που είδαν τις σχέσεις τους να διαλύονται εξαιτίας του εθισμού τους στο πορνό στο Ιντερνετ. Οι ασθενείς αυτοί περνούσαν τόσο πολλές ώρες να κοιτάζουν φωτογραφίες πορνό στο Ιντερνετ, που τελικά δεν μπορούσαν να έρθουν σε ερωτική συνεύρεση με τις συντρόφους τους, ενώ ορισμένοι απέκτησαν παράξενες σεξουαλικές προτιμήσεις. Ο Ντόιτζ πιστεύει ότι σε αυτή την περίπτωση μπήκαν σε λειτουργία κάποιοι μηχανισμοί της νευροπλαστικής και η απεριόριστη έκθεση στο πορνογραφικό υλικό μετέβαλλε τον εγκέφαλο των ανδρών. Τελικά, οι περισσότεροι συνήλθαν αφού αποχαιρέτησαν για πάντα τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή.

Κάποιοι ψυχίατροι πιστεύουν ότι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία, που βοηθά στο να βλέπουμε γεγονότα στη ζωή μας από άλλη προοπτική, είναι αποτελεσματική εξαιτίας ακριβώς της πλαστικότητας του εγκεφάλου.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων