secure.jpgΜία οικονομία που δε φαίνεται να έχει επηρεασθεί στο ελάχιστο από την οικονομική κρίση είναι η παράνομη πώληση προσωπικών δεδομένων στο Ίντερνετ. Τόσο η ζήτηση όσο και οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές χωρίς διακυμάνσεις, σύμφωνα με τη νέα μελέτη της Symantec.

Ένας λόγος της μη μείωσης είναι ότι οι τιμές για κάποιες κατηγορίες δεδομένων μειώθηκαν τόσο πολύ τα περασμένα χρόνια που δεν μπορεί να πάνε χαμηλότερα. Οι κλεμμένοι αριθμοί πιστωτικών καρτών κοστολογούνται στα έξι σεντς, εφόσον αγοραστούν σε πακέτο των 10.000. Για μικρότερες παραγγελίες η τιμή μπορεί να φτάσει τα 30 δολάρια ανά κάρτα.

Η πρόσβαση σε λογαριασμούς e-mail κοστολογείται από 10 σεντς και μπορεί να φτάσει τα 100 δολάρια, ενώ τα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών μπορεί να φτάσουν και τα 1000 δολάρια.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι τιμές για δεδομένα όπως οι κλεμμένοι αριθμοί πιστωτικών καρτών δε θα μειωθούν γιατί ήδη βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο τους. Παράλληλα, η χρησιμότητά τους δεν είναι πλέον μεγάλη, εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται πλέον και αφορούν την παροχή επιπλέον στοιχείων που, όπως ΑΦΜ, ή άλλα που δεν αναγράφονται σε μια κάρτα. «Η αξία της μπροστινής πλευράς μιας κάρτας δεν έχει πλέον σχεδόν καμία αξία, οι επιτήδειοι πρέπει να βρίσκουν κι άλλα στοιχεία του κατόχου της», αναφέρει ο Πίτερ Τίπετ αντιπρόεδρος του τμήματος ερευνών της Verizon Communications.

Αυτό το κενό στη διάθεση κλεμμένων προσωπικών δεδομένων, αναπληρώνεται με εκστρατείες «phishing», που πραγματοποιούνται όλο και συχνότερα καθώς επιδεινώνεται η παγκόσμια οικονομική κατάσταση. Τα τρία τέταρτα των μηνυμάτων phishing που εξέτασε η Symantec είχαν θέμα τραπεζικά προϊόντα, όπως χαμηλότοκα δάνεια και αναπροσαρμογή των όρων μιας υποθήκης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων