ponto.jpgΑνοιχτόν εγκυκλοπαίδεια ντο γράφκεται και τρανείν απ’ ατείντς π’ θέλνε.

«Ελάτεν, εμπέστε, βοηθέστεν, βαλέστε και σεις ντο εξέρετεν αέτς για να τρανείν».

Και για όσους δεν κατανοούν την παραπάνω πρόταση, αναφέρουμε ότι είναι η παρότρυνση, στην ποντιακή διάλεκτο, (ελάτε, μπείτε και βοηθήστε, συμβάλλετε και εσείς με τις γνώσεις σας, για να μεγαλώσει), προς τους απανταχού Ποντίους να στηρίξουν την ποντιακή έκδοση της γνωστής Βικιπαίδειας (Wikipedia).

Ναι, καλά διαβάσατε, από τις αρχές Μαρτίου η Βικιπαίδεια υπάρχει και στην Ποντιακή διάλεκτο, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη διάσωση και διάδοση της σχεδόν 3 χιλιετιών αρχαιοελληνικής αυτής διαλέκτου. Η άδεια επίσημης λειτουργίας της δόθηκε παράλληλα με την αναφορά στον Άτλαντα γλωσσών της UNESCO για την Ποντιακή διάλεκτο.

Το εγχείρημα ανέλαβε και προωθεί, με επιμονή μία ομάδα νέων παιδιών, με πρωτεργάτες ομογενείς της Γερμανίας.

«Είμαστε Πόντιοι στην καταγωγή και αισθανόμαστε ότι έχουμε ηθικό χρέος να συμβάλλουμε στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέρος της οποίας είναι και η Ποντιακή διάλεκτος», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευστάθιος Παπαδόπουλος από την πόλη Ellwangen της Βάδης-Βυρτεμβέργης της Γερμανίας, ένας από τους τρεις νέους που συνέλαβαν την ιδέα και αφιέρωσαν πολύ χρόνο και κόπο, φυσικά σε εθελοντική βάση.

«Λέγοντας «ποντιακή» -προσθέτει- εννοούμε ότι τα άρθρα της συγκεκριμένης εγκυκλοπαίδειας γράφονται αποκλειστικά στην ποντιακή διάλεκτο. Στόχος είναι φυσικά, να γίνει ένας συνδυασμός της νέας τεχνολογίας και της παράδοσης, της γνώσης και της ιστορίας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε στο εξής να μπορεί να ανατρέχει ο κάθε ενδιαφερόμενος, που θέλει να εξασκήσει τις γνώσεις του στην Ποντιακή διάλεκτο, και παράλληλα να καλυφθούν κυρίως τα θέματα ποντιακού ενδιαφέροντος, και όχι μόνο».

Με καταγωγή από το Λουτροχώρι του Δήμου Σκύδρας νομού Πέλλας, έλκοντας της ρίζες του από το Καρς του Πόντου, στα 27 του χρόνια ο Ευστάθιος επιθυμεί, όσο τίποτε άλλο, να μάθουν οι νέοι την Ποντιακή διάλεκτο, αυτή που μιλούν ακόμα οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους. Μας επισημαίνει ότι στο Λουτροχώρι όλοι μιλούν τη διάλεκτο, όχι όμως και στη Γερμανία. Ευελπιστεί ότι η Ποντιακή Βικιπαίδεια θα ελκύσει το ενδιαφέρον πολλών νέων ομογενών – και γιατί όχι, η Ποντιακή διάλεκτος να γίνει «μόδα». Σήμερα, μετά από δεκαπέντε μήνες σκληρής και επίμονης δουλειάς, αισθάνεται πολύ μεγάλη ικανοποίηση από το γεγονός ότι μαζί με τους συνεργάτες του, κατάφεραν να εκπληρώσουν όλους τους όρους που θέτει το διεθνές ίδρυμα της «Γουικιμίντια», που είναι υπεύθυνο για κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέας Wikipedia.

«Με τον Ηλία Γρηγοριάδη, από το Oberhausen της Γερμανίας, με ποντιακή καταγωγή και αυτός, και τον Κωνσταντίνο Γρηγορούδη, από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατάγεται από την Καππαδοκία, γνωριστήκαμε μέσω του Διαδικτύου και παρ΄ όλο που δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ από κοντά, εργαστήκαμε αρμονικά και θέσαμε τη δοκιμαστική έκδοση της Ποντιακής Βικιπαίδειας στις 23 Σεπτεμβρίου 2007», σημειώνει ο Ευστάθιος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι υπεύθυνος επικοινωνίας της Ποντιακής Βικιπαίδειας. «Αρχικά, απευθυνθήκαμε στους υπεύθυνους της ελληνικής έκδοσης της Βικιπαίδειας, οι οποίοι όμως ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι, λέγοντάς μας ότι το όλο εγχείρημα δεν έχει μέλλον. Η στήριξη ήρθε ανέλπιστα από τον Ολλανδό Meijssen Gerard, υπεύθυνο του Language Commitee της Wikimedia, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στο να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας».

Δέκα μήνες αργότερα εντάχθηκαν στην αρχική ομάδα και οι μη Πόντιοι, αλλά θερμοί υποστηρικτές της προσπάθειας, ο 16χρονος Ζαχαρίας Διακονικολάου, από την Ιαλυσό της Ρόδου, και ο Άγγελος Παλιουδάκης, από την Αθήνα. Το εγχείρημα πιστοποιήθηκε, όπως προβλέπεται από το καθεστώς λειτουργίας της Wikipedia, μετά από σχετική αλληλογραφία και επαφές που είχε με τους υπεύθυνους του ιδρύματος της «Γουικιμίντια» ο Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ. Κοινωνικών Επιστημών.

Σήμερα, η Ποντιακή Βικιπαίδεια περιέχει 174 άρθρα και έπεται συνέχεια. Μέχρι το τέλος του χρόνου, με τη συμπλήρωση 1.000 άρθρων, οι συντελεστές της Ποντιακής Βικιπαίδειας σχεδιάζουν να συναντηθούν στην Ελλάδα, ίσως και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ονειρεύονται να πετύχουν την προώθηση δημιουργίας της Βικιπαίδειας στην Αρχαία Ελληνική, με τη βεβαιότητα ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και πολλών φιλελλήνων στα πέρατα της γης που τη διδάσκονται.

Αν θέλετε και εσείς να μάθετε ντο εν (τι είναι) η Ποντιακή Βικιπαίδεια, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://pnt.wikipedia.org

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων