Ο Γιάννης Γιανναράκης στο Βήμα σχολιάζει την απόφαση της Microsoft να διακόψει η λειτουργία των δικτυακών τόπων της εγκυκλοπαίδειας Encarta:
“Γιατί όμως η Μicrosoft σκοτώνει ένα από τα πιο αγαπημένα παιδιά της; Η απάντηση που δίνει η ίδια είναι απλή: «Η μορφή της παραδοσιακής εγκυκλοπαίδειας άλλαξε. Σήμερα ο κόσμος αναζητεί και χρησιμοποιεί την πληροφορία με σημαντικά διαφορετικούς τρόπους σε σχέση με το παρελθόν».
Φυσικά έχει δίκιο. Μόνο που άργησε πολύ να το καταλάβει… Οχι μόνον η Μicrosoft αλλά και η Βritannica και οι περισσότερες «κλασικές» εγκυκλοπαίδειες όπως και ένα μεγάλο κομμάτι του πνευματικού κόσμου που υφαίνει το γνωσιακό δίκτυο της ανθρωπότητας. Εδώ και μία δεκαετία τα πράγματα άλλαξαν και η Εγκυκλοπαίδεια έπαψε να είναι κιβωτός της γνώσης αλλά μετατράπηκε σε Μίτο της Αριάδνης στους λαβυρίνθους του παγκόσμιου Νου. Νέες Ηλεκτρονικές Εγκυκλοπαίδειες συνδεδεμένες με το Ιnternet φέρνουν τον πλούτο της ανθρώπινης γνώσης στο σπίτι και στο γραφείο μας. Χωρίς αμφιβολία, τόσο η Μicrosoft όσο και η Βritannica προσπάθησαν να προσαρμοστούν στα δεδομένα της νέας εποχής. Γρήγορα όμως βρέθηκαν αντιμέτωπες με το μαρτύριο του Σίσυφου σε νέα- εγκυκλοπαιδικήμορφή. Κάθε νέα ανανεωμένη έκδοση του περιεχομένου τους αποδεικνύονταν τη στιγμή της εμφάνισής της ήδη παρωχημένη καθώς ο ρυθμός εμφάνισης και ανανέωσης των πληροφοριών στο Διαδίκτυο αποδείχθηκε ασύγκριτα ταχύτερος από αυτόν των επιτελείων τους. Αυτό που δεν είχαν αντιληφθεί είναι ότι, για την πλειονότητα των νέων ανθρώπων, η καλύτερη και μεγαλύτερη σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια φαίνεται να είναι το ίδιο το Ιnternet! Πραγματικά μοιάζει με μια μεγάλη, αχανή, συνεχώς ανανεούμενη εγκυκλοπαίδεια που τη λημματική της οργάνωση και ταξινόμηση προσφέρουν οι κάθε λογής κατάλογοι όπως το Υahoo! και οι μηχανές αναζήτησης όπως το Google. Οποιος γνωρίζει να θέτει με σωστό τρόπο τα ερωτήματα προς τις μηχανές αναζήτησης και όποιος κατέχει τα μυστικά της πλοήγησης στους λαβυρίνθους του κυβερνοχώρου ανοίγει τις πηγές της γνώσης”.
Φυσικά στην Ελλάδα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο συνεχίζει να “απαγορεύει” τη χρήση της εγκυκλοπαίδειας με το σκεπτικό ότι μπορεί να περιλαμβάνει ανθελληνικές θέσεις για ευαίσθητα θέματα. Στα σχέδια μαθημάτων της Πύλης μας ζητήθηκε από την επιτροπή αξιολόγησης να αντικαταστήσουμε τις παραπομπές στη wikipedia με άλλες εγκυρότερες.
Το Π.Ι. δεν προτείνει κάτι σε αντικατάσταση της εγκυκλοπαίδειας, ούτε μπήκε στον κόπο να ενταχθεί στην ομάδα των συντακτών άρθρων της wikipedia. Απλά κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στις εξελίξεις.
Είναι η ασφαλής οδός…
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.